Kalimera Grekland

Kalimera Grekland (https://www.kalimera.nu/forums/index.php)
-   Mat & Dryck (https://www.kalimera.nu/forums/forumdisplay.php?f=25)
-   -   Recept Giovetsi (https://www.kalimera.nu/forums/showthread.php?t=24806)

Maggan1 2010-08-25 08:37

Recept Giovetsi
 
Hejsan !

Är det någon som har ett bra recept på GIOVETSI ? Har letat men inte hittat något :(

Tack på förhand

//Maggan

june 2010-08-25 11:32

Sv: Recept Giovetsi
 
Jag har googlat på Giovetsi och fick fram några recept.
/June

JohnS 2010-08-25 13:01

Sv: Recept Giovetsi
 
Hvis du googler Giouvetsi (med u), får du en mengde oppskrifter....

litentuva 2010-08-25 15:58

Sv: Recept Giovetsi
 
Ja gör så här:

1 kg fransyska
1 stor grovhackad gul lök
2-3 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater

1-2 tsk coops chilipuré
1 tärning köttbuljong
2 dl rödvin

salt
peppar
olivolja
1 mtsk oregano
2 kanelstänger
1 lagerblad
2 dl risoni

Bryn grytbitar av köttet i olivolja, salta och peppra. Fräs därefter ned lök + grovhackad vitlök+ oregano+chilipuré + buljongtärning+rödvin

När detta fått fräsa ihop slår du på de krossade tomaterna och vatten samt pepprar och saltar efter smak och lägg i kanel+lagerblad. Låt grytan koka ca 1 timme och spä med vatten vartefter det kokar ihop. När en timme gått häller du i risoni och låter allt koka på svag värme tills pastan är mjuk.

Kali opexi!:D

Annki 2010-08-25 16:46

Sv: Recept Giovetsi
 
Här kommer mitt recept, jag brukar göra den i portionsformar av lera, inköpta i Grekland. Men naturligtvis kan man använda en stor ugnsform också.

1 kg lamm- eller nötkött
1 hackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
2 tkp tomatjuice (eller krossade tomater på burk)
1 msk tomatpasta
salt & peppar
1/2 kg pasta (gärna risoni)
riven ost

Skär köttet i mindre bitar och bryn det. Tillsätt lök och vitlök och låt steka på svag värme tills det är mjukt. Häll i tomatpasta och tomatjuice, salt & peppar och så mycket vatten att det täcker köttet. Låt sedan sjuda på svag värme tills köttet blivit mört och såsen tjocknat.

Koka pastan mjuk, lägg hälften i en smord ugnsform, och lägg på köttbitarna. Fördela resten av pastan jämt över köttet och häll tomatsåsen ovanpå. Strö över riven ost och grädda i 200-225 grader ugnsvärme ca. 15 min.
(räcker till 5 pers.)

Lycka till!
Ann-Kristin bye_bye

Maggan1 2010-08-25 20:47

Sv: Recept Giovetsi
 
Åh tack snälla ni !!!

Vattnas redan i munnen, ska göra detta i helgen ;)



//Maggan

Monica P 2010-08-26 07:14

Sv: Recept Giovetsi
 
In med recepten i receptbanken, giouvetsi är jättegott . Åt det senast hos grekiska vänner i går kväll.


Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 19:52.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

KALIMERA & TA DET LUGNT