Får man fresta på en "sillvariant" gjord på strömming? Lätt att göra!
Min mamma gjorde alltid denna till jul och min man som är "inlagd-sill-freak" älskar den:
Kryddströmming
1 kilo rensad strömmingsfilé (knappt)
2 grader ättika (koncentrerad)
7 dl vatten
1 äggkopp salt
----------------
1 stor hackad gul lök
1 stor hackad röd lök
30 kryddpepparkorn grovt krossade
30 vitpepparkorn grovt krossade
2 lagerblad grovt smulade
2 dl strösocker knappt
------------------
Blanda ättika, vatten och salt i en rymlig burk. Lägg i strömmingsfilérna i lagen och åt den ligga minst ett dygn.
Ta upp strömmingen och drag av skinnet (det går lätt). Fisken är nästan vit!
Släng bort lagen och varva strömming med socker, kryddblandningen och den hackade, löken i burken.
Ställ den kallt. Kan ätas efter ett dygn.
Det bildas ny lag i burken, så det blir absolut inte torrt!
Hälsningar
Lena som snart ska göra min egen kryddströmming