Visa ett inlägg
  #3  
Gammal 2011-07-12, 18:07
JohnSs avatar
JohnS JohnS är inte uppkopplad
 
Reg.datum: dec 2006
Ort: Ryfylke, Norge
Inlägg: 804
Standard Sv: Fårhuvud. En delikatess?

Et av høydepunktene i førjulstiden er vår årlige fest hvor fårehode er hovedretten. Vi er en del menn som samles først en kveld og flår skinnet av en sekk hoder vi har kjøpt på slakteriet, hodene blir delt i to, vasket og renset (bl.a. blir hjernen fjernet, den spiser vi ikke). Hodene blir så saltet og lettrøkt, og serveres med poteter, kålrot, øl, akevitt og tradisjonelle sanger som tilbehør. På denne festen er også våre ektefeller med som hedersgjester.

Jeg har aldri spist fårehoder i Hellas, men på grillsteder litt utenfor de mest sentrale turistområdene har jeg ofte sett dem henge over grillen. I utkanten av Rethymnon kom jeg så langt at jeg bestilte et hode, men det var ikke ferdig grillet, og måtte ha en liten time til, så det ble gyros i stedet.

Jeg kjenner en som driver et pensjonat og taverna i Sfakia, og han har en del gjeter some er halvville. Det er lenge siden jeg har snakket med han nå, men jeg regner med at han husker sin invitasjon til å skyte et par gjeter neste gang jeg kommer, og tilberede hodene på kretisk vis. Det hadde vært spennende å forsøke det.

Å spørre hvorfor grekerne spiser hodet, er jo som å spørre hvorfor de spiser låret eller ryggen eller hvilken som helst annen del av av dyret. Hverken i Hellas eller Norge har folket hatt råd til å kaste den ressursen som hodet er. De fleste som har smakt det, og som ikke har fordommer, mener som jeg, at kjøttet på hodet er det beste på hele dyret. Så hvis jeg får muligheten til å smake det i Hellas, kommer jeg ikke til å lete etter noe annet på menyen!
Svara med citat