Sv: Hur gammal kan olivolja bli?
Hejsan
Jag har med intresse foljt alla inlagg om olivolja. Jag producerar sjalv olivolja pa Kythira. Jag har ca 2000 trad och far en del olja vart ar. Jag exporterar oljan till Sverige.
Nar det galler hallbarheten sa ar det viktigt att utga fran att det ar en "ren" olivolja och inte olja som manipulerats och blandats ut med de restprodukter som bildas vid sjalva pressningen.
Hallbarheten ligger runt tva ar forutsatt att oljan forvaras svalt (ej kylskap) och morkt.
Darefter forandrar oljan karaktar saval till lukt som till smak.
Det ar viktigt att forvara den morkt eftersom oljan innehaller antioxidanter som skyddar mot de fria radikalerna som kan ge upphov till cancer. Dessa antioxidanter forstors av ljus. Tank pa det da ni koper olja i genomskinliga glasflaskor som exponeras dag efter dag i affarenas dagsljus.
Fraga garna, jag svarar sa gtt det gar.
Halsningar fran Goran Svanborg, Kythira
|