Sv: Prisnivå
Här kommer en liten resumé över snittpriser vi noterade under vårens resa 20 Maj och en månad framåt.
Naxos: Egentligen samma bra priser som förra året med det undantaget
att halvliterskruset vitt vin på Fotis Taverna vid Ag Prokopios höjts från 2 till tre Euro. Lite anmärkningsvärt, men vi kunde samtidigt konstatera att kvalitén på vinet avsevärt förbättrats. Middag för två på Gorgona vid Ag Anna landade på 15-18€ inkl vin.
Dyr liten Amstel erhöllo vi dock på Naxos strandpromenad och caféet man ser på naxosislands webbkamera (port view). 4 Euro stycket, men det visste vi ju. Vi skulle sitta där att flaxa till god kalimeravän hemmavid. Dålig investering dock enär vännen var i tidsbrist och missade flaxandet....
Syros. Ingen märkbar skillnad sedan förra året. På Kinitavernorna stannade middagen på runt 15€ inkl vin. Hörncaféet vid busshållplatsen ståtade fortfarande med , mera troligt övärldens billigaste vinkrus a 1,5€. Samma pris de senaste tre åren. Inne i Ermaupoli hamnade vi på strax över 20€ vid en taverna i gränden nedanför senatstorget. Service och mat dock i yppersta klass.
Patmos. Såväl Jimmys Balcony uppe i Chora som Loukas nere i staden
hade samma pris som förra året. 15-20€ nånstans för två inkl vin.
Fourni. Uppe vid Square hade glass med metaxasås stigit med 0,5€, men det är ju så vansinnigt gott att man tar kostnaden på 5€ för två med jämnmod.
På Corner intill Eleni fick vi samma lokala pris för sängfösaren, dvs tvenne grekkaffe med dito metaxa. Fem Euro för två pers.
Maten nu. Middag för två inkl vin på övre tavernan, den ovanför Square, kostade egentligen 16€ , men vi fick summan nedprutad
till 10€ av ägaren. Orsaken?? Tja, mera troligt beroende på att matportionerna voro jättelika och att vi endast mäktade med hälften av det som serverades. Ägaren trodde heltsäkert att vi icke fann maten aptitlig. Ett extrakrus vitt fick vi även i samband med notan.
Nikos i hamnen höll också priset på middag o vin för två strax runt 15-18€. Samma som förra året.
Samos. Vi stannade ju tre dygn på Samos/Phytagorion. Efter tips åt vi alla middagarna inne i smeten vid strandpromenaden på tavernan med göteborgskocken, ja en grek som jobbat i Göteborg i många år. Denna taverna låg lite högt, 18€ cirka för middag och vin avseende två, men maten
var minst sagt prisvärd. Tror tavernan hette Elia.
Ute på Varka, vid hamnpiren, hade ett krus vitt lyft med 0,5€ till 3,50 men lunchen satt i samma pris som året innan.
En liten brasklapp avslutningsvis. De allra flesta matställen vi beökte var och är ju sådana vi bevistat vid flera tillfällen genom åren, och där vi är bekanta med
ägare och personal. Det är nog mera troligt att vi på en del ställen får
det vi kallar för "lokalt pris" dvs samma som ortsbefolkningen. Men vi vet inte.
Arne
|