Sv: Hellas' beste hvitvin
Jag håller med om att det inte är lätt att finna gott vin i Grekland. Retzina får oftast duga.
När jag bodde på Kreta för snart femton år sedan blev jag inbjuden till en grekisk familj att fottrampa deras egna vindruvor. Här blandade man grönvita och röda druvor till ett rosévin med kraftig smak. Mycket gott och med sting. Det kittlade gott under fötterna och det var så halt att trampa vindruvorna att vi fick hänga oss i kraftiga rep för att hålla balansen som de monterat uppe i taket. Vinet rann ner i en källare så vi sopade med kvastar för att styra vinet längs en takränna. I källaren hade de en ektunna som var väl preparerad med konjak och jag tror det var mandellikör också för att få fart på jäsningen. Det var lite hemligt med receptet.
Alla barn och vuxna i denna familj deltog i vin processen oavsett ålder. Den yngsta var 13 månader och fick hjälp av sin far att hålla takten. Minos han dreglade glatt i vintrampet och vi skrattade och sa att nu blir det nog extra gott vin i år med barnets saliv i. Ja det var verkligen en härlig upplevelse och på kvällen grillade vi ett helt lamm som vi turades om att veva runt i två tre timmar över öppen eld.
|