Kalimera Grekland

Kalimera Grekland (https://www.kalimera.nu/forums/index.php)
-   Kafé Kalimera (https://www.kalimera.nu/forums/forumdisplay.php?f=52)
-   -   Årets surströmming ***** (https://www.kalimera.nu/forums/showthread.php?t=28192)

Masse 2011-08-27 13:16

Årets surströmming *****
 
Förra lördagen avnjöt vi tillsammans med våra bästa vänner en liten surströmmingsfest. Menyn har sedan flera år varit standardiserad vad gäller förrätt och huvudrätt. Desserten varierar.

Efter välkomstdrink startade vi med en liten förrätt som varje år består av kycklinglever i någon form. I år blev det "Champinjonsallad med kycklinglever". Receptet hittade jag på systembolagets hemsida ("Champinjonsallad med tupplever"). Till det ett glas rödtjut o vatten.

Sedan blev det som alltid surströmming, hårt o mjukt tunnbröd, smör, mandelpotatis, hackad rödlök o persilja. Drycken är vatten, öl och snaps. Vad gäller snapsar valde vi att denna gång använda små glas (2cl) vilket gör att man kan ta lite flera och med olika smaker utan att det blir för mycket.

Desserten varierar år från år. Denna gång blev det Äggtoddy med punch (punchen i ett äggskal ovanpå som man själv rör ned).

Allt smakade mycket gott och tycktes uppskattat. Men det viktigaste som jag ville berätta med denna skrivan var .....

..... att Årets inläggning av surströmming var alldeles utomordentligt bra!klapp_klap

Smaken var perfekt och konsistensen var utmärkt och den var lättrensad. Det kan annars variera lite mellan åren. Ibland är de för hårda och ibland lite för lösa. Men som sagt, i år tyckte vi att den var perfekt! Det var faktiskt så gott att vi kör en gång till med annat sällskap om en vecka.

:) Mats

yannis 2011-08-27 13:54

Sv: Årets surströmming *****
 
Även jag åt årets inläggning i helgen ute på skäret. Ensam. Ja visst, Arne var förståss med, men men... Får aldrig i honom en suströmming, han vägrar t.o.m. öppna burken. Han håller sig till den inlagda vanliga sillen.

Jag tyckte också årets inläggning var god. Bra konststens och lätt att filea. Men, för en vecka sedan åt jag förra årets inläggning. Och vi här uppe säger ALLTID att förra årets inläggning är bättre.

Den ska liksom GONA TILL SIG ett år i burken.

För övrigt blir jag glad när jag ser att en "sörlänning" äter delikatessen. Kommer du månne från härifrån?

Birgitta.

Arne 2011-08-27 14:46

Sv: Årets surströmming *****
 
Låt mig komplettera Hustruns lyriska dyrkan av surströmmingen. Så snart burken öppnades i går afton, då infunno sig genast flugor en masse.

De överblivna firrarna hivades efter avslutad måltid nere vid grillen just invid havet. Där låg de kvar nu i morse oaktat skäret vimlar av eljest ej sparsmakade måsar och annan sjöfågel. Det brukar ta någon vecka innan firrarnas doft urlakats av regn och vind innan fåglarna äter upp dem.


Surströmming var ordet...

Arne

sjöborren 2011-08-27 22:52

Sv: Årets surströmming *****
 
Har ätit surströmming två gånger i sommar - fjolårets och årets. Båda var bra men fjolårets något bättre. Det är nog som Yannis säger; de ska ligga ett år och gona till sig.

Har aldrig som Masse ätit trerätters. Surströmming, mandelpotatis, hackad gul lök och en

sjöborren 2011-08-27 23:00

Sv: Årets surströmming *****
 
Oops!!! Skulle förhandsgranska men tryckte fel :o ... öl och snaps inte att förglömma. :D

Lissi 2011-08-27 23:08

Sv: Årets surströmming *****
 
Varför äter man jäst , halvrutten mat när det finns så god annan mat???;)

Lissi - som älskar vanlig strömming:D

Monica C 2011-08-28 00:08

Sv: Årets surströmming *****
 
Lissi för att det ÄR SÅ GOTT!
Monica:)

Lissi 2011-08-28 00:16

Sv: Årets surströmming *****
 
Citat:

Ursprungligen postat av Monica C (Inlägg 250597)
Lissi för att det ÄR SÅ GOTT!
Monica:)

Smaken är som baken - delad:D

Lissi - uppvuxen med föräldrar som formligen älskade surströmming!

Monica C 2011-08-28 00:49

Sv: Årets surströmming *****
 
Så sant så sant men GOTT är det:D
Monica:)

Masse 2011-08-28 01:31

Sv: Årets surströmming *****
 
Citat:

Ursprungligen postat av yannis (Inlägg 250559)
Även jag åt årets inläggning i helgen ute på skäret. Ensam. Ja visst, Arne var förståss med, men men... Får aldrig i honom en suströmming, han vägrar t.o.m. öppna burken. Han håller sig till den inlagda vanliga sillen.

..................................................

Den ska liksom GONA TILL SIG ett år i burken.

..................................................

För övrigt blir jag glad när jag ser att en "sörlänning" äter delikatessen. Kommer du månne från härifrån?

Birgitta.

Men Arne då, inte trodde jag väl att du skulle svikta på att klyva ........... en burk fisk. Inte mycket konstigare än att klyva ett krus vitt, och väldigt gott är det också.

..................................................

Jo visst är det så att den smakmässigt ofta "gonar till sig" om den får förädlas ett år till, men tyvärr tycker jag att det oftast går ut över konsistensen. De blir liksom inte lika lättfileade och det blir lite mindre kvar. Men visst, lite mera smak blir det ju.

..................................................

Jo vi skåningar har ju rykte om oss att gilla god mat. Och för mig gäller det oavsett om den kommer från ställen som ligger många mil norr eller söder om oss. Här gillas både norrländsk renskav och surströmming och grekisk meze.


Citat:

Ursprungligen postat av sjöborren (Inlägg 250590)
Har aldrig som Masse ätit trerätters. Surströmming, mandelpotatis, hackad gul lök och en

Allt bör väl provas, minst en gång. Kanske surströmming en tredje gång i höst, och då på mitt sätt?

Citat:

Ursprungligen postat av Monica C (Inlägg 250601)
Så sant så sant men GOTT är det:D
Monica:)

GOTT var ordet!

Våra goda vänner, med norrländsk uppväxt, har låtit berätta att det går alldeles utmärkt att spara överblivna surströmmingar i glasburk med tättslutande lock några dagar i kylskåp, för att sedan återuppta njutningen. Den har säkert en "bästföre-datum" som tål det.

Fick just en fundering. Om man bortser från doften (vilken man inte känner efter 10-15 minuter) så är smaken ungefär som extra smakrik ansjovis. Och då är min undring ........... är det någon som har testat att göra "Jansons frestelse" på surströmming? Kan kanske vara något att använda de överblivna fiskarna till?

:) Mats

Masse 2011-08-28 01:35

Sv: Årets surströmming *****
 
Citat:

Ursprungligen postat av Lissi (Inlägg 250592)
Varför äter man jäst , halvrutten mat när det finns så god annan mat???;)

Lissi - som älskar vanlig strömming:D

Nja Lissi, du brukar ju ha en positiv inställning till det mesta. Inte behöver man kalla den halvrutten. Med lite god vilja kan man kanske se det som lite välmarinerad fisk, eller? :D

:) Mats

Netwolf 2011-08-28 07:09

Sv: Årets surströmming *****
 
Trots att jag är bördig från Norrbotten, så äter jag INTE surströmming. Många övriga i släkten är dock helt begeistrade i denna rätt. Det gäller att se till att undvika att göra besök vid dessa obehagliga tillfällen.

/Netwolf

Monica C 2011-08-28 09:17

Sv: Årets surströmming *****
 
I vår ungdom (22/23-årsålder)bodde vi i Sandviken ett par år,och där bjöd goda vänner på surströmmingslåda.Vill minnas att det var strömming,lök,ströbröd och grädde som kördes i ugnen.Mycket misstänktsam emot detta då så jag smakade inte,ungdomligt oförstånd får jag skylla på,men våra vänner åt detta med god aptit och vi fyra norrbottningar på traditionellt sätt.Idag skulle jag gärna smaka på denna anrättning.Tänk, jag kanske har missat en fantastisk matupplevelse!!:D
Monica:)

Arne 2011-08-28 10:25

Sv: Årets surströmming *****
 
Surströmmingslåda i ugn??

Men så vedervärdig doft detta måste frambringa. Jag när en stark förhoppning att receptet även omfattar tips på prisvärd skilsmässoadvokat....

Arne

Monica C 2011-08-28 10:51

Sv: Årets surströmming *****
 
Arne jag kommer faktiskt inte ihåg ngn ev doft,händelsen ligger 45 år bort ur tiden,men det borde nog ha doftat på ngt vis.Gott kanske?!!!:D
Monica:)

Eva L 2011-08-28 10:57

Sv: Årets surströmming *****
 
Jag äter också gärna surströmming fast det intresset har kommit med tiden. På tunnbröd med smör, lök och mandelpotatis med en Innis till smakar den allra bäst för mig. Klämma ska det vara. Sen får det gärna vara marangtärta med blåbär till efterrätt.

Eva

Lissi 2011-08-28 11:44

Sv: Årets surströmming *****
 
Citat:

Ursprungligen postat av Arne (Inlägg 250616)
Surströmmingslåda i ugn??

Men så vedervärdig doft detta måste frambringa. Jag när en stark förhoppning att receptet även omfattar tips på prisvärd skilsmässoadvokat....

Arne

Ett fullgott skäl för vräkning om det är i hyreslägenhet denna doft sprids!__D

Jag blev tvingad i barndomen att vra med på fester där denna rätt åts.Vi behövde inte smaka , men det kan omöjligt smaka värre än det luktar i alla fall så det kanske är därför man äter om man ändå måste vistas i lukten:eek::confused:

Lissi

yannis 2011-08-28 11:54

Sv: Årets surströmming *****
 
För Arnes skull kanske jag ska testa surströmmingslåda nästa gång? Låter spännaande:

Till Lissi:__D:mad:

Eva, vad är en Innis?

Birgitta.

Masse 2011-08-28 13:12

Sv: Årets surströmming *****
 
Citat:

Ursprungligen postat av yannis (Inlägg 250559)
För övrigt blir jag glad när jag ser att en "sörlänning" äter delikatessen. Kommer du månne från härifrån?

Birgitta.

Nej Birgitta. Jag är sedan födsel och ohejdad vana en infödd skåning. Anledningen till vår passion för surströmming är att våra vänner (skåningar sedan många år, men med norrländskt ursprung) för ett 20-tal år sedan presenterade denna rätt för mig och hustru Birgit. Det uppstod tycke redan vid första försöket, och sedan dess är vi fast.

Citat:

Ursprungligen postat av yannis (Inlägg 250631)
För Arnes skull kanske jag ska testa surströmmingslåda nästa gång? Låter spännaande:

Till Lissi:__D:mad:

Eva, vad är en Innis?

Birgitta.

Surströmmingslåda, det låter ju som svaret på min fundering om "SurströmmingsJanson". Vid kontroll har jag fått veta att sådan också förekommit i föräldrahemmet hos våra "norrlandsvänner". Det innebär ju att det måste provas nån gång framöver. Får se om det blir några firrar över på torsdag.

Instämmer i Birgittas fråga: Eva, vad är en Innis?

:) Mats

kimmen 2011-08-28 13:42

Sv: Årets surströmming *****
 
Nej, surströmming finns över huvud taget inte på min karta...:eek:


Citat:

Ursprungligen postat av yannis (Inlägg 250631)
Eva, vad är en Innis?

Men öl är jag bra på:), så jag gissar att Eva menar en Innis & Gunn från Edinburgh, Skottland. Det är en ale som har lagrats på whiskyfat.


/kimmen


Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 05:49.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

KALIMERA & TA DET LUGNT