|
#1
|
||||
|
||||
Vän i köket
Hej på er
Nu har jag en ny vän i köket "Linea" Hon är av arten "fritös" och betingade ett x-trapris på 399.- Saganaki here I come. Mandomsprovet sker till helgen med "fritata patata" Då får hon visa vad hon går för. Jag hoppas på ett strålande resultat till mina lammfärsburgare. I söndags hade jag tråkigt så jag satte i mig 1,2kg tomater med 400gr Feta. Inte helt fel, men det blev ingen middag den dagen. Några svarta oliver kom på besök och blev uppätna på samma gång. -Är jag grek? Eller hallucinerar jag. Erhöll känslan av att sitta på ett bytorg någonstans på Kreta. Men när jag ruskade på skallen satt jag framför datorn igen. Här, hemma! i Sverige. Tänk vad lite mat kan göra! Uffe |
#2
|
||||
|
||||
Sv: Vän i köket
Roligt, Uffe! Och jag som längtar efter falukorv och isterband och messmör och tunnbröd och lite annat, som jag ändå nästan aldrig åt i Sverige.
|
#3
|
||||
|
||||
Sv: Vän i köket
Linea är avrättad!
Var inte till för en med valhänta fingrar. Min nya heter OBH Nordica Pro Fryer, och ser ut som hos vilken korvmoj som helst. Testad alldeles nyss med pommes. Utmärkt resultat, men osar som alla fritöser gör. Nästa projekt är att hitta lämplig ost att göra saganaki på. Jag räknar med att få förslag och hjälp här. Hemma var det bara att gå till Champion och handla. Här ser de ut som fågelholkar i delikatessdisken när jag frågade om saganaki. Hmm, bor nog för långt upp i Sverige. Tunnbröd kan jag fixa Monica, men det tar vi per telefon. Uffe |
#4
|
||||
|
||||
Sv: Vän i köket
Citat:
Låter gott med tomater med Feta.Tycker det är dålig smak på tomaterna nu. Vilken Fetaost är din bästa och godaste ? Birgitta 63 Vilken Feta ost är din bästa ? Birgitta 63 |
#5
|
||||
|
||||
Sv: Vän i köket
Köp minitomater Birgitta
De smakar i alla fall tomat. Uffe |
#6
|
||||
|
||||
Sv: Vän i köket
Ja, jag fick en smärre chock när jag var i Grekland första gången och smakade "riktig" tomat. Frossade i dom hela veckan, ungefär som jag gör när de första äpplena mognar ute på träna. Det är ju märkligt att det med all förädling som pågår inte lyckas komma en helt vanlig tomat som smakar något mer än vatten. Körsbärs- eller plommontomaterna känns för dyra i längden.
Ett annat tips är att välja riktigt bra krossade tomater när man ska laga mat. Det finns ett italienskt märke jag tyvärr inte minns namnet på just nu, finns hos City Gross och smakar tio gånger mer än vilken krossad icatomat som helst. Vill man ha tomatsås till pastan är det bara att tillsätta lite olivolja, lök, salt, peppar och oregano, så goda är dom! Kostar en tia burken jämfört med de tre-fyra kronor man annars får betala, men det är det definitivt värt. |
#7
|
||||
|
||||
Sv: Vän i köket
Henrik hallå.
Namnet på de krossade tomaterna vill jag gärna ha. Struntar fullständigt i om de kostar 10/burken, det är kvalité jag vill åt och smak. Skippa allt detta som smakar krossat vatten och där man ändå måste tillsätta tomatpuré för att få rätt smak. Är mycket kräsen i min matlagning som alla vet. Inte för att jag har tillgång till Citygross här, men jag har en kompis i Stockholm som far dit en gång i månaden. Så får jag bara namnet så ska jag prova. Jag tror att vi som bott utomlands runt medelhavet har andra kvalitétskrav på maten. Tänk bara att få gå på marknaden och handla grönsaker. Till och med barnen äter grönsaker utan knorr. En härlig Brocolligratäng (färsk) med lite salt fläsk eller kassler i och någon välsmakande grekisk ost i gratängsåsen. Bräck det med en burgare på Max eller Mac. Nu pratar vi mat. Söndagslunchen var det inget fel på förutom priset. Eko-odlade körsbärstomater 250gr 28.-/st. Det finns 8 tomater kvar av 5 förpackningar, men gott var det. Jag hade lite finskuren rödlök till och naturligtvis äkta olivolja. Men, jämför detta med att gå på krogen och äta en bit oxfilé med tillbehör (245.-). Jag tror min lunch/middag var minst lika god och billigare. Det enda "aber" var att jag fick tillaga maten själv och diska efter mig. Behövde inte åka taxi hem så där sparade jag en slant till. Ur verkligheten. Uffe Senast redigerad av UlfWiman den 2009-02-26 klockan 11:23. |
#8
|
||||
|
||||
Sv: Vän i köket
Hej Ulf!
Tro´t eller ej, jag hade faktiskt en burk kvar i skafferiet (dags att åka och proviantera nu!). Märket heter "Mutti", och det finns i olika utföranden. Dels då vanliga krossade tomater, sen finns det med vitlök, örter, paprika, och så tror jag det ska finnas både körsbärs- och plommontomat. Det kan finnas på välsorterade Ica Maxibutiker också, men CG har dem ständigt i sortimentet. |
#9
|
||||
|
||||
Sv: Vän i köket
Tack Henric
3 burkar beställda okryddade. Detta ska bli intressant. Uffe |
#10
|
||||
|
||||
Sv: Vän i köket
Citat:
|
#11
|
|||
|
|||
Sv: Vän i köket
"Mutti finns också hos min lokala VI-handlare (och i mitt skafferi).
|
#12
|
||||
|
||||
Sv: Vän i köket
Hej du Pnyx
Var i all världen bor du då? Knappast i norrbotten! Uffe |
#13
|
|||
|
|||
Sv: Vän i köket
Okej, Uffe, jag erkänner att jag är en hemmablind nollåtta. Jag har nära till hela tre stycken mycket välskötta Vi-butiker och trodde därför att alla i landet också hade det. En snabb titt på deras hemsida och den föreställningen slogs i kras. Kedjan har bara kravlat sig upp till Dalarna. Jag kan alltså fixa justa konserverade tomater, men med feta är det värre. Lidl-butiken försåg mig fram till december med Dodonis feta. Nu vägrar de ta in den igen och har bara två andra märken, helt j-la oätbara ! Tips på lösningar mottages tacksamt !
Senast redigerad av Pnyx den 2009-02-27 klockan 01:06. Anledning: rättelse |
#14
|
||||
|
||||
Sv: Vän i köket
Okej Pnyx
Ica Kvantum här i Piteå säljer Zeta fetaost. Inte den godaste men fullt ätbar. Längre än så har vi inte kommit. Arne kanske har bättre förslag då han bor i storstaden (Umeå)? Ovanför Umeå finns det ingenting. Vi har haft "kurredutt-butiker" här men alla tvingas stänga. Den sista som stängde var en Thai-butik. Prata om insnöade norrlänningar. Nu får jag säkert på pälsen för detta uttalande. Barnfödd -08 Men jag tar det som en man (utflyttad till friheten). Uffe Senast redigerad av UlfWiman den 2009-02-27 klockan 02:32. |
#15
|
||||
|
||||
Sv: Vän i köket
Citat:
Dodoni finns däremot inte. Grekiska oliver finns både på lösvikt och i burk. Utbudet av får och getost är mycket stort och det finns både lokala produkter och massor av importerade ostar. Goda ekologiska små tomater finns alltid i sortimentet och pärltomaterna smakar bäst. Förpackad Fage finns i många av stadens ICA butiker så den kan ICA handlaren i Piteå säkert ta hem. Eva |
#16
|
|||
|
|||
Sv: Vän i köket
Citat:
Citat:
Peter - uppfödd på Hagagatan... Nere vid rondellen... Men vad gör du med en otäcking från Linköping....!????? Tvi vale.... |
#17
|
||||
|
||||
Sv: Vän i köket
Citat:
Där jag även har timjan.. och persilja sommartid.. och gräslök till sillen. Varför är de otäcka i Linköping Peter... .. Monica.. uppväxt på bonnlandet mellan Strängnäs och Malmköping.. |
#18
|
|||
|
|||
Sv: Vän i köket
En otäcking är ju en älskling som inte kommer från rätt ställe... När jag växte upp där uppe så var det mycket konkurrens mellan Norrköping och Linköping... Fy tjyven... Man måste ha vuxit upp där för att förstå alla nyanser... (Och helst flytt därifrån... ) Brutalt ämnesbyte: I em var jag på ICA och inhandlade drygt 2 Kg fast potatis och 2 L Rapsolja. Samt hämtade min över nätet beställda FRITÖS! Av det totalt okända märket MATSUI. Fast den har fått bra betyg på nätet. Det ska frossas i Patates i helgen! Undrar bara vad jag ska ha till? Jag har närt idéen om en fritös rätt länge. Och det var den här tråden som äntligen fick mig att "få tummarna loss..." Det ska bli spännande! Frågor till er som redan har fritös: Det finns en speciell frityrolja på ICA. I en röd 2 L plastplaska. Är den bra? Jag köpte två L Rapsolja på annan rekommendation i stället. Det var dessutom billigare. Jag fick även tips om att Solrosolja skulle vara bra att fritera i? Hur många gånger friterar ni i samma olja? Om man inte friterar SÅ ofta, hur länge håller sig oljan då? Jag vet att man måste hälla ur oljan ur fritösen och förvara den mörkt och svalt. Och sila den... Och inte fritera fisk och annat i samma olja. Alla tips om allt kring detta mottages med tacksamhet! För en gångs skull så läste jag igenom instruktionsboken ordentligt. Annars så är jag rätt "happy go lucky" med saker i början. (T o m när jag köpte den "fete" LCD-TVn för alldeles för mycket pengar nyligen...) Men när det gäller het olja så är jag väldigt försiktig... Där får det inte gå fel! Nästa ämnesbyte: Det här med Tomater. Det är ju märkligt att man inte kan hitta Tomater med lite smak i Sverige. Dessa för***e industriodlade Tomater från Holland kan dra något gammalt över sig... Lindrigt sagt. Numera köper jag körsbärstomater som smakar lite. Fast de är dyra. 14:- för 250 Gr. (Sorry Ulf...) Men det blir 56:- Kg... Och så någon enstaka vanlig om jag måste för att göra en "varm macka" eller så... Annars ratar jag dem. Och HenricG, här håller jag med dig! Några Kronor högre pris ger dubbelt så bra smak på burktomaterna. Och det är viktigt när man som jag lagar mycket grytor och köttfärsrätter. När vädret tillåter cyklar jag ibland ut till mina vänner i byn (Jag kallar det för Hålan. Ca 20 hus utslängda på den Skånska slätten... Underbart ställe! ) ca 3 Km från mitt hem. En av vännerna där byggde en inglasad terrass där de odlar både Tomater, Paprikor och andra grönsaker. I fjol fick jag med en påse med ca 1,5 Kg Tomater hem en kväll. Han plockade dem direkt från plantan och de smakade verkligen som Tomater ska. Dessutom så vet jag att de var inte besprutade... Och de höll sig utan problem i kylen. Köpta Tomater börjar ju förfaras efter några dagar även i kylen! Märkligt. Jag hade tankar redan i fjol att jag skulle odla någon Tomatplanta mm på min inglasade balkong men det blev inte så då. Men i år ska jag verkligen försöka genomföra det. Vad är bäst? Köpa frön eller torka och sätta frön från köpta Tomater? Och när ska de i jorden? Jag hade hyfsat gröna fingrar tidigare med vanliga gröna växter men att driva upp från frö är jag novis på. Men det skulle vara bra gott att smaska på lite hemodlade Tomater framåt hösten. Med riktig smak. Senast redigerad av Peter den 2009-03-12 klockan 05:23. Anledning: Feltrycksnisse... EN (!) bokstav! |
#19
|
|||
|
|||
Sv: Vän i köket
Citat:
Enligt min enkla mening är köpta fröpåsar att föredra. Inte minst för att du då kan välja en tomatsort med hög smak. Om du nu inte hittar fantastiskt välsmakande tomater, i Grekland, som du vill experimentera med, förstås. |
#20
|
||||
|
||||
Sv: Vän i köket
Citat:
|
|
|