|
#1
|
||||
|
||||
En grekisk festmiddag!
En grekisk festmiddag.
Min kära vän Birgitta Lundgren och Kalimera-vän ”Brige” gick bort för drygt två år sedan. Jag saknar hennes sms, som jag fick varje dag. Hennes tankar berörde mig djupt och nästan varje dag tänker jag på henne.. Hon gladde mig mycket. Brige var en riktig ”matmamma” och 2007 fick jag ett härligt recept av henne. En hel grekisk festmiddag, med förrätt, huvudrätt och efterrätt som jag vill förmedla. Sålunda, vi startar med det viktigaste, FÖRRÄTTEN!: Saganaki cheece med marinerade paprikastrimlor och citronklyftor. Halverade röda paprikor läggs på bakplåtspapper på plåt. In i ugnen på högsta värme. När skalen börjar svartna, ta ut och lägg i plastpåse och stäng ordentligt. Efter 15 min tar man ut halvorna och då är det lätt att dra av skalet. Skär i 1 cm breda strimlor. Dressing/marinad: 1 dl olivolja, 2 msk citronolja samt 2 msk aprikosbalsamvinäger. Vispa ihop och häll över paprikan. Bör stå ett dygn i kylskåp före servering. Horiatiki (Grekisk sallad). Shkordalia (Garlic saauce, lös potatismos smaksatt med pressaad vitlök, pressad citron och olivolja+kokvattnet istället för smör och mjölk). Tzatziki. Mushrooms la creme (färska skivade champinjoner, ner i stekpannan utan fett, får ånga ur, tillsätt sedan grädde i omgångar och ”mata in” till en krämig konsistens). Marinerade vitlöksklyftor. Kalamataoliver. Bröd. Vitt vin (eller kanske ouzo). HUVUDRÄTTEN: Stifado med klyftpotatis tillagad i ugn. Rött vin. Efter detta ska man naturligtvis ha en DESSERT: Grekisk yoghurt med katrinplommonkompott, samt havreflarn on the top. (Kompotten kokt med hel kanel, hel ingefära samt marinerad med strimlor av citronskal. Sött vin från Samos. Visst låter denna meny väldigt lockande! Hälsningar, Birgitta. |
#2
|
||||
|
||||
Sv: En grekisk festmiddag!
å jag som precis satt och funderade på vad man skulle ha till middag, men nu är saken biff! Eller åtminstone Stifado.
Grekiskt får det bli! /Netwolf |
#3
|
||||
|
||||
Sv: En grekisk festmiddag!
Mmmm... Vilket fullkomligt ljuvligt recept! Och så mitt i prick en riktigt "uggen" kall, mörk och regning dag som denna, långt borta från härliga varma Grekland.
Tusen tack för detta! Ska absolut lagas till och njutas av så fort det bara går... MVH zakka |
#4
|
|||
|
|||
Sv: En grekisk festmiddag!
Tackar också för receptet, låter underbart gott!
Satt just och tittade på alla goda grekiska recept som finns på Kalimeras startsida. Roligt att prova på någon ny maträtt och speciellt om den är grekisk och det piggar som sagt upp i vintermörkret. |
#5
|
||||
|
||||
Sv: En grekisk festmiddag!
Mmmmmmmmmm!
Har precis ätit sen middag men det vattnas i munnen ändå. // KR |
#6
|
||||
|
||||
Sv: En grekisk festmiddag!
Vilken god läsning! Nästa vecka ska vi ha några vänner här på middag. Av någon anledning blir det grekiskt: Meze, lamm i ugn - på en bädd av rosmarin. En flaska ouzo, en flaska retsina ... sa jag en ))
Yoghurt med katrinplommonkompott måste jag absolut prova - låter jättegott! Tack Birgitta! |
|
|