Staka är grädden från färsk (get)mjölk som man kokar med lite salt och rör ner mjöl i. Det ser i konsistensen ut som äggröra med mycket olja, luktar som ett par väl ingångna fårskinnstofflor men smakar HIMMELSKT med ett färskt bröd eller pommes frites att dippa i. En riktig kolesterolbomb! det närmaste jag kan komma på att jämföra röran med är min farmors ostvassla, men den smakar annorlunda.
Åtminstone i Chania använder de Stakavoutiro (smör som ser ut lite som kokosfett) att smälta ner i pilafin, det är det som ger den speciella smaken. Jag tror maträtten heter Chanion Pilafi, tanterna i "mina" byar är i allafall otroligt stolta över sitt recept...Med rätta

Jag har en burk av mirakelingrediensen i min kyl. Tyvärr funkar den inte att göra själva Stakaröran av

[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/Owner/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot.jpg[/IMG][IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/Owner/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot-1.jpg[/IMG]