Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2011-06-09, 20:38
Masses avatar
Masse Masse är inte uppkopplad
 
Reg.datum: apr 2008
Ort: Kristianstad
Inlägg: 5 488
Standard Hängande bläckfisk

Hej,

Sitter hos min bror och drar en öl. Försöker underhålla honom med lite snack och bilder om/från Grekland, och givetvis är det då Kalimera som gäller.

En av mina favoriträtter bland många är kalimares. Då frågar brorsan: Varför hänger man upp bläckfisken på lina i medelhavsländerna? Mitt svar är en gissning: Jag tror det är som med kött att det hängs upp för att möras. Men det är ju bara en gissning. Är det någon mat- och fiskkunnig kalimeravän som VET varför man hänger upp bläckfisken?

Mats
Svara med citat
  #2  
Gammal 2011-06-09, 23:00
Bronson Bronson är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jun 2011
Ort: Kristianstad/Växjö
Inlägg: 3
Standard Sv: Hängande bläckfisk

Citat:
Ursprungligen postat av Masse Visa inlägg
Hej,

Sitter hos min bror och drar en öl. Försöker underhålla honom med lite snack och bilder om/från Grekland, och givetvis är det då Kalimera som gäller.

En av mina favoriträtter bland många är kalimares. Då frågar brorsan: Varför hänger man upp bläckfisken på lina i medelhavsländerna? Mitt svar är en gissning: Jag tror det är som med kött att det hängs upp för att möras. Men det är ju bara en gissning. Är det någon mat- och fiskkunnig kalimeravän som VET varför man hänger upp bläckfisken?

Mats
Ingen som vet?
Jag tror som min bror, det är för att möra bläckfisken. Gott som attan är det.
Men NÅGON borde VETA, vi gissar ju bara.
Bronson
Svara med citat
  #3  
Gammal 2011-06-10, 00:30
MickeKöpings avatar
MickeKöping MickeKöping är inte uppkopplad
 
Reg.datum: apr 2009
Ort: Köping
Inlägg: 1 132
Standard Sv: Hängande bläckfisk

Goglade runt lite.
Det finns olika sätt att möra bläckfisk på. Ett är att hänga den i solen, ett annat är slå den och den kan också möras i mjölk ett par timmar och så kan den kokas tills den är mör.
Ska bläckfisken grillas så blir det till att slå den eller att solmöra på taggtråd som vi är vana att se det.
Svara med citat
  #4  
Gammal 2011-06-10, 12:34
Masses avatar
Masse Masse är inte uppkopplad
 
Reg.datum: apr 2008
Ort: Kristianstad
Inlägg: 5 488
Standard Sv: Hängande bläckfisk

OK, då var vår gissning riktig, att det är för att möra den som den hängs upp i solen. Tack för svaret Micke.

Då kan man väl möjligen också komplettera din fina beskrivning av mörningsmetoderna med den grekiska modellen att man förutom att hänga bläckfisken i solen även ser till att det finns riklig tillgång på avgaser där man hänger den. Ha ha, men gott blir det!



Mats
Svara med citat
  #5  
Gammal 2011-06-10, 12:49
Lissi Lissi är inte uppkopplad
Avslutat medlemskap på egen begäran
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 12 984
Standard Sv: Hängande bläckfisk

Citat:
Ursprungligen postat av Masse Visa inlägg
Då kan man väl möjligen också komplettera din fina beskrivning av mörningsmetoderna med den grekiska modellen att man förutom att hänga bläckfisken i solen även ser till att det finns riklig tillgång på avgaser där man hänger den. Ha ha, men gott blir det!

Mats
Avgasrökt bläckfisk låter som en delikatess!

Lissi
Svara med citat
  #6  
Gammal 2011-06-10, 18:38
zakkas avatar
zakka zakka är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jul 2005
Ort: Uddevalla
Inlägg: 738
Standard Sv: Hängande bläckfisk

Citat:
Ursprungligen postat av Masse Visa inlägg
Då kan man väl möjligen också komplettera din fina beskrivning av mörningsmetoderna med den grekiska modellen att man förutom att hänga bläckfisken i solen även ser till att det finns riklig tillgång på avgaser där man hänger den. Ha ha, men gott blir det!
Mats


MVH zakka
Svara med citat
  #7  
Gammal 2011-06-10, 19:32
Monica Ps avatar
Monica P Monica P är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2007
Ort: Kalymnos, Grekland
Inlägg: 5 355
Standard Sv: Hängande bläckfisk

Inte för att jag är expert, men jag har tagit hand om ett antal bläckfiskar.

För att den ska bli mör och tuggbar slår man den först mot en klippa eller kajkant eller liknande sådär en femtio gånger, beroende på hur stor den är. Dessförinnan har man vänt ut och in på "huvan" och skurit bort vad som finns i den.
Om man kan dra isär lite mellan armarna behöver man inte slå mer.

Då gnuggar man den mjukt och ihärdigt en bra stund mot samma klippa och då kommer det ut ett segt skum. Detta sköljes slutligen och bläckfisken kan grillas , kokas, stuvas med lök, vad man vill.

Att hänga upp den kan nog ha att göra med känslan att den är lite äckligt hal att hantera.- Samt att locka kunder! Sen kanske en blöt bläckfisk inte brynes lika fint. Jag har aldrig ifrågasatt hängandet!

Om man har stora mängder att slå kan man knyta ihop dem till ett knippe och slå hela knippan samtidigt. Särskilt gnuggandet brukar ske på det viset.
Det finns till och med en slags tvättmaskin som används, men det räknas som fusk...

Om ni i hamnen ser en knagglig stenruta precis vid kajkanten kan det vara en plats där man brukar ta hand om bläckfiskarna.

Det är inget lätt arbete, tro mig.
Svara med citat
  #8  
Gammal 2011-06-10, 23:25
Masses avatar
Masse Masse är inte uppkopplad
 
Reg.datum: apr 2008
Ort: Kristianstad
Inlägg: 5 488
Standard Sv: Hängande bläckfisk

Citat:
Ursprungligen postat av Monica P Visa inlägg

Att hänga upp den kan nog ha att göra med känslan att den är lite äckligt hal att hantera.- Samt att locka kunder! Sen kanske en blöt bläckfisk inte brynes lika fint. Jag har aldrig ifrågasatt hängandet!
Intressant. Ditt svar Monica tyder ju på dels att mörningen görs på annat sätt och dels, som följd därav, att hängandet har andra syften än att möra.

Bakgrunden till vår fråga var ren nyfikenhet och intresse. Inte heller vi vill ifrågasätta hängandet. Det som så mycket annat som är annorlunda i Grekland gör ju att det är så kul och spännande att få uppleva den grekiska matkulturen. Det intresset gör bl a att en av de saker som vi först letar efter på ett nytt resmål (näst efter stranden) är eventuell saluhall/färskvarumarknad i byn/staden. Där sådan finnes ges möjlighet att uppleva mycket intressant.

Tack alla för era svar!

Mats
Svara med citat
  #9  
Gammal 2011-06-11, 00:26
Hellens avatar
Hellen Hellen är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2005
Inlägg: 4 604
Standard Sv: Hängande bläckfisk

Citat:
Ursprungligen postat av Masse Visa inlägg
uppleva den grekiska matkulturen. Det intresset gör bl a att en av de saker som vi först letar efter på ett nytt resmål (näst efter stranden) är eventuell saluhall/färskvarumarknad i byn/staden. Där sådan finnes ges möjlighet att uppleva mycket intressant.
Sorry, lite OT, men ändå inte

Bara att kika in hos slaktaren/ charkuteristen är en upplevelse i sig, tycker jag
// Helén
Svara med citat
  #10  
Gammal 2011-06-11, 02:04
MickeKöpings avatar
MickeKöping MickeKöping är inte uppkopplad
 
Reg.datum: apr 2009
Ort: Köping
Inlägg: 1 132
Standard Sv: Hängande bläckfisk

Citat:
Ursprungligen postat av Monica P Visa inlägg
Inte för att jag är expert, men jag har tagit hand om ett antal bläckfiskar.

För att den ska bli mör och tuggbar slår man den först mot en klippa eller kajkant eller liknande sådär en femtio gånger, beroende på hur stor den är. Dessförinnan har man vänt ut och in på "huvan" och skurit bort vad som finns i den.
Om man kan dra isär lite mellan armarna behöver man inte slå mer.

Då gnuggar man den mjukt och ihärdigt en bra stund mot samma klippa och då kommer det ut ett segt skum. Detta sköljes slutligen och bläckfisken kan grillas , kokas, stuvas med lök, vad man vill.

Att hänga upp den kan nog ha att göra med känslan att den är lite äckligt hal att hantera.- Samt att locka kunder! Sen kanske en blöt bläckfisk inte brynes lika fint. Jag har aldrig ifrågasatt hängandet!

Om man har stora mängder att slå kan man knyta ihop dem till ett knippe och slå hela knippan samtidigt. Särskilt gnuggandet brukar ske på det viset.
Det finns till och med en slags tvättmaskin som används, men det räknas som fusk...

Om ni i hamnen ser en knagglig stenruta precis vid kajkanten kan det vara en plats där man brukar ta hand om bläckfiskarna.

Det är inget lätt arbete, tro mig.
Jag har förstått att man i princip bara slår färsk bläckfisk. Speciellt om man tänk tillaga och äta den ganska snart.
Anledningen till att man slår den hänger förmodligen ihop med den så kallade likstelheten. Bläckfisken består ju av en sammanhängande muskel och när den dör så bildas mjölksyra i vävnaden som gör den hård. Genom att slå bläckfisken så spräcker man muskelfibrerna så att mjölksyran lättare kan läcka ut. Vid solmörning så bryts helt enkelt mjölksyran ner kemiskt så att stelheten motverkas. Det fungerar i princip likadant som med en vanlig bit kött.
Det är mycket möjligt att fiskargubbarna först slår sin bläckfisk och sen låter den hänga nere på båten på en lina, taggtråd, båtsthake eller vad som helst fram till kvällen.
Svara med citat
  #11  
Gammal 2011-06-11, 06:48
Monica Ps avatar
Monica P Monica P är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2007
Ort: Kalymnos, Grekland
Inlägg: 5 355
Standard Sv: Hängande bläckfisk

Men vilket läge att komma i kontakt med befolkningen- det står ju i snart sagt varje inlägg att man vill. Varför tar ni inte helt enkelt och frågar dem som kan! Fiskargubbarna!

Säg såhär:
(fast hur ni ska förstå vad dom svarar har jag inte räknat ut än...)
Parakalå´, péste me jatí kremáste ta oktapódia ?

Så ska jag, på min kant, fråga runt lite.
Det här kan bli som med de vitmålade trädstammarna och lite annat ...
Svara med citat
  #12  
Gammal 2011-06-11, 18:45
MickeKöpings avatar
MickeKöping MickeKöping är inte uppkopplad
 
Reg.datum: apr 2009
Ort: Köping
Inlägg: 1 132
Standard Sv: Hängande bläckfisk

Citat:
Ursprungligen postat av Monica P Visa inlägg
Men vilket läge att komma i kontakt med befolkningen- det står ju i snart sagt varje inlägg att man vill. Varför tar ni inte helt enkelt och frågar dem som kan! Fiskargubbarna!

Säg såhär:
(fast hur ni ska förstå vad dom svarar har jag inte räknat ut än...)
Parakalå´, péste me jatí kremáste ta oktapódia ?

Så ska jag, på min kant, fråga runt lite.
Det här kan bli som med de vitmålade trädstammarna och lite annat ...
Det ska vi ta reda på i sommar. Så kan vi alla jämföra svaren.
Svara med citat
  #13  
Gammal 2011-06-11, 19:04
Monica Ps avatar
Monica P Monica P är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2007
Ort: Kalymnos, Grekland
Inlägg: 5 355
Standard Sv: Hängande bläckfisk

Svara med citat
  #14  
Gammal 2011-06-12, 04:16
Masses avatar
Masse Masse är inte uppkopplad
 
Reg.datum: apr 2008
Ort: Kristianstad
Inlägg: 5 488
Standard Sv: Hängande bläckfisk och vitmålade stammar

Citat:
Ursprungligen postat av Monica P Visa inlägg
Det här kan bli som med de vitmålade trädstammarna och lite annat ...
Ja hur var det egentligen med dem Monica. Jag har nått den åldern när minnet sviker alltmer. Kom vi någonsin fram till ett definitivt svar på frågan om de vitmålade stammarna?

Mats
Svara med citat
  #15  
Gammal 2011-06-12, 08:30
Monica Ps avatar
Monica P Monica P är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2007
Ort: Kalymnos, Grekland
Inlägg: 5 355
Standard Sv: Hängande bläckfisk och vitmålade stammar

Vi kan ju ta ett varv till, ihop med bläckfiskar eller så.
Svara med citat
  #16  
Gammal 2011-06-12, 13:23
Masses avatar
Masse Masse är inte uppkopplad
 
Reg.datum: apr 2008
Ort: Kristianstad
Inlägg: 5 488
Standard Sv: Hängande bläckfisk och vitmålade stammar

Citat:
Ursprungligen postat av Monica P Visa inlägg
Vi kan ju ta ett varv till, ihop med bläckfiskar eller så.


Mats
Svara med citat
  #17  
Gammal 2011-06-13, 17:48
Bronson Bronson är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jun 2011
Ort: Kristianstad/Växjö
Inlägg: 3
Standard Sv: Hängande bläckfisk

vid kokning krävs rätt många timmar för att den ska bli mör igen - jag har gjort sallad och grytor, och då är det mycket kort, eller mycket mycket lång koktid som gäller för att det ska vara mört (ungefär som vanligt kött alltså).
Svara med citat
  #18  
Gammal 2011-06-13, 17:52
Bronson Bronson är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jun 2011
Ort: Kristianstad/Växjö
Inlägg: 3
Standard Sv: Hängande bläckfisk och vitmålade stammar

Jisses vilken härlig lista med svar som sattes igång av en enkel fråga över en öl med broder Mats.
Svara med citat
  #19  
Gammal 2011-07-04, 10:52
karinafps avatar
karinafp karinafp är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Handen
Inlägg: 3 217
Standard Sv: Hängande bläckfisk

Efter att ha fragat auktoriteter har pa Karpathos har jag fatt till svar att det ar blackfiskar som ska grillas som hangs upp till tork efter att forst ha behandlats med vinager och peppar for att halla flugorna borta. Blackfisk som ska kokas hangs inte upp.

Karin
som haller sig borta fran alla varianter av blackfisk...
Svara med citat
  #20  
Gammal 2011-07-04, 12:36
Monica Ps avatar
Monica P Monica P är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2007
Ort: Kalymnos, Grekland
Inlägg: 5 355
Standard Sv: Hängande bläckfisk

Just det. Tilläggas kan då att jag brukar frysa in bläckfisk som spars till stifado ,alltså kokas, och frysningen i sig mörar också. Bra att du tipsade om vinäger och peppar! Det visste jag inte.
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 23:03.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT