Hej här kommer 2 recept
Enkel vaniljsås 4 port:
1 ägg, 1 msk socker, 1 msk potatismjöl, 4 dl mjölk eller mjölk och grädde, 2 msk vanillinsocker, ( vispad grädde)
Blanda allt utom vanillinsockret i en gryta. Sjud blandningen på svag värme tills såsen tjocknat, vispa hela tiden. Såsen ska inte koka då stelnar ägget och såsen skär sig

Häll upp såsen och vispa i den då och då tills den svalnat. Smaksätt med vanillinsocker, blanda den ev med vispad grädde strax före serveringen.
Fin vaniljsås 5-6 port:
1/2 vaniljstång, 1 dl grädde, 2 dl mjölk, 2 äggulor, 2 msk socker, 2 tsk potatismjöl, 2 dl vispgrädde´.
Klipp upp stången på längden. lägg i en gryta och låt koka upp med grädden och mjölken, Tag grytan från värmen och låt stå 10-15 min så att det tar smak, Tag sen upp stången och skrapa ur de svarta fröna. Rör i hop äggulor, socker och potatismjöl med lite av vaniljgrädden. Häll det i resten av grädden och sjud på svag värme under vispning tills såsen tjocknat. Vispa i lite grädde och bland ut i den kalla såsen.
Camilla