|
#1
|
|||
|
|||
Kalamata-oliven
Er det noen som har førstehåndskjennskap til oliven? Har etter flere ferier til Hellas funnet ut at jeg også her hjemme må kjøpe oliven av type "kalamata" for å få den greske salaten til å smake autentisk. Er det noen som vet hva som egentlig er forskjellen på kalamata-oliven og de vanlige sorte? Har det med produksjonssted å gjøre, eller hva? Det som er sikkert, er at Kalamata-oliven er mye bedre på smak!
Spør en nysgjerrig Eureka |
#2
|
||||
|
||||
Sv: Kalamata-oliven
Till Ruby:
Jag ber en miljon gånger om ursäkt för att jag råkade radera ditt inlägg! Sitter tillfälligt vid en annan dator, var inte uppmärksam på att skärmbilden var annorlunda - därför klickade jag fel när jag skulle svara på ditt inlägg! FÖRLÅT! Jag skulle bara svara på din fråga: nysgjerrig betyder nyfiken. |
#3
|
||||
|
||||
Sv: Kalamata-oliven
Citat:
Ruby - också nysgjerrig |
#4
|
||||
|
||||
Sv: Kalamata-oliven
Jag har för mig att Kalamataoliverna kommer från Regionen Kalamata på södra Peleponnesos och att det är ungefär som att det bara får heta champagne om vinet kommer från det distriktet. Nå´n sorts diskussion om detta i EU tror jag, Fetaost får bara komma från Grekland, Falukorven var visst också på G.
Betyder nysgjerrig möjligen vetgirig/nyfiken?? (Ser att det gör det ja) //PO Senast redigerad av PO den 2005-02-21 klockan 22:40. Anledning: Inkfish |
#5
|
||||
|
||||
Sv: Kalamata-oliven
Nå´n sorts diskussion om detta i EU tror jag, Fetaost får bara komma från Grekland,
Det vore för väl det! Feta ska komma från Grekland, inte fyrkantiga små kuber från producenter som vill "hänga" med och dessutom har fräckheten att kalla den Feta. Smaklösa är de dessutom. Chris |
#6
|
|||
|
|||
Sv: Kalamata-oliven
Citat:
Här är lite frestande oliv-bilder Jag köpte med mig lite av de torkade från Amfissa när jag var i Athen i höstas. Annorlunda smak än kalamata, lite sötma i smaken. epiros |
#7
|
|||
|
|||
Sv: Kalamata-oliven
Citat:
hoppsan glömde webbadressen så det kan gå www.athensguide.com/oliveshop/index.html epiros |
#8
|
|||
|
|||
Sv: Kalamata-oliven
Jag är mycket förtjust i de torkade kalamata oliverna! Dessa är ju även lite marinerade i olja. Så intensiv smak att ett par hundra gram räckte länge. Rent estetiskt är väl vanliga att föredra. De torkade ser ju ut som små djur pruttar!
|
#9
|
||||
|
||||
Sv: Kalamata-oliven
Citat:
SUB "anger benämningen på en produkt vars produktion, bearbetning och beredning måste äga rum inom ett bestämt geografiskt område och präglas av en erkänd och befäst sakkunskap". Kalamataoliven är skyddad enligt SUB och får endast heta så om den kommer från en producentsammanslutning som heter "Union of Agricultural Cooperatives of The Prefecture of Messinia". Ytterligare nio grekiska olivmärken är 'subbade'. Hela listan på grekiska kvalitetsskyddade livemedel finns här: http://europa.eu.int/comm/agriculture/qual/sv/el_sv.htm Svecia och skånsk spettkaka är de enda svenska produkterna som är kvalitetsskyddade. Har de verkligen glömt falukorven och surströmmingen????? En finsk produkt finns på listan; lapin puikula (är det sånt ni gör brännvin på Ivi? ) Danmark har lyckats få med tre produkter: danablu, esrom och lammefjordsgulerod. På min privata icke-eu-lista finns gudbrandsdalsost |
#10
|
|||
|
|||
Sv: Kalamata-oliven
Citat:
För er som vill veta H johan |
#11
|
|||
|
|||
Sv: Kalamata-oliven
Hei og takk for alle svarene, da ble nysgjerrigheten stilt Flotte bilder, Epiros; tennene løper i vann ved synet av alle fristelsene!
Mvh Eureka |
#12
|
|||
|
|||
Sv: Kalamata-oliven
Just fenomenet kalamataoliver är lite speciellt i ursprungssammanhang. Olivoljor, t.ex. som heter KALAMATA måste komma från regionen kalamata. Kalamataoliver, har jag för mig, får sitt namn efter träd- eller jordbrukstyp, inte region.
Dock måste Kalamataoliver komma från Grekland. Jag är inte HELT säker på det här, men min chef mumlade nåt om det häromveckan |
#13
|
|||
|
|||
Sv: Kalamata-oliven
Hej!
Det kan nog stämma för jag fick med mig ett olivträd hem från Xania,Kreta och min kusins man, Michailis, som är bonne å greja det hele, sa att det var ett Kalamata-olivträd..... som förresten sedan ca 10 år växer och frodas i ett norrfönster... Mvh, Mikke (KfK) |
#14
|
||||
|
||||
Sv: Kalamata-oliven
Citat:
|
#15
|
||||
|
||||
Sv: Kalamata-oliven
Kalamata oliver får aldrig saknas här hemma Man klarar sig inte länge utan dom
Riitta |
#16
|
||||
|
||||
Sv: Kalamata-oliven
Hej Ritta!
Där håller jag med dig fullständigt! Jag sitter gärna i fåtöljen och tittar på TV och mumsar oliver... Det brukar bli en präktig hög kärnor på tallriken på bordet, och naturligtvis är det Kalamata-oliver. Skulle det vara slut på den sorten i butiken så kan jag acceptera andra sorters oliver, så länge de är producerade i Grekland. Göran "Galen i Makri Gialos" |
|
|