![]() |
|
#1
|
|||
|
|||
![]()
Läste ett svar i en annan tråd nyss som handlade om dricks i Grekland. Kanske har det skrivits om det tidigare, men jag kan inte komma ihåg det... Jag undrar - vad är praxis att lämna på restaurangen när man har ätit middag? Brukar ni lämna dricks? Vi brukar lämna om vi är nöjda med maten och servicen. Men är det sant som jag läste i denna andra tråd att man inte skall lämna dricks "för att inte förstöra för andra"?
![]() |
#2
|
|||
|
|||
![]()
Vi brukar lämna om vi är nöjda,men vi brukar inte lämna om vi blivit bjudna på nåt på restaurangen,har fått för oss att det ser ut som om vi inte vill ta emot det vi blir bjudna på då.
|
#3
|
||||
|
||||
![]()
Jag lämnar alltid dricks om jag är nöjd med maten och den förväntad service vi fått! Blir man bjuden på tex en ouzo efter maten kan ju det tex göra att man som kund känner sig nöjd och därav ger dricks
![]() Camilla |
#4
|
|||
|
|||
![]()
Jag lämnar alltid dricks till småföretagare om jag tycker att de gjort ett bra jobb, eller bara varit väldigt vänliga.
Restauranger, frisörer, barer, skomakare... alla får dricks av mig, då jag tycker att det är ett trevligt bevis på uppskattning. |
#5
|
||||
|
||||
![]()
Jag lämnar dricks på restauranger, barer och till städerskan på pensionatet samt till taxichaufförer. Jag lämnar nästan vid samma tillfällen som hemma.
// Helén |
#6
|
|||
|
|||
![]()
Det har alltid känts naturligt att lämna dricks när vi har varit nöjda med maten tex. Blev osäker och tänkte ifall vi har gjort fel, emot praxis, men ni är ju många som tänker likadant.
Städerskan får alltid dricks när vi lämnar stället - har hört att man kan ge dricks redan vid ankomsten "för att få bättre service", men det har jag aldrig testat. Jag undrar om det finns "oskrivna lagar" om dricks på restaurang tex - är det 10% om man är nöjd? Är man missnöjd om man lämnar mindre? |
#7
|
||||
|
||||
![]()
Lämnar alltid dricks...ca 10 % om jag är nöjd, ibland mer. Detsamma gör jag i Sverige.
Malin |
#8
|
|||
|
|||
![]()
Jag har provat med att lämna dricks till städerskan när vi precis har kommit, och ja det stämde, vi fick bättre service, städerskan kom in med morgonrockar till min man och mig och varje dag så hade vi blommor på rummet. Jättemysigt att komma in och välkomnas av blommor.
//Ingela |
#9
|
||||
|
||||
![]()
Jag lämnar dricks när jag är nöjd med maten och servicen. Lämnar även dricks till hotellstäderskan om städningen varit bra. Om hotellägarna städar själva lämnar jag inte dricks. Lämnar ca 8-10 euro för en vecka.
Noterade i år att nu finns det snart inga grekiska städerskor kvar. En trend som pågått några år. Grekerna säger själva att inga landsmän längre vill ha jobben och naturligtvis är det billigare att anlita dåligt betald arbetskraft från andra länder. Där jag bott kom städerskorna från Ryssland, Bulgarien och Rumänien. Mannen som hade boendet på Sikinos städade själv. En av kvinnorna kunde mycket bra engelska och berättade vilken slavlön de arbetar för. Det finns förmedlingar som ordnar kontakten med hotellägarna och om arbetet är vitt vet jag inte. Någon av städerskorna var permanent bosatt i Grekland medan andra åkte från arbetslösheten och familjen i hemlandet för att arbeta under turistsäsongen. Eva |
#10
|
|||
|
|||
![]()
Joda, driks er OK og gi, - men jeg har "lært" av lokalbefolkningen, i det områder jeg holder til, at en skal være litt forsiktig med å gi for mye. Det kan noen ganger føles pinlig for mottakeren.
Hvis du ser hva lokalbefolkningen gir er det ofte nærmere 5% enn 10%. Ved en kaffe eller ouzo er det som oftest kun en 10 cent. |
#11
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ingen bryr seg om noen prosentregel, gis det tips for mat, i barer etc, runder man av der det føles naturlig - eller avhengig av hva småpenger man har. En tavernaregning på 21 euro kan rundes opp til 25 - det samme kan en på 24,50. |
#12
|
||||
|
||||
![]()
Personalen förväntar sig naturligtvis inte särskilt mycket dricks för en kaffe men efter en måltid är dricksen en extra belöning som gör att man kanske anstränger sig lite extra för att ta hand om sina gäster.
Eva |
#13
|
||||
|
||||
![]()
Jeg snakket med en greker som sa at man gir aldri driks til eieren selv på tavernaen eller hotellet, hvis det er han/hun som serverer eller gjør andre tjenester. Tips er noe man gir til ansatt betjening. Jeg fikk nærmest inntrykk av at det var uhøflig og fornærmende å tilby driks til eieren. Hvordan man skal vite hvem som er hva, sa han ikke noe om, men det er ikke alltid så enkelt for en ukjent. Dette var i Chania, Kreta, og det kan jo hende praksis er forskjellig andre steder.
|
#14
|
||||
|
||||
![]()
Instämmer, i lämna-dricks-om-man-är-nöjd gruppen även om jag själv inte betalat nåt speciellt än så länge.
![]() |
#15
|
||||
|
||||
![]() ![]() Nöjd = Dricks Missnöjd = Ingen dricks ![]() Senast redigerad av ricky den 2007-06-21 klockan 00:02. |
#16
|
||||
|
||||
![]()
Nej, det kan det inte Ricky
![]() |
#17
|
||||
|
||||
![]()
Jag lämnar alltid 10 procent när jag äter. Detta faktiskt oavsett om jag är nöjd eller mindre nöjd. Ofta är det en ensam stackare eller två springer som skållade råttor mellan tavernaborden, då kan jag inte bara ge dricks om de ger mig exceptionellt bra service, jag ger ändå. Enda undantaget skulle vara om jag blev direkt otrevligt bemött men jag tror aldrig det har hänt.
Gillade jag inte stället går jag inte dit igen bara. Avrundar möjligen lite naturligt uppåt eller lägger lite grus från myntfacket om jag tar en kaffe eller en öl. |
#18
|
||||
|
||||
![]()
Händer nog mig också att jag lämnar dricks även om maten varit mindre bra men då endast 4-5 %. Tycker trots allt att dricken är personalens belöning för extra väl utfört arbete. Klart servitrisen kan vara ett fynd även om den som står vid grytorna inte är det.
Eva |
#19
|
||||
|
||||
![]()
Jag brukar alltid lämna de mynt som blir över efter det att jag betalat.Det brukar bli ca 10%. Askoppen på rummet brukar jag använda till att samla de mynt i som blir över efter dagens inköp. Dessa brukar få ligga kvar som dricks när vi lämnar rummet.
|
#20
|
||||
|
||||
![]()
Dricksen till städerskan lämnar jag personligen i hennes hand för att förhindra att hotellägaren tar den som sin.
Eva |
![]() |
|
|