Kalimera Grekland

Kalimera Grekland (https://www.kalimera.nu/forums/index.php)
-   Mat & Dryck (https://www.kalimera.nu/forums/forumdisplay.php?f=25)
-   -   Helggodis (https://www.kalimera.nu/forums/showthread.php?t=27025)

Eva L 2011-05-13 14:28

Helggodis
 
Har nu ett välförsett förråd av grekisk honung när Arne och Birgitta kommit med två stora burkar härlig grekisk honung som gåva. Ska därför lyxa till det lite extra i helgen och baka honungsflarn. Det är underbart gott och passar att servera med en bärspegel av hallon och blåbär.

Eva

ciakoohler 2011-05-13 14:53

Sv: Helggodis
 
Lät underbart gott.Kan du dela med dig av receptet ??

Eva L 2011-05-13 15:36

Sv: Helggodis
 
Jag har ett recept från en gammal Allt om mattidning från början av 90-talet. Kan det inte utantill och kommer hem först sent ikväll men under lördagsfm bör jag kunna lägga ut det. Vet att det är honung, äkta smör, mjöl och socker.

Eva

ciakoohler 2011-05-13 15:44

Sv: Helggodis
 
Tack då vet jag vad jag ska ha hemma till i morgon.

Gita 2011-05-13 21:29

Sv: Helggodis
 
Det låter underbart gott...

Eva L 2011-05-14 09:49

Sv: Helggodis
 
Det här lagade jag ofta förr men nu var det ett tag sen sen. Misslyckades en gång men annars brukar det fungera. När ni gjort degen bör den ställas i kylen för att bli kall. Rulla sen till små bollar. Det blir ca 30 st. Placeras glest på plåten för de flyter ut en del. Jag har inte kvar tidningen utan bara ett handskrivet recept men det kommer från Allt om Mat och tidigt 90-tal eller sent 80-tal.

50 g smör
2 msk honung
0,5 dl strösocker (antar att det kan bytas ut mot rårösocker men jag har inte provat än)
0,7 dl vetemjöl (knappt)

Smält smörer och häll ner honungen medan pannan står kvar på spisen. Rör ner sockret sen ni hällt blandningen i en skål och vänd sist ner mjölet.
Blanda till en slät deg och låt den stå minst en halv timme i kylen. Grädda i 200 gr till lagom färg. Tar ca 8 min. Tiden kan variera beroende på ugnen.

Jag brukar göra en syrlig blandning av hallon och blåbär som jag serverar till.

Eva

Eva L 2011-05-14 09:57

Sv: Helggodis
 
Om ni vill ha en slät bärsås till så det blir som en spegel är det enkelt att pressa de tinade hallonen genom en sil så får ni bort kärnorna. Beroende på hur syrlig sås man vill ha går det att blanda ner lite florsocker i såsen.

Eva

Monica C 2011-05-14 10:32

Sv: Helggodis
 
Ska testa att baka dessa flarn i helgen,har så god honung att använda mig av.
Imorgon ska vi ha paltkalas två av våra tre barn samt några av barnbarnen kommer hem för vi fick alla en en sån paltlängtan igår.Mums.

ciakoohler 2011-05-14 16:14

Sv: Helggodis
 
Tack för receptet,ska prova snarast.Cia


Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 21:38.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

KALIMERA & TA DET LUGNT