|
#1
|
|||
|
|||
Blanda lag till kalamatas
Köpte med hem 2 kilo kalamatas från Kreta, lösvikt. Ville ha en del av lagen med men enligt kvinnan i delikatessen på INKA kunde vi blanda lagen att lägga oliverna i själva. Man blandade vatten, vinäger och salt. MEN har ni någon aningen om propotionerna????
Köpte även feta med hem, och den askulle ligga i vatten och salt... Mvh Carina |
#2
|
|||
|
|||
Sv: Blanda lag till kalamatas
Har aldri gjort det, men det må være spennende å prøve!
Får du ingen gode tips fra forumet, kan du jo søke med ordene olives brine recipe og feta brine recipe på Google, da får du opp masse forslag. Det jeg vet er at oliven må snittes i kjøttet og inn til steinen før de legges i laken, ellers får du ikke ut all bitterheten. Lykke til, venter spent på å høre om resultatet etter en stund! |
#3
|
|||
|
|||
Sv: Blanda lag till kalamatas
Hej
Oliverna vi köpte vi från delikatessen på Inka, och de låg redan i lag, så jag antar att de är snittade och klara. Vi vill bara kunna förvara dem så länge det behövs. Enligt kvinnan i delikatessen kan man ha dem i flera veckor om de ligger i lagen.. och det låter ju bra |
#4
|
|||
|
|||
Sv: Blanda lag till kalamatas
Hej igen
svarar mig själv, hittade denna länken http://www.villaolivia.net/page5.php och där finns ett recept. Om någon annan skulle behöva.... Just nu ångrar vi att vi inte köpte något kilo till Kalamatas Colossum kostade 4,20 E kilot... |
#5
|
||||
|
||||
Sv: Blanda lag till kalamatas
Citat:
Camilla |
#6
|
|||
|
|||
Sv: Blanda lag till kalamatas
Okej. Tack för era svar. Bytade ut lagen som jag hittade och gjorde en ny utan så mycket salt, men med lite olivolja.
|
#7
|
||||
|
||||
Sv: Blanda lag till kalamatas
Bra att du hittade en lösning som passar dig. Lag med 0.5 dl salt till en liter vatten ger en ganska låg salthalt så jag tror inte det är någon risk att oliverna blir för salta. Den lag som man får med hem från affären har ganska säkert en högre salthalt. Lag på olivolja och vatten fungerar också bra. Vinäger i eller inte är en smaksak och något jag personligen inte gillar.
Eva |
#8
|
|||
|
|||
Sv: Blanda lag till kalamatas
Jag brukar lägga oliver i olivolja med oregano och några citronklyftor, håller länge och blir väldigt gott. Kan även användas i sallader när oliverna börjar minska.
Fetan täcker du med vatten och beroende på hur salt fetan är saltas vattnet. Blir fetan för salt kan du lägga den i enbart vatten ett par timmar för att dra ut saltet. Monica |
#9
|
|||
|
|||
Sv: Blanda lag till kalamatas
Jag har använt mig av detta recept, från Eva L. Oc det blev jättebra! (Inget socker dock!)
Gissar att det blir bra med en lag gjord på 0,5 dl vanligt salt, 1 liter vatten och eventuellt 1-2 tsk socker som jag tror kan uteslutas. Osten bör hålla några veckor i den här lagen men samtidigt är den inte så salt att den drar ur smakämnen från osten. Den som föredrar en saltare lag kan prova med 1 dl salt, 1 l vatten och 2 tsk socker. Koka upp lagen och låt den svalna i rumstemperatur. Kyl den sen och häll över osten. Eva |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|