|
#1
|
||||
|
||||
Dakos,enkelt o gott
En annan grek kärlek för mig är dakos...skorpa i botten med tomat,feta,oliver o olivolja..brukar salta,peppra+lite basilika o mynta.
Fontana skulle ev.ta hem rätta"skorpan"till dakos.Men det funkar med surdegsskorpa tycker jag. Hasse |
#2
|
||||
|
||||
Sv: Dakos,enkelt o gott
Dakos er også en av mine favoritter, selv om den noen ganger er så hard at man kan bli engstelig for om tennene vil tåle det.
(En parantes: Jeg har aldri funnet ut hvorfor dakos på deler av Kreta kalles koukouvajia, som jo betyr ugle. Noen som vet?) |
#3
|
||||
|
||||
Sv: Dakos,enkelt o gott
Jahapp..JohnS..det är nog bara du o jag som gillar dakoshoppas det finns på Tilos också
Hasse |
#4
|
||||
|
||||
Sv: Dakos,enkelt o gott
Jag älskar dakos!!!
Lena |
#5
|
||||
|
||||
Re: Dakos,enkelt o gott
Jag har aldrig testat men det låter ju gött
//maji |
#6
|
||||
|
||||
Sv: Dakos,enkelt o gott
Citat:
Hasse kom igen om du hittar det på Tilos. Då sätter jag upp det på min önskelista. På tal om god mat på Tilos. På Armenon hittade vi en god sak bland smårätterna. Minns inte vad den hette men den slank med när vi beställde in ett antal olika meze från menyn. En slags sallad med hackade tomater, hackad fetaost (kan ha varit hackade nötter också, men jag är inte säker) och lite annat smått o gott. Kolla in den! Supergott! Masse |
#7
|
||||
|
||||
Sv: Dakos,enkelt o gott
Dakos är ett måste,likväl som greksallad o tzatsiki :-) åsså ett glas god retsina till...och jag ska söka fram dakos på Tilos...vända varje sten??nä..taverna upp o ner för att hitta...
Goa semesterkramar till er alla!Hasse ps.nedräkning pågår 6tim.13min. ds. |
#8
|
|||
|
|||
Sv: Dakos,enkelt o gott
Vi äter alltid dakos i Grekland ett par gånger varje resa. Vissa gånger är det lät att äta, andra gånger undrar jag också om tänderna ska hålla!
Den godaste dakos jag ätit var på taverna "Pentostratos" i Mesi på Tinos Lilla mormor i köket gjorde den medan vi såg på Lissi |
#9
|
||||
|
||||
Sv: Dakos,enkelt o gott
Citat:
Ann-Kristin |
#10
|
||||
|
||||
Sv: Dakos,enkelt o gott
Citat:
MVH zakka |
#11
|
|||
|
|||
Sv: Dakos,enkelt o gott
Hej!
Läser ofta att ni beställer ett antal olika meze från menyn. Jag hittar aldrig meze på menyn. Är det något man bara säger till om? Såg inte meze på t ex Armenon på Tilos. Jag vet ju att det är flera olika smårätter men går det att säga till och då få in ett antal? Mvh ElisabethK (som har drygt 1 v kvar till avresa till Tilos) |
#12
|
||||
|
||||
Sv: Dakos,enkelt o gott
Du beställer bara ett antal smårätter det brukar oftas inte stå meze. Exempel på små rätter är tomatbollar, rödbetor, ostbollar, saganaki på ost eller räkor, briam (grönsaksrätt) taramosalata, ungsgratinerad feta ost med tomater fetafourni, gigantes (bönrätt) samt olika rätter av zucchini samt många fler. Alla tavernor serverar inte allt men de flesta har några rätter att välja mellan.
Eva |
#13
|
||||
|
||||
Sv: Dakos,enkelt o gott
Ofta står smårätterna uppräknade i början av menyn, ibland under egen rubrik, t ex "Starters". Det brukar också synas på priset, som är lite lägre, att det rör sig om mindre rätter.
Så är det bara att peka ut och beställa några stycken som man endera känner till eller, vilket brukar vara kul, några som man inte har en aning om hur det smakar. Snabbt får man favoriter. Masse |
#14
|
||||
|
||||
Sv: Dakos,enkelt o gott
Tirokafteri,dolmadakia,pantzaria, dakos,kolokithakia tiganita,gavros,saganaki...tzatsiki..listan av favoriter är lång.
Dakos brukar jag ofta göra hemma på vanligt mörkt bröd. |
#15
|
||||
|
||||
Sv: Dakos,enkelt o gott
Man kan også be den som tar mot bestillingen om å sette sammen en meze for så mange personer man er ved bordet. Men man risikerer da å få mye mer mat enn man kan spise, det er ganske vanlig at grekerne selv setter igjen kanskje tredjeparten av maten på bordet når de er ferdige med måltidet.
Fullkornskorpor egner seg utmerket hvis man vil lage dakos hjemme. |
#16
|
||||
|
||||
Sv: Dakos,enkelt o gott
Citat:
Eva |
#17
|
|||
|
|||
Sv: Dakos,enkelt o gott
Hej igen!
Ja, smårätter äter vi alltid men jag trodde ni menade att det fanns något som hette Meze på menyn som gick att beställa som något färdigt ihop plock av utbudet. Starters är ju underbart, att beställa lite olika och bara njuta. Men hade det funnits färdiga Mezetallrikar skulle det innebära att man hittade nya spännande saker att käka. På Nautilos åt vi inte förra året, den och några fler har vi kvar att prova. Omonia, Michalis och Armenon är ju favoriter som kommer att gå i repris. Mvh ElisabethK (som längtar efter goda maten på Tilos) |
#18
|
||||
|
||||
Sv: Dakos,enkelt o gott
Man kan ju beställa pigilia,antingen med fisk eller kött.Då får man ju en hel del smårätter .
|
#19
|
||||
|
||||
Sv: Dakos,enkelt o gott
Vad gäller Dakos, har det aldrig blivit någon favorit för mig. Det har varit för stor portion och för mycket torrt och uppblött bröd. Skulle kunna ha varit gott om jag hade fått lite mindre. Jag får dåligt samvete när jag lämnar mat
Jag tycker överlag, att man får för stora portioner i Grekland och därför beställer vi oftare några "sarters", eller delar på en huvudrätt. /Lena |
#20
|
||||
|
||||
Sv: Dakos,enkelt o gott
Citat:
och det verkar ju älskas av många. Eva |
|
|