Citat:
Ursprungligen postat av Eureka
Er det noen som har førstehåndskjennskap til oliven? Har etter flere ferier til Hellas funnet ut at jeg også her hjemme må kjøpe oliven av type "kalamata" for å få den greske salaten til å smake autentisk. Er det noen som vet hva som egentlig er forskjellen på kalamata-oliven og de vanlige sorte? Har det med produksjonssted å gjøre, eller hva? Det som er sikkert, er at Kalamata-oliven er mye bedre på smak!
Spør en nysgjerrig Eureka 
|
Har kollat upp detta nu. EU har tre kategorier av kvalitetsskydd för livsmedel; skyddad ursprungsbeteckning (SUB), skyddad geografisk beteckning (SGB) och garanterad traditionell specialitet (GTS).
SUB "anger benämningen på en produkt vars produktion, bearbetning och beredning måste äga rum inom ett bestämt geografiskt område och präglas av en erkänd och befäst sakkunskap".
Kalamataoliven är skyddad enligt SUB och får endast heta så om den kommer från en producentsammanslutning som heter "Union of Agricultural Cooperatives of The Prefecture of Messinia".
Ytterligare nio grekiska olivmärken är 'subbade'. Hela listan på grekiska kvalitetsskyddade livemedel finns här:
http://europa.eu.int/comm/agriculture/qual/sv/el_sv.htm
Svecia och skånsk spettkaka är de enda svenska produkterna som är kvalitetsskyddade. Har de verkligen glömt falukorven och surströmmingen?????
En finsk produkt finns på listan; lapin puikula (är det sånt ni gör brännvin på Ivi?

)
Danmark har lyckats få med tre produkter: danablu, esrom och lammefjordsgulerod.
På min privata icke-eu-lista finns gudbrandsdalsost