Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2008-05-16, 21:06
litentuvas avatar
litentuva litentuva är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2008
Ort: Sthlm/järfälla
Inlägg: 1 795
Standard Lamm!

Nu är lammet klart som jag ska ha med på knytkalas i morgon.

2 kg lammgrytbitar med ben

Blanda en marinad av:
2 dl olivolja
1-2 citroner, pressa men släng med klyftorna också
1-2 gula lökar
5 vitlöksklyftor, hacka grovt
1 knippe Rosmarin, färsk
2 mtsk oregano
Havssalt efter behag
Svartpeppar

häll över lammbitarna och låt marinera ett dygn, knåda köttet emellanåt

Häll allt i en form, slå på vatten men täck inte köttet helt. Det ska få lite stekyta i ugnen. Smula ned en buljongtärning och ställ in i ugnen. Börja på 225 grader tills köttet fått lite färg. Vänd runt bitarna och låt koka på 175 grader.
Efter ca 1,5 timme vänder ni ned hackad savojkål, låter koka i 20-30 minuter till. Sist vänder man ner finhackad färsk dill.
Svara med citat
  #2  
Gammal 2008-05-16, 21:12
Athanasia Athanasia är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Bandhagen
Inlägg: 2 732
Standard Sv: Lamm!

Låter gott!!
Svara med citat
  #3  
Gammal 2008-05-16, 21:17
Hellens avatar
Hellen Hellen är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2005
Inlägg: 4 604
Standard Sv: Lamm!

Instämmer, det lät både gott och enkelt, en kombination jag gillar när det gäller matlagning.
// Helén
Svara med citat
  #4  
Gammal 2008-05-16, 21:23
litentuvas avatar
litentuva litentuva är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2008
Ort: Sthlm/järfälla
Inlägg: 1 795
Standard Sv: Lamm!

Citat:
Ursprungligen postat av ATHANASIA Visa inlägg
Låter gott!!
Jag lovar! Bara man inte har brottom när man tillagar det

Kommer i håg när man väntade på påsklammet, timme ut och timme in snurrade det så sakteligen på spettet, men oj vad gott när man äntligen får äta.
När jag bodde på Kreta firade jag alltid påsken med dåvarande ägare till "My place", vår stambar som tyvärr blivit restaurang nu, ( men vem orkar driva en bar hela livet...?) och påskalammet grillade Dimitri på stranden utanför baren eftersom han alldrig stängde. Jättemysigt hade vi det med släkt och vänner! Blev en liten familj av oss som inte kom från stan, greker som svenskar som bara hamnat i Rethymno av en eller annan anledning...Dimitri fick "my place" att verkligen kännas som just My place...

Nostalgi...
Svara med citat
  #5  
Gammal 2008-05-16, 21:35
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Lamm!

Jag brukar blanda ett kraftigt rött vin med vattnet och buljongen vilket ger en ännu fylligare sås men det blir säkert väldigt gott även utan vin.

Eva
Svara med citat
  #6  
Gammal 2008-05-16, 21:53
litentuvas avatar
litentuva litentuva är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2008
Ort: Sthlm/järfälla
Inlägg: 1 795
Standard Sv: Lamm!

Citat:
Ursprungligen postat av Eva L Visa inlägg
Jag brukar blanda ett kraftigt rött vin med vattnet och buljongen vilket ger en ännu fylligare sås men det blir säkert väldigt gott även utan vin.

Eva
Det testar jag nästa gång! Variation förnöjer
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 18:22.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT