|
#1
|
||||
|
||||
vilka oliver ...
Fick en burk oliver "lösvikt" av vänner då de kom från Kreta. Trots att jag varit många gånger i Grekland har jag aldrig ätit något liknande - och så goda. Oliverna är inte mycket större än en "vanlig" olivkärna. Ligger inte i någon lag och verkar vara rullade i salt?
På locker står: oliver alatsolies seliniåtikes apo agrote -min översättning. Men jag är övertygad om det finns några här som vet vilka jag menar. |
#2
|
|||
|
|||
Sv: vilka oliver ...
Jeg har ikke spist dem, men jeg kan forklare navnet, iallfall.
Seliniotikes er oliven som kommer fra et område som heter Selino sørvest på Kreta. Alatsolies er en type små, saltede, sorte oliven. Alati er salt på gresk, men på kretadialekt heter det altasi. Apo agrote betyr noe sånn som fra bonden, fra gården. Altså er dette en type små, sorte, saltede oliven dyrket av av en bonde som bor i Selino. Selino betyr også selleri, men det trenger vi jo ikke bry oss om her |
#3
|
||||
|
||||
Sv: vilka oliver ...
Citat:
(endast svenskar förstår detta) |
#4
|
|||
|
|||
Sv: vilka oliver ...
Monica |
#5
|
||||
|
||||
Sv: vilka oliver ...
Minst lika bra...! |
#6
|
|||
|
|||
Sv: vilka oliver ...
Jag tror det var dessa oliver som vi fick på Kreta på vissa grekiska sallader. Första gången jag såg dem tänkte jag " Oj, är det bara kärnorna man får?" Men OJ så goda de var!
Lissi |
#7
|
||||
|
||||
Sv: vilka oliver ...
Kanske finns de bara på Kreta Och jag håller med dig Lizzi, de är så goda.
De jag har kvar liknar två solbrända jordnötter där de ligger i skålen.. Om jag bara kunde lära mig lägga ut bilder ... |
#8
|
|||
|
|||
Sv: vilka oliver ...
|
#9
|
||||
|
||||
Sv: vilka oliver ...
Minst...lika bra...som störst
|
#10
|
|||
|
|||
Sv: vilka oliver ...
Jag har ätit samma/liknande på Thassos för några år sedan coh efter det letat på flera ställen men aldrig hittat liknande, SÅÅÅ goda.
|
#11
|
|||
|
|||
Sv: vilka oliver ...
Ja, de är jättegoda!!!!
|
#12
|
||||
|
||||
Sv: vilka oliver ...
Första kvällen/natten i Kalamaki aug.2004 på en taverna med ett stort fikusträd åt vi babyolives..beroendeframkallande och Mythos främjande
|
#13
|
||||
|
||||
Sv: vilka oliver ...
Var de verkligen så små? De "vanliga" Thassosoliverna är ju normalstora, svarta, skrynkliga, ganska salta och med ett ganska segt "skinn"... Dessa är inte speciellt goda att äta direkt enligt mej, men ger en fantastisk olja! Tydligen kan de bli bättre om man lägger dem i vatten ett tag...
|
#14
|
|||
|
|||
Sv: vilka oliver ...
Jag köpte lite salta oliver på Kreta, de är otroligt goda. Letade då på nätet om de fanns att köpa och hittade en sida där de fanns
http://www.olja-oliv.se/oliver/thass...iver-500g.html Ett tips är att lägga de i en burk med olivolja så blir de mjuka och goda. //Marie |
#15
|
|||
|
|||
Sv: vilka oliver ...
Citat:
Men alltså, kan man beställa varor hem till Sverige, från denna sida. En sån sak som saltade oliver och olivolja io "kantin"/plåtburk typ, måste ju gå fint att transportera. Är det någon annan som har bra tips på andra bra "Greklandssajter" där man kan beställa varor som exempelvis kryddor direkt från Grekland. Gärna då från Amorgos? |
#16
|
||||
|
||||
Sv: vilka oliver ...
Om inte annat kanske det vore något :-)
Fontana www.fontana.se har ju ett ganska bra o brett sortiment,gå in o titta där,men butikerna är inte så kompletta som jag önskar.jag har prövat igenom en hel del av deras sortiment...deras grekyoughurt(10%fett) god o funkar på min laktosmage...vilket inte alltid svensktillverkad gör. Hasse |
#17
|
|||
|
|||
Sv: vilka oliver ...
Tack för svar Hasse. De har även många goda recept såg jag nu. Kul och väldigt mumsigt!
|
|
|