|
#1
|
||||
|
||||
Mat...mmm...
Maken kom hem med en stor bit av en jättelik pumpa. Jag har aldrig lagat något som helst av pumpa, så jag tyckte lite buttert att han väl kunde ha fått ett recept också.
Sagt och gjort, nästa dag kom han hem med en bit till, inte lika stor, och något skrivet på en kartongbit: lök vitlök lite tomat thribi-(en oreganoliknande krydda) diosmo (mynta) lite olja mjöl Ja, då är ju saken klar, eller hur... Men man har ju stekt en miljon pannkakor och plättar och rårakor i sina dar. Pannkakornas mästare, det är jag. Har en gammal jättebra gjutjärnsstekpanna och en riktig pannkaksspade. Plättlaggen blev kvar i Sverige, någon av barnen har den troligen. Så, något vägledd av grannfrun lyckades jag göra jättegoda pumparårakor, inte så vackra precis, somliga helt smetiga, några för hårt stekta. Men goda! En del var runda, andra liknade Irland eller Afrika eller Australien med frasiga kanter. Merete har ju en alldeles underbar sida om grekisk mat, www.godgreskmat.wordpress.com, och Jannes listor på grekiska rätter är ju förförisk. Jag tipsar om detta om någon längtar efter grekiska pumparårakor: Gul pumpa , kanske det finns andra? skärs i bitar, skalet skärs bort, rivs på rivjärn till tunna strimlor. Krama ur det mesta av vattnet och låt rivet ligga i en sil så länge. En mellanstor lök , två vitlöksbitar och en tomat rivs på rivjärnet, Färsk mynta klipps i småbitar. Thribi eller oregano smulas i. Lite salt, lite olja och några matskedar mjöl blandas i. Allt blandas med pumparivet . Stekes som plättar i oljad panna, platta ut till ganska tunna plättar. om de är väldigt mjuka och svåra att vända kan det behövas lite mer mjöl. Jag kan tänka mig att det är gott med lite feta till, eller en grön sallad. Det är ordentligt med kalorier i av den olivoljiga sorten. |
#2
|
|||
|
|||
Sv: Mat...mmm...
[QUOTE=Monica P;270329]
Merete har ju en alldeles underbar sida om grekisk mat, www.godgreskmat.wordpress.com, och Jannes listor på grekiska rätter är ju förförisk. Tusen takk! Bare lurer på en ting, hva er pumpa? |
#3
|
|||
|
|||
Sv: Mat...mmm...
Gul pumpa-hva i all verden er det?? Har a l d r i hørt uttrykket før, gresk for meg
|
#4
|
||||
|
||||
Sv: Mat...mmm...
Jag tror att det latinska namnet är curcurbita. Det är en gurkfrukt/ squash. Finns flera sorter. Kanske det är pumpe på norsk. Min son som bor växelvis i Norge och Sverige vet säkert så jag ska fråga honom.
Eva |
#5
|
||||
|
||||
Sv: Mat...mmm...
|
#6
|
|||
|
|||
Sv: Mat...mmm...
Citat:
|
#7
|
|||
|
|||
Re: Mat...mmm...
Pumpa är jättegott! I Australien använder vi det mycket i matlagning- man kan rosta det i ugnen tillsammans med potatis- lite olivolja på och salt och peppar (tillsammans med någon sorts stek, tex lamm). Men vi använder pumpa även i scones - man koka pumpa och göra någon slags mos av det som blandas i degen- är godare än det låter Sedan är det min favorit - pumpkin soup - en soppa gjord av pumpa som är supergott. Pumparårakor låter gott så måste prova de
|
#8
|
||||
|
||||
Sv: Mat...mmm...
Citat:
Lena |
#9
|
||||
|
||||
Kaltsounakia
Citat:
Kaltounakia á la tant Georgia från lilla Ravdouxa= Nilams absoluta favorit-kaltsounia. Och mina med! //Kikh |
#10
|
||||
|
||||
Sv: Mat...mmm...
Citat:
//Monica S |
#11
|
||||
|
||||
Sv: Mat...mmm...
Låter gott! Jag gjorde kolokithokeftedes (Vegetariska köttbullar med squash) för ett tag sedan och de blev oxå mycket goda!
Det där har hänt mig oxå ofta här i landet! Folk är så snälla och skickar hem hemodlade saker med min man, men många gånger har jag stått där helt bortkommen...! Å andra sidan får man prova på nya saker! Det senaste jag kommer ihåg är en låda färska fikon som det fick bli fikonmarmelad utav, och även om jag var lite tveksam i början är det nu min favorit på morgonskorporna till kaffet! Kram ☼♥ |
#12
|
|||
|
|||
Sv: Mat...mmm...
Ja Eva, jag både älskar kolokithokeftedes och fikon marmelad! Mina zuccini får jag från grannen och mina fikon från "ett orginal" som bor i en grotta uppe på ett berg utan varken el eller vatten. Han hittar "vilda" fikon och jag gör marmelad av mer än 10 kg fikon varje år, sedan delar vi upp burkarna sins emellan.
Men idag blev jag såååå sugen på bruna bönor med fläsk... Hur göra dom utan varken ättika eller sirap (som vi inte kan köpa här). Jooo, jag hittade först brunspräckliga bönor på LIDL som jag blötlade under natten och kokte i min tryckkokare. Sedan använde jag spadet, lade i molass (märket Fytros har utmärkt molass), lite brunt socker och äppelcidervinäger plus redde med maizena (majsstärkelse). Det blev bara SÅÅÅ gott, och så autentiskt! ! Jag köpte saltad och rökt pansetta som jag stekte till. Var så glad, för här har jag gått och längtat efter bruna bönor i alla år och inte ens trott att det var möjligt att göra dom här i Grekland, och bara ätit en gång om året när jag åkt hem till Sverige! Och Monica, jag hittde ett supergott recept på fylld hel pumpa och det gjorde succé med både min gubbe och mina vänner. Först bakar man pumpan i ugn inlindad i folie och bakpapper i ca 1- 1 1/2 timme i 200 grader tills så mjuk att man kan gröpa ur den till hälften. Sedan fräser man i olivolja: 1 liten hackad fänkål, 300 g svamp, 20 hackade kastanjer, 1 kopp pinjefrön, 1 kopp ris, 1/2 kopp ljusa russin och lägg sedan i 1 kokt (30 min)hackad kvitten, rivet skal av 1 apelsin, 200-300 g riven ost, persilja. låt puttra ca 10 min. Blanda allt i pumpan med inkromet och baka pumpan igen, täckt med bakplåtspapper i ca 1- 1 1/2 timme till i 200 grader de första 40 min, sedan i 180 grader. Den blir så underbart god. En riktig festmåltid för det är ju inte precis något man lagar till vardags.. Ingela Senast redigerad av Ingela A den 2012-04-07 klockan 16:26. |
#13
|
||||
|
||||
Sv: Mat...mmm...
Spännande med recept! Kommer det flera månne, så ska jag printa ut sidan och stppa i min receptpärm!
|
#14
|
||||
|
||||
Sv: Mat...mmm...
Citat:
Sirap ska man kunna koka själv, men jag hittar inte receptet sen senaste datakraschen, så jag beställer lönnsirap från en amerikansk bas när jag behöver. //Kikh, ivrigt knaprandes knäckebröd med Kalles kaviar på |
#15
|
||||
|
||||
Sv: Mat...mmm...
Kul Ingela med grottmannen som håller dig med fikon och du honom med marmelad...!
Skoj att du kommit på hur du ska fixa dina bruna bönor, ska jag lägga på minnet! Kram |
|
|