Frangokastello på Kreta
Frangokastello är ett av Kretas mest välkända minnesmärken. Fortet byggdes av venetianarna 1371-1374 för en garnison som skulle skapa ordning i den upproriska Sfakiaregionen, och som skydd mot pirater. Fortet har en rektangulär form, med ett torn i varje hörn och resterna av en venetiansk vapensköld ovanför huvudporten. Fortet är mindre än vad det ser ut att vara på bild. Det kostar inget att gå in.

Många hemskheter har utspelats i Frangokastello. Bland annat 1770 då den kretensiska rebelledaren Ioannis Daskalogiannis tillfångatogs av den turkiska militären. Han torterades och flåddes levande. Det sägs att han genomled tortyren utan säga ett enda ord. Han avrättades i Heraklion. Daskalogiannis riktiga namn var Ioannis Vlachos, men han kallades för Daskalogiannis eftersom han var utbildad som lärare. Daskalos betyder lärare på grekiska. Daskalogiannis - som kom från byn Anapoli väster om Chora Sfakion - är en av Kretas genom tiderna mest betydelsefulla rebelledare. Många gator på Kreta bär hans namn, liksom Chanias flygplats.

Frangokastello.

Frangokastello.


Frangokastello. Strand.

Spökstranden nedanför borgen Frangokastello.


Den 17 maj 1828 inträffade något som än idag har inflytande över Frangokastello. Om man tror på spöken vill säga. Just den dagen ockuperades Frangokastello av hundratals män från Sfakia. Det tyckte inte turkarna om så de omringade fortet och massakrerade alla kretensare i fortet. Varje år, på årsdagen av massakern, sägs det att skuggor av beväpnade kretensiska soldater marscherar från fortet ner till vattnet. Soldaterna kallas drosoulites efter det grekiska ordet drosia, som betyder dagg. Namnet har de fått för att de alltid marscherar ut tidigt på morgonen. Många säger sig ha sett dessa daggspöken, men några bevis för att de existerar finns förstås inte. :-)

Frangokastello är inte bara ett fort fullt av spöken, det är även en liten by som sakta men säkert håller på att utvecklas till turistort. Här finns rum att hyra, några tavernor och ett par tre sandstränder. Den populäraste stranden ligger nedanför fortet och det är här som gengångarna kommer ner för att bada den 17 maj varje år.

Tillbaka till Kreta »

Frangokastello.

Inne i Frangokastello.

Startsida »

Forum »

Cookies »

Boka hotell »

E-guider »

Facebook »

Instagram »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2017 Janne Eklund/Kalimera | Kalimera fyller 20 år 2017!