|
#1
|
||||
|
||||
Thank God It's Friday
Sparkar vidare på Birgittas tråd (ursäkta Birgitta)
-Vad händer inför helgen? -Pensionen på kontot så vad frestar ni med? -Grekiskt eller svenskt? Kom igen med nya förslag! Jag är sugen på nått nytt. Alla kryddor finns hemma. Jag testade Bea's Choklad Chips kakor, men matberedaren gjorde lite olycka av det hela. Gott i alla fall fast smetigt. Segt och härligt, jag adderade sirap i smeten i övrigt orört. Uffe |
#2
|
||||
|
||||
Sv: Thank God It's Friday
Jag tänkte testa denna gryta som var med i månadens Buffé-tidning från Ica.
Tagine med lamm, oliver och syltlök Ingredienser Portioner: 6-8 1 kg grytbitar av lamm 1 hel vitlök i klyftor 1 burk urkärnade svarta oliver (ca 350 g) 1 dl syltlök 1/2 dl bombay chutney 1/2 dl ketjap manis (söt soja) 4 msk kapris 2 tsk malen spiskummin 2 tsk malen ingefära 750 ml rött vin (gärna fruktigt) Tillagningstid: Över 20 min Svårighetsgrad: Medel Gör så här 1. Sätt ugnen på 150°C. 2. Lägg alla ingredienser i en gryta eller tjockbottnad kastrull. Häll på vinet och rör om väl. 3. Låt koka upp på spisen, lägg på lock och ställ in grytan i ugnen i 2–3 timmar eller tills lammet känns mycket mört. 4. Häll ev av såsen och låt den koka i 15–20 minuter och red av med lite majsstärkelse (Maizena). Smaka av med salt och peppar. Servera genast eller värm upp på spisen nästa dag. FÖR ALLA? Alla: kontrollera innehållet i löken. Gör glutenfri:bjud med ris eller quinoa i stället för couscous. Laktos-, mjölkprotein- och äggfri. Trevlig helg på er alla Malin |
#3
|
||||
|
||||
Sv: Thank God It's Friday
Mitt tips Ulf en kall vinterdag är Oso Buco även om jag vet att det är en rätt du känner till sen tidigare om nu ICAhandlaren där du bor ha kalvlägg på lager.
Godare mat finns inte. Eva |
#4
|
||||
|
||||
Sv: Thank God It's Friday
Det receptet läste jag igår. Alla recepten av henne vekade jätte goda, inte minst rörorna. Men det får nog bli någon annan helg. Vi har haft magsjuka i familjen ett tag nu...
|
#5
|
||||
|
||||
Sv: Thank God It's Friday
Ok Uffe du är ursäktad!
Ville du ha något gott så varför inte testa detta. Lägg tinade jordgubbar,skivade bananer, skivade kiwi i en ugnsfastform. Riv över vit choklad och ställ formen i ugnen tills allt är varmt och chokladen har smält. Ät god vaniljglass till. Ljuvlig efterätt som är så enkelt att göra och mkt uppskattat på barnkalas. Till helgen ja i morgon drar vi till vår stuga igen så klart.Dom har snackat om att det ska bli snö och kallare. Vem vet om vi vaknar med snö in på knutarna. Nu måste jag cykla och jobba och sen är man ledig 3 dagar (skönt ). Trevlig helg på er alla! Birgitta 63 |
#6
|
||||
|
||||
Sv: Thank God It's Friday
Malin,
De hade bara vanlig Mango Chutney och Tropical Chutney är det ungefär samma sak, alltså Mango? Det blir lammgrytan till lördag för kalvlägg fanns inte bara fläsk dito. Lamm är ju så förbaskat gott. Sen kanske jag testar Birgittas dessert. Lät väldigt gott. Uffe |
#7
|
||||
|
||||
Sv: Thank God It's Friday
Det heter Gino. Jätte gott! Om man vill kan man "blanda" ner den vita chokladen bland frukten istället och göra ett täcke av lite havregryn eller kokos och hyvlat smör (typ 25 g) Knäckigt och gott!
|
#8
|
||||
|
||||
Sv: Thank God It's Friday
Citat:
Ibland gör jag en smuldeg och häller över frukten typ då med lite socker och smör gryn+mjöl. Du sa att det heter Gino. Var kommer efterätten i från då ? Fick receptet från min arbetskamrat för en tid sen. Birgitta 63 |
#9
|
||||
|
||||
Sv: Thank God It's Friday
Jajamensan, fortf. rökfri och det känns jättebra!
/Millie |
#10
|
||||
|
||||
Sv: Thank God It's Friday
Aha, då förstår jag Uffe. Jag missuppfattade dig och trodde att du inte ville gå upp i vikt Är fullt medveten om att det finns människor som har problem att gå upp i vikt och att det måste vara svårt för dem.... men (nu säger jag detta med glimten i ögat!!!) för oss andra som har problem på andra hållet verkar det som ett angenämt problem
Och grattis Millie! Hang in there! Hälsar Stinab (som snusar sedan minst 20 år tillbaka) |
#11
|
||||
|
||||
Sv: Thank God It's Friday
jag har inget nytt förutom min rotselleri i kylskåpet.
-Kanske soppa? Släpp inte tråden då det är vårt sätt att överleva. Uffe |
#12
|
||||
|
||||
Sv: Thank God It's Friday
Hej
Alla har vi våra "problem". har själv varit praopensionär i drygt fyra år. Har bestämt själv vad jag skulle göra under dagarna då hustrun jobbade. Dock med vissa undantag. Idag är det dags för Henne att gå i pension. Ny omställning för oss båda. Funderar på hur det ska bli. Får väl försöka anpassa mig till det nya livet somvi verkligen har sett fram mot. kanske chans att resa litet mera och billigare. Det gäller att ta vara på livet så länge vi är någorlunda friska och kan göra saker ihopa. det får väl bli litet festligt ikväll för att fira den nya "pensionären". Chras |
#13
|
||||
|
||||
Sv: Thank God It's Friday
Det är bara att gratulera! Klart ni ska fira! Skulle själv gärna gå i pension om jag kunde, och - som du skriver - ta vara på livet, medan man har det kvar.
|
#14
|
||||
|
||||
Sv: Thank God It's Friday
Och jag fick noja mig med spanakopitakia som Katerina gjort och en grekisk sallad. Nu ska jag pa en kompis 28-arskalas pa ett stalle som heter Kounaki i Chania! Ha det bra
|
#15
|
||||
|
||||
Sv: Thank God It's Friday
Hej Gunilla
Visst är hennes pajer underbara? -Har du fått nån gryta ännu? Bjud Giannis på en äppelpaj så har du honom runt lillfingret. Glöm inte såsen bara. Stort grattis till fru "Chras" Välkommen i "panchisvärlden" Uffe |
#16
|
||||
|
||||
Sv: Thank God It's Friday
Nu har jag misshandlat biffen (IRA).
Detta hjälpte inte det minsta. Fusk potatisgratängen mycket god tack för detta. Jag lovar att inte köpa billigt Irländsk kött något mer (köttfärs undantaget) det är bara segt. Även efter marinering i kylskåpet en vecka i kyla och kryddad så är det segt. Tacka vet jag lammkotletter från Skåne Erik. Uffe |
#17
|
||||
|
||||
Sv: Thank God It's Friday
Åk till Kreta, Uffe, så kommer vi alla i tur och ordning för att få smaka dina läckra rätter!
Vi har en ung brorsdotter i Chania som vi ska hälsa på till våren, jag ser fram emot en träff med dig också... Att vara pensionär-och skapligt frisk- är ingen dum period i livet, men ni som har tid kvar i förvärvslivet: se till att skaffa er några trevliga saker att göra, för man får tid över. Jag har sett exempel på folk som inte kan finna sig i att ha så mycket tid till förfogande. Laga lite extra gott till fredan är ju en utmärkt grej, eller varför inte till resten av veckan också? Planeringen är en bit i det hela. |
#18
|
|||
|
|||
Sv: Thank God It's Friday
Citat:
Och då ska de inte tjäna en krona på mig i alla fall... Dessutom är inte Irländskt kött så bra som det påstås! Kött från kossor som är uppfödda i köttfabriker på Irland kan inte jämföras med kött från fribetande djur på slätterna i Sydamerika... Sedan har vi den här frågan om Mad Cow Decease som fanns/finns i Storbritanien men inte i Sydamerika... |
#19
|
||||
|
||||
Sv: Thank God It's Friday
Håller med dig Peter. Argentinas Oxfilé är mycket god, även att göra köttfärs på.
Sug på den här i stället. Inbakad fläskfilé med banan och curry. Ca: 5-600 gr fläskfilé (en normal). 2-3 mogna bananer 1-2pkt Philadelphiaost 1 sats smördeg fryst eller kyld avsedd att täcka filén finns på Marinopoulos 1-3 msk Curry (beroende på styrkan) Salt och vitpeppar Ungsbakad klyftpotatis Rödvinssås på påse Gärna en lätt sallad som tillbehör Putsa fläskfilén och stek den hel i panna eller gryta och därefter i ugn och krydda med salt och vitpeppar. Skala bananerna och mosa dem tillsammans med osten och curry. Smörj en ugnsform och skiva den färdiga filén i tunna skivor. Linda in filén i mördegen och lägg en stor klick fyllning mellan varje skiva. Gör såsen enligt recept på förpackningen. Eller gör äkta. En vinare (surt rött spanskt) kokas ner till ca 0,5 (max) cm är kvar i kastrullen (1,5 l kastrull). Krydda lite med salt och peppar. Vispa ner smör (200 gr) i det hela och 2-4 äggulor. Får inte koka mer bara ljummas annars skär såsen sig. Om det behövs ta lite idealmjöl för att ta ihop. Fläskfilén: Ställ in detta i ugnen i 175 grader, ca 15-25 minuter tills mördegen är färdig. Bjud och låt er väl smaka. Inget plagiat utan helt eget utvecklat p.g.a olycka i köket. Uffe |
#20
|
||||
|
||||
Sv: Thank God It's Friday
[quote=ulfwiman;152233]Malin,
De hade bara vanlig Mango Chutney och Tropical Chutney är det ungefär samma sak, alltså Mango? Det blir lammgrytan till lördag för kalvlägg fanns inte bara fläsk dito. Lamm är ju så förbaskat gott. Sen kanske jag testar Birgittas dessert. Lät väldigt gott. Jag tror det går precis lika bra med mango chutney... möjligt att det är någon mer frukt i "tropical" chutney... Jag ska försöka få tag i lamm i morgon så blir det lördagsmat för mig med. Malin |
|
|