Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK


Grekiska huvudrätter

Grekiska huvudrätter finns precis som smårätterna i olika variationer, och det finns även här lokala avvikelser. En del smårätter kan ätas som huvudrätt, precis som en del huvudrätter kan ätas som en smårätt. Det går utmärkt att beställa in flera huvudrätter och äta dem tillsammans. I Grekland är det inte alls konstigt att dela på maträtterna. Här hemma är det nästan tabu att ta mat från andras tallrikar, men så är det inte i Grekland.

Menyerna finns i 999 fall av 1000 på engelska, och oftast även på grekiska. På stora turistorter finns även menyer på svenska. Vi har valt att använda alla tre språken. Finns det inget svenskt namn så skriver vi det engelska eller grekiska namnet, eller så "hittar" vi på ett namn. Namnen står först på engelska, sedan på svenska och sist på grekiska (med våra bokstäver.)

V betyder vegetariskt, K betyder kött och F betyder fisk & skaldjur.


Bean soup - Bönsoppa - Soupa fasolada (V)
Enkel och god soppa på vita bönor. Recept »

Lentil soup - Linssoppa - Fakes soupa (V)
Enkel och god linssoppa. Recept »

Fish soup - Fisksoppa - Psarosoupa (F)
Soppa med fisk och grönsaker. Vid servering får man oftast två tallrikar, en med själva buljongen och en med fisk och grönsaker som man äter var för sig, eller blandar tillsammans. Recept »

Baked giant white beans - Vita bönor i tomatsås - Gigantes (V) (K)
Stora vita bönor i en sås av tomat, lök och ibland dill som tillagats antingen i ugn eller i en kastrull på spisen. Kan även innehålla sidfläsk, men det är sällsynt. Ibland får man in den konserverade varianten och den är inte i närheten så god som den hemlagade. Serveras ljummen. Kan ätas både som en smårätt och som en huvudrätt. Gott att äta med bröd. Recept »

Fried squid - Friterad bläckfisk - Kalamari tiganito (F)
Tioarmad bläckfisk som oftast skurits i ringar och därefter friterats. Serveras med citron och pommes frites. Finns även som smårätt, men då utan pommes frites.

 

Fried squid. Friterad bläckfisk. Kalamari tiganito.

Kalamari tiganito.

 

Stuffed squid - Fylld bläckfisk - Kalamari gemisto (F)
Kan innebära både kokt, ugnsbakad och grillad tioarmad bläckfisk som är fylld med antingen ris eller ost.

Grilled squid - Grillad kalamari - Kalamari psito (F)
Grillad hel tioarmad bläckfisk. Serveras med en sås av olivolja, citron och oregano.

Fried cod with garlic sauce - Friterad fisk med vitlökssås - Bakaliaros me skordalia (F)
Salttorkad torskliknande fisk som friteras och serveras med skordalia.

 

Stuffed squid. Fylld bläckfisk. Kalamari gemisto.

Kalamari gemisto.




Dog Fish - Haj - Galeos (F)
Skivor av "haj" som friteras och serveras med skordalia.

Moussaka - Moussaka - Moussaka (K)
Ugnsrätt som består av skivad aubergine och potatis varvat med köttfärs av nöt eller lamm som täcks med bechamelsås. Ibland kryddad med kanel. Serveras antingen i bit eller i en liten keramikform. Recept »

 

Grekisk moussaka från Annas Fish Taverna i Nas på Ikaria.

Moussaka från Annas Fish Taverna i NasIkaria.

 

Pastitsio - Pastitsio - Pastitsio (K)
Ungsrätt som består av lång ihålig pasta, köttfärs av nöt eller lamm och bechamelsås. Ibland kryddad med kanel. Serveras antingen i bit eller i en liten keramikform.

Stuffed tomatoes - Fyllda tomater - Gemista (V) (K)
Tomater, och ibland paprika, som fylls med ris kryddat med lök och dill och som bakas i ugnen. Ibland blandas riset med köttfärs. Recept »

Lamb/Pork/Chicken/Veal in lemon sauce - Lamm/Fläsk/Kyckling/Kalv i citronsås - Arni/Chirno/Kotopoulo/Moshari Lemonato (K)
Kött och potatis som tillagas i ugn med en skysås med bl.a. citron.

 

Chicken in the oven. Kyckling i ugn. Kotopoulo sto fournou.

Kotopoulo sto fournou.

 

Chicken in the oven - Kyckling i ugn - Kotopoulo sto fournou (K)
Kyckling och potatis som rostas i ugn. Recept »

Kleftiko - Kleftiko - Kleftiko (K)
Lamm med potatis, vitlök, örter och ost som tillagas långsamt i ugn. Vanligast är att rätten tillagas och serveras portionsvis i smörpapper, men den kan även tillagas i en liten keramikform, eller i folie. Recept »

Beef in tomato sauce - Biff i tomatsås - Moshari Kokinisto (K)
En gryta gjord på bitar av biff som kokas länge i en tomatsås och som för det mesta serveras med pommes frites. Rätten passar även mycket bra med spagetti. Recept »

 

Kleftiko. Grekland. Greece.

Kleftiko.

 

Pork with Celery - Fläsk med selleri - Chirino me selino (K)
En gryta som består av grytbitar från gris och selleri i citronsås. Serveras utan potatis eller något annat tillbehör. Gott att äta med bröd. Recept »

Stifado - Stifado - Stifado (K) (F)
Smakrik köttgryta med smålök eller klyftad stor lök. Såsen består bl.a av tomat, vin och kryddas ibland med kanel. Stifado kan göras på olika typer av kött: nöt (beef/moshari), kanin (rabbit/kouneli) och åttaarmad bläckfisk (octapud/chtapodi). Recept »

 

Pork with Celery. Fläsk med selleri. Chirino me selino.

Chirino med selino.


Stamna - Stamna - Stamna (K)
Köttgryta som tillagas och serveras (oftast) i ett keramikkärl. Stamna betyder just keramikkärl eller kruka.

Soutzoukakia - Soutzoukakia - Soutzoukakia (K)
Smakrika små avlånga köttbullar av nöt i tomatsås. Köttbullarna är kryddade med bl.a. spiskummin och kanel. Serveras med antingen pommes frites eller med ris.

 

Grekisk mat. Soutzoukakia är smakrika små avlånga köttbullar av nöt i tomatsås.

Soutzoukakia.

 

Meatballs - Köttbullar - Keftedes (K)
Friterade köttbullar av nöt. Kryddningen varierar men innehåller ofta grönmynta (spearmint), persilja och vitlök. Serveras med pommes frites och citron. Finns även som smårätt, men då utan pommes frites.

 

Stamna. Grekland. Greece.

Stamna.

 

Beef burger - Köttfärsbiffar - Bifteki (K)
Stekta köttfärsbiffar av nöt kryddade med citron, oregano och vitlök. Serveras med citron och pommes frites. Recept »

Stuffed beef burger - Fyllda köttfärsbiffar - Bifteki gemisto (K)
Stekta köttfärsbiffar av nöt kryddade med citron, oregano och vitlök som fyllts med fetaost och tomat. Serveras med citron och pommes frites.

Lamb chops - Lammkotletter - Paidakia (K)
Grillade lammkotletter serverade med pommes frites och citron.

 

Lamb chops. Lammkotletter. Paidakia.

Paidakia till vänster och Kleftiko till höger.

 

Pork chop - Fläskkotlett - Chirno Brisola (K)
Grillad fläskkotlett serverad med pommes frites och citron. I regel är en grekisk fläskkotlett större och saftigare än vad vi är vana vid i Sverige.

Souvlaki - Souvlaki - Souvlaki (K) (F) (V)
Grillspett. Det vanligaste köttet är från gris (pork/chirno). Andra varianter är nöt (beef/moshari), lamm (lamb/arni), kyckling (chicken/kotopoulo), svärdfisk, (sword fish/xifias) räkor (shrimps/garides) och grönsaker (vegetarian). Serveras med pommes frites, citron och ofta tzatziki och några gurk- och tomatskivor.

Souvlaki with pita - Souvlaki med pitabröd - Souvlaki me pita (K)
Köttbitar från små grillspett av griskött som serveras med pommes frites, tomat, lök och tzatziki omsvept av ett pitabröd. Vanlig snabbmat.


Gyros with pita. Gyros med pitabröd. Gyros me pita

Gyros.

 

Gyros with pita - Gyros (med pitabröd) - Gyros me pita (K)
Griskött som tillagas på ett stort vertikalt spett. Smala skivor skärs av köttet och serveras med pommes frites, tomat, lök och tzatziki omsvept av ett pitabröd. Finns även med kyckling (chicken/kotopoulo). Vanlig snabbmat.

Gyros plate - Gyros tallrik - Gyros merida (K)
Griskött som tillagas på ett stort vertikalt spett. Smala skivor skärs av köttet och serveras tillsammans med pommes frites, tomat, lök, tzatziki och pitabröd upplagda på en tallrik. Portionerna är större än om man beställer en Gyros med pita.

Artichokes in dill and lemonsauce - Kronärtskockor i dill- och citronsås - Agkinares laderes (V)
Gryta med kronärtskockor, potatis, morot, lök och dill- och citronsås. Gott som ensamrätt med bröd eller som tillbehör.

Artichokes with peas - Kronärtskockor med ärtor - Agkinares me arakas (V)
Kronärtskockor och ärtor i en dill- och citronsås. Gott som ensamrätt med bröd eller som tillbehör.

Mixed grill - Mixed grill - Mixed grill (K)
Ett stort fat med grillat kött av olika slag. Serveras i regel utan tillbehör.

 

Mixed grill. Grekland. Greece.

Mixed grill.

 

Papoutsakia - Papoutsakia - Papoutsakia (K)
Halverade auberginer med en fyllning av köttfärssås toppade med bechamelsås och ost. Papoutsakia betyder "små skor", och rätten har fått sitt namn efter sitt utseende som kan liknas med små skor. Recept »

Bekri meze - Bekri meze - Bekri meze (K)
Namnet betyder "berusad meze" och det kommer av att fläskkött kokas i rödvin till en mustig gryta. Grytan innehåller även paprika och styrkan kan varieras från mild till stark då även chili kan tillsättas ibland. Grytan serveras oftast som den är utan potatis eller ris till.

Baked eggplant - Imam - Imam (V)
Ugnsbakad aubergine med tomat, lök och vitlök.

 

Papoutsakia. Grekland. Greece.

Papoutsakia.

 

Briam - Briam - Briam (V)
Ugnsrostade grönsaker såsom potatis, aubergine, zucchini, tomat och lök. Ibland görs Briam som en gryta och påminner då om ratatouille. Gott som ensamrätt med bröd eller som tillbehör.

Giouvetsi - Giouvetsi - Giouvetsi (K)
Tomatbaserad köttgryta av antingen nöt eller lamm som tillagas tillsammans med risformad pasta. Ibland kryddas grytan med kanel. Vanligtvis så serveras rätten i en liten keramikform.


Pizza - Pizza - Pizza (K) (F) (V)
Pizza är ganska "utskälld" maträtt. Det inte så sällan jag läser "åka till Grekland och äta pizza!" om någon lägger ut en bild på pizza i Grekland. För mig är grekisk pizza (om den är rätt tillagad, vilket den oftast är) himmelskt god. Den godaste jag någonsin ätit var på en liten taverna på Koufonissi. Pizzan på bilden, som också var grymt god, åt jag på Taverna Nostos i Skopelos stad.

 

Grekisk pizza från Taverna Nostos i Skopelos stad.

Pizza från Taverna Nostos i Skopelos stad.

 

Loukaniko - Korv - Loukaniko (K)
Korv finns i alla möjliga varianter och är i bästa fall lokalproducerad. Står det loukaniko på menyn så är det oftast en stor korv och står det loukanika så är det oftast flera små korvar. Serveras med pommes frites och citron. Finns även som smårätt, men då utan pommes frites.

Spetzofai - Spetzofai - Spetzofai (K)
Smakrik korvgryta som oftast görs på lokal korv, paprika, tomat och vitlök. Styrkan varierar beroende vilken korv som används och ibland används även spansk peppar. Serveras som den är utan ris eller potatis och den är god att äta med bröd.

Meatloaf with boiled egg - Köttfärslimpa med kokta ägg - Rolo me vrasta avga (K)
Ugnsbakad köttfärslimpa med varierande fyllning. Förutom ägg så kan den fyllas med bacon, ost och paprika. Serveras med potatis som tillagas tillsammans med köttfärslimpan. Recept »

Lobster spaghetti - Languster och spagetti - Astakomakaronada (F)
Spagetti med kokt languster i tomatsås. Langustern serveras med skalet på.

 

Lobster spaghetti. Languster och spagetti. Astakomakaronada.

Astakomakaronada.

 

Fresh Fish - Färsk fisk - Fresko psari (F)
Fiskart beroende på tillgång. Fisken kan vara både vildfångad och odlad. I allmänhet är det dyrt med fisk och man betalar oftast per kilo. Vanligen väljer man själv ut vilken fisk man vill ha, antingen i de speciella fiskdiskar som står ute i restaurangen eller så går man med in i köket och pekar ut den fisk man önskar, och då kan man även be att få veta vad det kommer att kosta. Man kan även passa på att fråga hur fisken kommer tillagas.

 

Swordfish. Svärdfisk. Xifias.

Xifias.

 

Vanligast är att de större fiskarna grillas och serveras hela med huvud och allt tillsammans med en sås gjord på citron och olja. Exempel på fiskarter är: Tsipoura (Sea Bream), Sargos (Withe Sea Bream), Sardeles (Sardines) och Kolios (Mackerel).

Vissa fiskarter lämpar sig bäst att lättpaneras och stekas i olja, men de kan även grillas. Exempel på sådan fisk är Red Mullet (Barbouni).

Riktigt stora fiskarter grillas i skivor och priset är då oftast per portion. Exempel på sådan fisk är Swordfish (Xifias).


Grekisk mat »

Grekiska smårätter »

Grekiska menyer »

Grekiska recept »





HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera