Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Ordet är fritt > Kalimerahörnor > Monica Pizanias hörna

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2012-04-05, 17:01
Monica Ps avatar
Monica P Monica P är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2007
Ort: Kalymnos, Grekland
Inlägg: 5 355
Standard Mat...mmm...

Maken kom hem med en stor bit av en jättelik pumpa. Jag har aldrig lagat något som helst av pumpa, så jag tyckte lite buttert att han väl kunde ha fått ett recept också.

Sagt och gjort, nästa dag kom han hem med en bit till, inte lika stor, och något skrivet på en kartongbit:
lök
vitlök
lite tomat
thribi-(en oreganoliknande krydda)
diosmo (mynta)
lite olja
mjöl

Ja, då är ju saken klar, eller hur...

Men man har ju stekt en miljon pannkakor och plättar och rårakor i sina dar.
Pannkakornas mästare, det är jag. Har en gammal jättebra gjutjärnsstekpanna och en riktig pannkaksspade. Plättlaggen blev kvar i Sverige, någon av barnen har den troligen.

Så, något vägledd av grannfrun lyckades jag göra jättegoda pumparårakor, inte så vackra precis, somliga helt smetiga, några för hårt stekta. Men goda! En del var runda, andra liknade Irland eller Afrika eller Australien med frasiga kanter.

Merete har ju en alldeles underbar sida om grekisk mat, www.godgreskmat.wordpress.com, och Jannes listor på grekiska rätter är ju förförisk. Jag tipsar om detta om någon längtar efter grekiska pumparårakor:

Gul pumpa , kanske det finns andra? skärs i bitar, skalet skärs bort, rivs på rivjärn till tunna strimlor. Krama ur det mesta av vattnet och låt rivet ligga i en sil så länge.
En mellanstor lök , två vitlöksbitar och en tomat rivs på rivjärnet, Färsk mynta klipps i småbitar. Thribi eller oregano smulas i. Lite salt, lite olja och några matskedar mjöl blandas i. Allt blandas med pumparivet .

Stekes som plättar i oljad panna, platta ut till ganska tunna plättar. om de är väldigt mjuka och svåra att vända kan det behövas lite mer mjöl.

Jag kan tänka mig att det är gott med lite feta till, eller en grön sallad. Det är ordentligt med kalorier i av den olivoljiga sorten.
Svara med citat
  #2  
Gammal 2012-04-05, 21:03
Admirala Admirala är inte uppkopplad
Avslutat medlemskap på egen begäran
 
Reg.datum: apr 2005
Inlägg: 2 620
Standard Sv: Mat...mmm...

[QUOTE=Monica P;270329]
Merete har ju en alldeles underbar sida om grekisk mat, www.godgreskmat.wordpress.com, och Jannes listor på grekiska rätter är ju förförisk.

Tusen takk!

Bare lurer på en ting, hva er pumpa?
Svara med citat
  #3  
Gammal 2012-04-05, 21:09
malou malou är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2006
Inlägg: 1 351
Standard Sv: Mat...mmm...

Gul pumpa-hva i all verden er det?? Har a l d r i hørt uttrykket før, gresk for meg
Svara med citat
  #4  
Gammal 2012-04-05, 21:41
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Mat...mmm...

Jag tror att det latinska namnet är curcurbita. Det är en gurkfrukt/ squash. Finns flera sorter. Kanske det är pumpe på norsk. Min son som bor växelvis i Norge och Sverige vet säkert så jag ska fråga honom.

Eva
Svara med citat
  #5  
Gammal 2012-04-05, 22:07
Rasmuss avatar
Rasmus Rasmus är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 322
Standard Sv: Mat...mmm...

Jag tror att denna länk är helt okej med Jannes mått mätt:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Pumpa
Svara med citat
  #6  
Gammal 2012-04-06, 09:13
Admirala Admirala är inte uppkopplad
Avslutat medlemskap på egen begäran
 
Reg.datum: apr 2005
Inlägg: 2 620
Standard Sv: Mat...mmm...

Citat:
Ursprungligen postat av Rasmus Visa inlägg
Jag tror att denna länk är helt okej med Jannes mått mätt:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Pumpa
Aha! Pumpa = Gresskar!
Svara med citat
  #7  
Gammal 2012-04-06, 10:01
aussie aussie är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2008
Ort: Jönköping/Perth
Inlägg: 76
Standard Re: Mat...mmm...

Pumpa är jättegott! I Australien använder vi det mycket i matlagning- man kan rosta det i ugnen tillsammans med potatis- lite olivolja på och salt och peppar (tillsammans med någon sorts stek, tex lamm). Men vi använder pumpa även i scones - man koka pumpa och göra någon slags mos av det som blandas i degen- är godare än det låter Sedan är det min favorit - pumpkin soup - en soppa gjord av pumpa som är supergott. Pumparårakor låter gott så måste prova de
Svara med citat
  #8  
Gammal 2012-04-05, 22:11
Nektarias avatar
Nektaria Nektaria är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2008
Ort: Bandhagen
Inlägg: 769
Standard Sv: Mat...mmm...

Citat:
Ursprungligen postat av malou Visa inlägg
Gul pumpa-hva i all verden er det?? Har a l d r i hørt uttrykket før, gresk for meg
Kan det vara gresskar??

Lena
Svara med citat
  #9  
Gammal 2012-04-06, 01:58
Kikhs avatar
Kikh Kikh är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2006
Ort: Kalithea, Chania
Inlägg: 1 371
Standard Kaltsounakia

Citat:
Ursprungligen postat av Monica P Visa inlägg
Maken kom hem med en stor bit av en jättelik pumpa. Jag har aldrig lagat något som helst av pumpa, så jag tyckte lite buttert att han väl kunde ha fått ett recept också.

Sagt och gjort, nästa dag kom han hem med en bit till, inte lika stor, och något skrivet på en kartongbit:
lök
vitlök
lite tomat
thribi-(en oreganoliknande krydda)
diosmo (mynta)
lite olja
mjöl

Ja, då är ju saken klar, eller hur...

Men man har ju stekt en miljon pannkakor och plättar och rårakor i sina dar.
Pannkakornas mästare, det är jag. Har en gammal jättebra gjutjärnsstekpanna och en riktig pannkaksspade. Plättlaggen blev kvar i Sverige, någon av barnen har den troligen.

Så, något vägledd av grannfrun lyckades jag göra jättegoda pumparårakor, inte så vackra precis, somliga helt smetiga, några för hårt stekta. Men goda! En del var runda, andra liknade Irland eller Afrika eller Australien med frasiga kanter.

Merete har ju en alldeles underbar sida om grekisk mat, www.godgreskmat.wordpress.com, och Jannes listor på grekiska rätter är ju förförisk. Jag tipsar om detta om någon längtar efter grekiska pumparårakor:

Gul pumpa , kanske det finns andra? skärs i bitar, skalet skärs bort, rivs på rivjärn till tunna strimlor. Krama ur det mesta av vattnet och låt rivet ligga i en sil så länge.
En mellanstor lök , två vitlöksbitar och en tomat rivs på rivjärnet, Färsk mynta klipps i småbitar. Thribi eller oregano smulas i. Lite salt, lite olja och några matskedar mjöl blandas i. Allt blandas med pumparivet .

Stekes som plättar i oljad panna, platta ut till ganska tunna plättar. om de är väldigt mjuka och svåra att vända kan det behövas lite mer mjöl.

Jag kan tänka mig att det är gott med lite feta till, eller en grön sallad. Det är ordentligt med kalorier i av den olivoljiga sorten.
Elle så gör du bara kaltsounakia av allt Pajdeg, fyllning av söt riven pumpa, lök, diosmo, mizithra, lite salt och peppar och en stund i olja. Klart!
Kaltounakia á la tant Georgia från lilla Ravdouxa= Nilams absoluta favorit-kaltsounia. Och mina med!

//Kikh
Svara med citat
  #10  
Gammal 2012-04-06, 12:35
MonkanSs avatar
MonkanS MonkanS är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jun 2007
Ort: Norrköping
Inlägg: 650
Standard Sv: Mat...mmm...

Citat:
Ursprungligen postat av Monica P Visa inlägg
Merete har ju en alldeles underbar sida om grekisk mat, www.godgreskmat.wordpress.com, och Jannes listor på grekiska rätter är ju förförisk. Jag tipsar om detta om någon längtar efter grekiska pumparårakor:
DEN länken sparade jag genast. Jag blev riktigt hungrig när jag läste alla de goda recepten på grekisk mat..

//Monica S
Svara med citat
  #11  
Gammal 2012-04-07, 15:30
Eva i Atens avatar
Eva i Aten Eva i Aten är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2011
Ort: Umeå
Inlägg: 63
Standard Sv: Mat...mmm...

Låter gott! Jag gjorde kolokithokeftedes (Vegetariska köttbullar med squash) för ett tag sedan och de blev oxå mycket goda!
Det där har hänt mig oxå ofta här i landet! Folk är så snälla och skickar hem hemodlade saker med min man, men många gånger har jag stått där helt bortkommen...! Å andra sidan får man prova på nya saker! Det senaste jag kommer ihåg är en låda färska fikon som det fick bli fikonmarmelad utav, och även om jag var lite tveksam i början är det nu min favorit på morgonskorporna till kaffet!
Kram
☼♥
Svara med citat
  #12  
Gammal 2012-04-07, 16:09
Ingela A Ingela A är inte uppkopplad
 
Reg.datum: sep 2011
Ort: Göteborg
Inlägg: 314
Standard Sv: Mat...mmm...

Ja Eva, jag både älskar kolokithokeftedes och fikon marmelad! Mina zuccini får jag från grannen och mina fikon från "ett orginal" som bor i en grotta uppe på ett berg utan varken el eller vatten. Han hittar "vilda" fikon och jag gör marmelad av mer än 10 kg fikon varje år, sedan delar vi upp burkarna sins emellan.

Men idag blev jag såååå sugen på bruna bönor med fläsk... Hur göra dom utan varken ättika eller sirap (som vi inte kan köpa här). Jooo, jag hittade först brunspräckliga bönor på LIDL som jag blötlade under natten och kokte i min tryckkokare. Sedan använde jag spadet, lade i molass (märket Fytros har utmärkt molass), lite brunt socker och äppelcidervinäger plus redde med maizena (majsstärkelse). Det blev bara SÅÅÅ gott, och så autentiskt! ! Jag köpte saltad och rökt pansetta som jag stekte till. Var så glad, för här har jag gått och längtat efter bruna bönor i alla år och inte ens trott att det var möjligt att göra dom här i Grekland, och bara ätit en gång om året när jag åkt hem till Sverige!

Och Monica, jag hittde ett supergott recept på fylld hel pumpa och det gjorde succé med både min gubbe och mina vänner.

Först bakar man pumpan i ugn inlindad i folie och bakpapper i ca 1- 1 1/2 timme i 200 grader tills så mjuk att man kan gröpa ur den till hälften.
Sedan fräser man i olivolja: 1 liten hackad fänkål, 300 g svamp, 20 hackade kastanjer, 1 kopp pinjefrön, 1 kopp ris, 1/2 kopp ljusa russin och lägg sedan i 1 kokt (30 min)hackad kvitten, rivet skal av 1 apelsin, 200-300 g riven ost, persilja. låt puttra ca 10 min. Blanda allt i pumpan med inkromet och baka pumpan igen, täckt med bakplåtspapper i ca 1- 1 1/2 timme till i 200 grader de första 40 min, sedan i 180 grader. Den blir så underbart god. En riktig festmåltid för det är ju inte precis något man lagar till vardags..

Ingela

Senast redigerad av Ingela A den 2012-04-07 klockan 16:26.
Svara med citat
  #13  
Gammal 2012-04-07, 21:22
Monica Ps avatar
Monica P Monica P är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2007
Ort: Kalymnos, Grekland
Inlägg: 5 355
Standard Sv: Mat...mmm...

Spännande med recept! Kommer det flera månne, så ska jag printa ut sidan och stppa i min receptpärm!
Svara med citat
  #14  
Gammal 2012-04-07, 23:51
Kikhs avatar
Kikh Kikh är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2006
Ort: Kalithea, Chania
Inlägg: 1 371
Standard Sv: Mat...mmm...

Citat:
Ursprungligen postat av Ingela A Visa inlägg
Men idag blev jag såååå sugen på bruna bönor med fläsk... Hur göra dom utan varken ättika eller sirap (som vi inte kan köpa här)...
Ingela
Ingela, har ni någon Rysk matbutik inpå knutarna så kan du hitta ättika där, både 12 och 24%! Jag köpte en flaska här i Chania efter tips från Wardakis, och så sent som igår såg jag en flaska VIT vinäger på INKA, alltså inte den vanliga vitvinsvinägern utan en 12% ättika
Sirap ska man kunna koka själv, men jag hittar inte receptet sen senaste datakraschen, så jag beställer lönnsirap från en amerikansk bas när jag behöver.

//Kikh, ivrigt knaprandes knäckebröd med Kalles kaviar på
Svara med citat
  #15  
Gammal 2012-04-20, 22:48
Eva i Atens avatar
Eva i Aten Eva i Aten är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2011
Ort: Umeå
Inlägg: 63
Standard Sv: Mat...mmm...

Kul Ingela med grottmannen som håller dig med fikon och du honom med marmelad...!
Skoj att du kommit på hur du ska fixa dina bruna bönor, ska jag lägga på minnet!
Kram
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 18:02.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT