Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Kafé Kalimera

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2009-02-24, 23:17
UlfWimans avatar
UlfWiman UlfWiman är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2007
Ort: Agioi Apostoloi / Öjebyn
Inlägg: 1 349
Standard Vän i köket

Hej på er

Nu har jag en ny vän i köket "Linea"
Hon är av arten "fritös" och betingade ett x-trapris på 399.-
Saganaki here I come.
Mandomsprovet sker till helgen med "fritata patata"
Då får hon visa vad hon går för.
Jag hoppas på ett strålande resultat till mina lammfärsburgare.
I söndags hade jag tråkigt så jag satte i mig 1,2kg tomater med 400gr Feta.
Inte helt fel, men det blev ingen middag den dagen.
Några svarta oliver kom på besök och blev uppätna på samma gång.
-Är jag grek?
Eller hallucinerar jag. Erhöll känslan av att sitta på ett bytorg någonstans
på Kreta. Men när jag ruskade på skallen satt jag framför datorn igen.
Här, hemma! i Sverige.
Tänk vad lite mat kan göra!

Uffe
Svara med citat
  #2  
Gammal 2009-02-25, 10:34
Monica Ps avatar
Monica P Monica P är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2007
Ort: Kalymnos, Grekland
Inlägg: 5 355
Standard Sv: Vän i köket

Roligt, Uffe! Och jag som längtar efter falukorv och isterband och messmör och tunnbröd och lite annat, som jag ändå nästan aldrig åt i Sverige.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2009-02-25, 12:05
UlfWimans avatar
UlfWiman UlfWiman är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2007
Ort: Agioi Apostoloi / Öjebyn
Inlägg: 1 349
Standard Sv: Vän i köket

Linea är avrättad!
Var inte till för en med valhänta fingrar.
Min nya heter OBH Nordica Pro Fryer, och ser ut som hos vilken korvmoj som helst.
Testad alldeles nyss med pommes.
Utmärkt resultat, men osar som alla fritöser gör.
Nästa projekt är att hitta lämplig ost att göra saganaki på.
Jag räknar med att få förslag och hjälp här.
Hemma var det bara att gå till Champion och handla.
Här ser de ut som fågelholkar i delikatessdisken när jag frågade om saganaki.
Hmm, bor nog för långt upp i Sverige.
Tunnbröd kan jag fixa Monica, men det tar vi per telefon.

Uffe
Svara med citat
  #4  
Gammal 2009-02-25, 13:04
Birgitta63s avatar
Birgitta63 Birgitta63 är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jul 2007
Ort: Sjöbo
Inlägg: 1 452
Standard Sv: Vän i köket

Citat:
Ursprungligen postat av UlfWiman Visa inlägg
Hej på er

Nu har jag en ny vän i köket "Linea"
Hon är av arten "fritös" och betingade ett x-trapris på 399.-
Saganaki here I come.
Mandomsprovet sker till helgen med "fritata patata"
Då får hon visa vad hon går för.
Jag hoppas på ett strålande resultat till mina lammfärsburgare.
I söndags hade jag tråkigt så jag satte i mig 1,2kg tomater med 400gr Feta.
Inte helt fel, men det blev ingen middag den dagen.
Några svarta oliver kom på besök och blev uppätna på samma gång.
-Är jag grek?
Eller hallucinerar jag. Erhöll känslan av att sitta på ett bytorg någonstans
på Kreta. Men när jag ruskade på skallen satt jag framför datorn igen.
Här, hemma! i Sverige.
Tänk vad lite mat kan göra!

Uffe
Hej Uffe !
Låter gott med tomater med Feta.Tycker det är dålig smak på tomaterna nu.

Vilken Fetaost är din bästa och godaste ?

Birgitta 63

Vilken Feta ost är din bästa ?
Birgitta 63
Svara med citat
  #5  
Gammal 2009-02-25, 13:54
UlfWimans avatar
UlfWiman UlfWiman är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2007
Ort: Agioi Apostoloi / Öjebyn
Inlägg: 1 349
Standard Sv: Vän i köket

Köp minitomater Birgitta
De smakar i alla fall tomat.

Uffe
Svara med citat
  #6  
Gammal 2009-02-26, 10:58
HenricGs avatar
HenricG HenricG är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2008
Inlägg: 198
Standard Sv: Vän i köket

Ja, jag fick en smärre chock när jag var i Grekland första gången och smakade "riktig" tomat. Frossade i dom hela veckan, ungefär som jag gör när de första äpplena mognar ute på träna. Det är ju märkligt att det med all förädling som pågår inte lyckas komma en helt vanlig tomat som smakar något mer än vatten. Körsbärs- eller plommontomaterna känns för dyra i längden.

Ett annat tips är att välja riktigt bra krossade tomater när man ska laga mat. Det finns ett italienskt märke jag tyvärr inte minns namnet på just nu, finns hos City Gross och smakar tio gånger mer än vilken krossad icatomat som helst. Vill man ha tomatsås till pastan är det bara att tillsätta lite olivolja, lök, salt, peppar och oregano, så goda är dom! Kostar en tia burken jämfört med de tre-fyra kronor man annars får betala, men det är det definitivt värt.
Svara med citat
  #7  
Gammal 2009-02-26, 11:13
UlfWimans avatar
UlfWiman UlfWiman är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2007
Ort: Agioi Apostoloi / Öjebyn
Inlägg: 1 349
Standard Sv: Vän i köket

Henrik hallå.
Namnet på de krossade tomaterna vill jag gärna ha.
Struntar fullständigt i om de kostar 10/burken, det är kvalité
jag vill åt och smak. Skippa allt detta som smakar krossat vatten
och där man ändå måste tillsätta tomatpuré för att få rätt smak.
Är mycket kräsen i min matlagning som alla vet.
Inte för att jag har tillgång till Citygross här, men jag har en kompis i Stockholm som far dit en gång i månaden.
Så får jag bara namnet så ska jag prova.
Jag tror att vi som bott utomlands runt medelhavet har andra
kvalitétskrav på maten. Tänk bara att få gå på marknaden och handla grönsaker. Till och med barnen äter grönsaker utan knorr.
En härlig Brocolligratäng (färsk) med lite salt fläsk eller kassler i och någon välsmakande grekisk ost i gratängsåsen. Bräck det med en burgare på Max eller Mac. Nu pratar vi mat.
Söndagslunchen var det inget fel på förutom priset.
Eko-odlade körsbärstomater 250gr 28.-/st.
Det finns 8 tomater kvar av 5 förpackningar, men gott var det. Jag hade lite finskuren rödlök till och naturligtvis äkta olivolja.
Men, jämför detta med att gå på krogen och äta en bit oxfilé med tillbehör (245.-).
Jag tror min lunch/middag var minst lika god och billigare. Det enda "aber" var att jag fick tillaga maten själv och diska efter mig. Behövde inte åka taxi hem så där sparade jag en slant till.
Ur verkligheten.

Uffe

Senast redigerad av UlfWiman den 2009-02-26 klockan 11:23.
Svara med citat
  #8  
Gammal 2009-02-26, 12:58
HenricGs avatar
HenricG HenricG är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2008
Inlägg: 198
Standard Sv: Vän i köket

Hej Ulf!
Tro´t eller ej, jag hade faktiskt en burk kvar i skafferiet (dags att åka och proviantera nu!). Märket heter "Mutti", och det finns i olika utföranden. Dels då vanliga krossade tomater, sen finns det med vitlök, örter, paprika, och så tror jag det ska finnas både körsbärs- och plommontomat.
Det kan finnas på välsorterade Ica Maxibutiker också, men CG har dem ständigt i sortimentet.
Svara med citat
  #9  
Gammal 2009-02-26, 13:14
UlfWimans avatar
UlfWiman UlfWiman är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2007
Ort: Agioi Apostoloi / Öjebyn
Inlägg: 1 349
Standard Sv: Vän i köket

Tack Henric

3 burkar beställda okryddade.
Detta ska bli intressant.

Uffe
Svara med citat
  #10  
Gammal 2009-02-26, 13:22
MonkanSs avatar
MonkanS MonkanS är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jun 2007
Ort: Norrköping
Inlägg: 650
Standard Sv: Vän i köket

Citat:
Ursprungligen postat av HenricG Visa inlägg
Märket heter "Mutti", och det finns i olika utföranden. Dels då vanliga krossade tomater, sen finns det med vitlök, örter, paprika, och så tror jag det ska finnas både körsbärs- och plommontomat.
Det kan finnas på välsorterade Ica Maxibutiker också, men CG har dem ständigt i sortimentet.
Tusen tack för det tipset Henric. Jag läser och tar till mig av det.. måste provas ..
Svara med citat
  #11  
Gammal 2009-02-26, 23:22
Pnyx Pnyx är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2008
Ort: Stockholm
Inlägg: 410
Standard Sv: Vän i köket

Citat:
Ursprungligen postat av HenricG Visa inlägg
Det kan finnas på välsorterade Ica Maxibutiker också, men CG har dem ständigt i sortimentet.
"Mutti finns också hos min lokala VI-handlare (och i mitt skafferi).
Svara med citat
  #12  
Gammal 2009-02-26, 23:36
UlfWimans avatar
UlfWiman UlfWiman är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2007
Ort: Agioi Apostoloi / Öjebyn
Inlägg: 1 349
Standard Sv: Vän i köket

Hej du Pnyx
Var i all världen bor du då?
Knappast i norrbotten!

Uffe
Svara med citat
  #13  
Gammal 2009-02-27, 00:48
Pnyx Pnyx är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2008
Ort: Stockholm
Inlägg: 410
Standard Sv: Vän i köket

Okej, Uffe, jag erkänner att jag är en hemmablind nollåtta. Jag har nära till hela tre stycken mycket välskötta Vi-butiker och trodde därför att alla i landet också hade det. En snabb titt på deras hemsida och den föreställningen slogs i kras. Kedjan har bara kravlat sig upp till Dalarna. Jag kan alltså fixa justa konserverade tomater, men med feta är det värre. Lidl-butiken försåg mig fram till december med Dodonis feta. Nu vägrar de ta in den igen och har bara två andra märken, helt j-la oätbara ! Tips på lösningar mottages tacksamt !

Senast redigerad av Pnyx den 2009-02-27 klockan 01:06. Anledning: rättelse
Svara med citat
  #14  
Gammal 2009-02-27, 02:28
UlfWimans avatar
UlfWiman UlfWiman är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2007
Ort: Agioi Apostoloi / Öjebyn
Inlägg: 1 349
Standard Sv: Vän i köket

Okej Pnyx

Ica Kvantum här i Piteå säljer Zeta fetaost.
Inte den godaste men fullt ätbar. Längre än så har vi inte kommit.
Arne kanske har bättre förslag då han bor i storstaden (Umeå)?
Ovanför Umeå finns det ingenting.
Vi har haft "kurredutt-butiker" här men alla tvingas stänga.
Den sista som stängde var en Thai-butik.
Prata om insnöade norrlänningar. Nu får jag säkert på pälsen för detta uttalande. Barnfödd -08
Men jag tar det som en man (utflyttad till friheten).

Uffe

Senast redigerad av UlfWiman den 2009-02-27 klockan 02:32.
Svara med citat
  #15  
Gammal 2009-02-27, 11:13
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Vän i köket

Citat:
Ursprungligen postat av UlfWiman Visa inlägg
Okej Pnyx

Ica Kvantum här i Piteå säljer Zeta fetaost.
Inte den godaste men fullt ätbar. Längre än så har vi inte kommit.
Arne kanske har bättre förslag då han bor i storstaden (Umeå)?
Ovanför Umeå finns det ingenting.
Uffe
Konstigt vänner till mig köper Fage i Luleå. Den finns i Skellfteå också. Själv handlar jag min på lösvikt på ICA Gourmet Umeås mest välsorterade mataffär.
Dodoni finns däremot inte. Grekiska oliver finns både på lösvikt och i burk. Utbudet av får och getost är mycket stort och det finns både lokala produkter och massor av importerade ostar. Goda ekologiska små tomater finns alltid i sortimentet och pärltomaterna smakar bäst. Förpackad Fage finns i många av stadens ICA butiker så den kan ICA handlaren i Piteå säkert ta hem.

Eva
Svara med citat
  #16  
Gammal 2009-02-27, 02:48
Peter Peter är inte uppkopplad
Banned
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 2 085
Standard Sv: Vän i köket

Citat:
Ursprungligen postat av UlfWiman Visa inlägg
Rakt ner i fritösen 6 min på 160° vila en stund och sedan 190° i 2 minuter.
"ΩΛΑ ΓΟΤΤΕΓΡΙΣ! Och så avslöjar du att för att man ska få riktigt god ΠΑΤΑΤΕΣ måste fritera dem två gånger!? Ska du förstöra allt för oss amatörkockar? ΣΤΑΡΨΗΙΔΙΑΜΟ!!!!!!! Berätta aldrig för någon vad det betyder.... (Jag håller också på att leta lämplig fritös...)

Citat:
Ursprungligen postat av MonkanS Visa inlägg
Olivolja på förstås. Har ofta även klyftad rödlök med i den och finhackad vitlök. Ibland även morötter. Sommar o höst ofta zuchini med i den också.
Mer rotfrukter! Och framför allt ROSMARIN. Helst färsk på kvisk. Torkad går, men...

Peter - uppfödd på Hagagatan... Nere vid rondellen... Men vad gör du med en otäcking från Linköping....!????? Tvi vale....
Svara med citat
  #17  
Gammal 2009-03-01, 15:12
MonkanSs avatar
MonkanS MonkanS är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jun 2007
Ort: Norrköping
Inlägg: 650
Standard Sv: Vän i köket

Citat:
Ursprungligen postat av Peter Visa inlägg
"
Mer rotfrukter! Och framför allt ROSMARIN. Helst färsk på kvisk. Torkad går, men...

Peter - uppfödd på Hagagatan... Nere vid rondellen... Men vad gör du med en otäcking från Linköping....!????? Tvi vale....
Rosmarin har jag på balkongen i min kryddkruka. Alltid färsk alltså..
Där jag även har timjan.. och persilja sommartid.. och gräslök till sillen.

Varför är de otäcka i Linköping Peter... ..

Monica.. uppväxt på bonnlandet mellan Strängnäs och Malmköping..
Svara med citat
  #18  
Gammal 2009-03-12, 05:17
Peter Peter är inte uppkopplad
Banned
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 2 085
Standard Sv: Vän i köket

Citat:
Ursprungligen postat av MonkanS Visa inlägg
Varför är de otäcka i Linköping Peter...


En otäcking är ju en älskling som inte kommer från rätt ställe... När jag växte upp där uppe så var det mycket konkurrens mellan Norrköping och Linköping... Fy tjyven... Man måste ha vuxit upp där för att förstå alla nyanser... (Och helst flytt därifrån... )

Brutalt ämnesbyte:

I em var jag på ICA och inhandlade drygt 2 Kg fast potatis och 2 L Rapsolja. Samt hämtade min över nätet beställda FRITÖS! Av det totalt okända märket MATSUI. Fast den har fått bra betyg på nätet. Det ska frossas i Patates i helgen! Undrar bara vad jag ska ha till?

Jag har närt idéen om en fritös rätt länge. Och det var den här tråden som äntligen fick mig att "få tummarna loss..." Det ska bli spännande!

Frågor till er som redan har fritös:

Det finns en speciell frityrolja på ICA. I en röd 2 L plastplaska. Är den bra? Jag köpte två L Rapsolja på annan rekommendation i stället. Det var dessutom billigare. Jag fick även tips om att Solrosolja skulle vara bra att fritera i?

Hur många gånger friterar ni i samma olja? Om man inte friterar SÅ ofta, hur länge håller sig oljan då? Jag vet att man måste hälla ur oljan ur fritösen och förvara den mörkt och svalt. Och sila den... Och inte fritera fisk och annat i samma olja.

Alla tips om allt kring detta mottages med tacksamhet!

För en gångs skull så läste jag igenom instruktionsboken ordentligt. Annars så är jag rätt "happy go lucky" med saker i början. (T o m när jag köpte den "fete" LCD-TVn för alldeles för mycket pengar nyligen...) Men när det gäller het olja så är jag väldigt försiktig... Där får det inte gå fel!

Nästa ämnesbyte:

Det här med Tomater. Det är ju märkligt att man inte kan hitta Tomater med lite smak i Sverige. Dessa för***e industriodlade Tomater från Holland kan dra något gammalt över sig... Lindrigt sagt. Numera köper jag körsbärstomater som smakar lite. Fast de är dyra. 14:- för 250 Gr. (Sorry Ulf...) Men det blir 56:- Kg... Och så någon enstaka vanlig om jag måste för att göra en "varm macka" eller så... Annars ratar jag dem.

Och HenricG, här håller jag med dig! Några Kronor högre pris ger dubbelt så bra smak på burktomaterna. Och det är viktigt när man som jag lagar mycket grytor och köttfärsrätter.

När vädret tillåter cyklar jag ibland ut till mina vänner i byn (Jag kallar det för Hålan. Ca 20 hus utslängda på den Skånska slätten... Underbart ställe! ) ca 3 Km från mitt hem.

En av vännerna där byggde en inglasad terrass där de odlar både Tomater, Paprikor och andra grönsaker. I fjol fick jag med en påse med ca 1,5 Kg Tomater hem en kväll. Han plockade dem direkt från plantan och de smakade verkligen som Tomater ska. Dessutom så vet jag att de var inte besprutade... Och de höll sig utan problem i kylen. Köpta Tomater börjar ju förfaras efter några dagar även i kylen! Märkligt.

Jag hade tankar redan i fjol att jag skulle odla någon Tomatplanta mm på min inglasade balkong men det blev inte så då. Men i år ska jag verkligen försöka genomföra det. Vad är bäst? Köpa frön eller torka och sätta frön från köpta Tomater? Och när ska de i jorden? Jag hade hyfsat gröna fingrar tidigare med vanliga gröna växter men att driva upp från frö är jag novis på.

Men det skulle vara bra gott att smaska på lite hemodlade Tomater framåt hösten. Med riktig smak.

Senast redigerad av Peter den 2009-03-12 klockan 05:23. Anledning: Feltrycksnisse... EN (!) bokstav!
Svara med citat
  #19  
Gammal 2009-03-12, 11:47
Pnyx Pnyx är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2008
Ort: Stockholm
Inlägg: 410
Standard Sv: Vän i köket

Citat:
Ursprungligen postat av Peter Visa inlägg

Det här med Tomater. Det är ju märkligt att man inte kan hitta Tomater med lite smak i Sverige.
Och de höll sig utan problem i kylen. Köpta Tomater börjar ju förfaras efter några dagar även i kylen! Märkligt.
Rumstemperatur, Peter ! Vid kylförvaring förlorar tomaterna det mesta av sin smak. Men, det kanske inte spelar så stor roll att du lägger stackarna i frysen, för innan tomaterna når konsumenten har de redan "dödats" genom förvaring och transport vid alldeles för låg temperatur hela handelskedjan igenom. Anledningen är naturligtvis att de då får några dagar längre livslängd, men att de i gengäld förlorar i stort sett all smak. Slutsats: handlarna sk-er i slutkonsumentens sakupplevelse. Eller så är det konsumenten som vill att tomaten bara ska uppfylla tre kriterier; röd, rund och billig.
Enligt min enkla mening är köpta fröpåsar att föredra. Inte minst för att du då kan välja en tomatsort med hög smak. Om du nu inte hittar fantastiskt välsmakande tomater, i Grekland, som du vill experimentera med, förstås.
Svara med citat
  #20  
Gammal 2009-03-12, 12:57
MonkanSs avatar
MonkanS MonkanS är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jun 2007
Ort: Norrköping
Inlägg: 650
Standard Sv: Vän i köket

Citat:
Ursprungligen postat av Pnyx Visa inlägg
Rumstemperatur, Peter ! Vid kylförvaring förlorar tomaterna det mesta av sin smak. Men, det kanske inte spelar så stor roll att du lägger stackarna i frysen, för innan tomaterna når konsumenten har de redan "dödats" genom förvaring och transport vid alldeles för låg temperatur hela handelskedjan igenom. Anledningen är naturligtvis att de då får några dagar längre livslängd, men att de i gengäld förlorar i stort sett all smak. Slutsats: handlarna sk-er i slutkonsumentens sakupplevelse. Eller så är det konsumenten som vill att tomaten bara ska uppfylla tre kriterier; röd, rund och billig.
Nu ska vi inte göra ner alla tomater ute i handeln. För nu börjar det faktiskt komma in tomater som både luktar och smakar som tomater ska göra. I alla fall i min butik. Spanska kvisttomter. Riktigt goda faktiskt..
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 12:30.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT