Citat:
Ursprungligen postat av Netwolf
Ja, mycket är ekologiskt, då det är odlat i princip på bakgården. MEN. EU:s bidrag, för att bönder ska avveckla alt ställa om produktionen har lett till att Grekland importerar tomater för 18 miljoner € årligen  - och det från Holland! 
/Netwolf
|
Det där stämmer med vad jag precis läst i Kajsa Ekis Ekmans bok Skulden. Hon skriver att pga EU:s jordbrukspolitik importerar Grekland mer grönsaker än de exporterar - t ex tomater för 12 milj € årligen, är hennes siffra.
Men jag hade inga illusioner om ekologiskt och närodlat innan heller. Man ser ju, när man handlar frukt och grönsaker i Grekland, att mycket ser lika välputsat ut som oekologiskt och importerat gör hemma. Ibland står det ju på att det är lokalt, t ex när det gäller apelsiner och vindruvor, och man ser på storlek och färg att det ser "äkta" ut. Men mycket övrigt är nog importerat (och icke ekologiskt).