Här kommer Fedons recept på Moussakàs (som är det grekiska namnet, han poängterar s:et) , som i originalet är för 8-10 pers, men jag behöver bara hälften, vilket jag måste skriva upp, och delar med mig till er, hoppas han tillåter, källan är alltså från Fedon Lindbergs "Fedons grekiska" (2004) som är slut på förlaget, men några ex finns på Bokbörsen. Fedon är uppvuxen i Grekland, men flyttade sedan till Norge, och kokboken är översatt från norska. Inledning på 30 sidor om grekerna och maten och t o m en snabblektion i det grekiska alfabetet. Härliga foton av Mats Widén.
4-5 portioner
1, 25 kg aubergine (3-4 st) (man kan också använda hälften zucchini, ska testa med 2 auberginer och 2 zucchini)
0,5 dl olivolja
1 liten finhackad lök
1 vitlöksklyfta, skuren i tunna skivor
400 g nötfärs (gärna hälften lammfärs)
1 burk krossade tomater
1/4 tsk fruktos
salt och svartpeppar
1 äggvita
2 msk finhackad persilja
1 dl riven ost (gratängost)
3 msk riven parmesan
Sås:
2,5 dl gammaldags mjölk eller sojamjölk
maizenamjöl (ingen angivelse, kanske 1 tsk)
1/2 msk smör
1 äggula
salt och svartpeppar
Servera med Grekisk sallad (se sid 97

skojar bara). Fedon anger gurka, kvisttomater, rödlök, grön paprika, svarta oliver & fetaost. Dressing: olja, vinäger och oregano.) Och om man vil l- ägg.
Kali orexi!
/Getpinglan