![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Jag är lite nyfiken på och höra hur mycket brukar ni betala för en middag på kvällen i Grekland
![]() ![]() ![]() Riitta ![]() |
#2
|
||||
|
||||
![]()
När jag reste ensam kostade en middag för mig runt 12-25 euro men jag äter på grekiskt vis dvs tar in flera rätter och inte en förrätt och en varmrätt. Då passar det oftast bättre med tre-fyra smårätter. Perfekt om man är flera och alla vill dela på maten. Förra sommaren kostade våra middagar mellan 50-70 euro då var vi tre vuxna varav en vegetarian och ett barn. Ofta blev det nog ganska många rätter som vi delade på. Vi åt bara grekisk husmanskost och ingen internationell mat. Delade på ett krus vitt eller retsina. Nu var Skopelos en väldigt billig ö eller så har priserna sjunkit mycket mellan mina resor. Efterrätten tog vi oftast på ett café som serverade fantastiska loukomades och god glass så den är inte inräknad.
Våra luncher var kanske något billigare och då blev det oftast bare ett glas vitt vin till mig och vatten till den som körde och till vegetarianen. Eva |
#3
|
|||
|
|||
![]()
50- 70 euro för tre låter dyrt för mig.,kan ju variera beroende på vad man väljer,,men vi hamnar oftast på 10- 15 för två,,inkl ett krus rött
|
#4
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Eva |
#5
|
|||
|
|||
![]()
lammkotletter,friterade zucchiniblommor saganaki,tzasiki,kalamaris,sallad,sougokakia..fetaost o bröd..youghurt o honung o vattenmelon efteråt och raki o ouzo,,det är billigt tycker jag(som hoppar rakin)
|
#6
|
||||
|
||||
![]()
Låter extremt billigt med alla dessa rätter för 10-15 euro. Det blir ju bara någon euro eller två per rätt. Var äter ni då?
Eva |
#7
|
|||
|
|||
![]()
Når vi, to voksne, går ut og spiser, pleier regningen å ende på ca 35 euro, da spiser vi mezedes (mange småretter) og drikker vin. Når vi bestiller fersk, grillet fisk blir det ofte ca 10 euro mer.
|
#8
|
||||
|
||||
![]()
Gott och läsa Admirala, att det finns någon som finns i samma prisklass som vi
![]() Riitta ![]() |
#9
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Dit vill jag gärna komma för att äta. Var är det och vad heter tavernan? Mums!!!! Citat:
![]() |
#10
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dit vill jag gärna komma för att äta. Var är det och vad heter tavernan? Mums!!!! Hör av Dig när du är i Reth ska jag visa Dig:-) ![]() |
#11
|
||||
|
||||
![]()
Vi bruker oftest å betale mellom 22 og 27 euro for middagen, noen ganger mindre, 18 - 20 euro, og i blant over, men veldig sjelden over 30
![]() Vi bruker å bestille 3 - 4 forretter og deler gjerne en hovedrett, til maten drikker vi (oftest) vann + en 1/2 liter Retsina. (sitat Admirala) "Når vi, to voksne, går ut og spiser, pleier regningen å ende på ca 35 euro, da spiser vi mezedes (mange småretter) og drikker vin" Er det fhv høyt prisnivå i Nafplio, Admirala ![]() - eller bruker dere å bestille en flaske rød, eller hvitvin ![]() Om v i gjorde det ville regninga fort komme opp i både 35 euro og høyere for oss og ![]() ![]() Prisnivået er forskjellig fra sted til sted/øy, men selvsagt kommer m y e an på hvilket sted du velger å spise uansett hvor du er og ![]() Jeg ble bl.a positivt overrasket over prisnivået (og kvaliteten) på maten i Mastichari på Kos, da jeg var der med barnebarna (17, 13 og 10) i august. Jeg forsøkte ![]() ![]() - ungene ville gjerne ha hver sin souvlaki f.eks, og der fikk de/vi deilig LAMsouvlaki til kun7 euro ![]() Lam bruker å være dyrere enn svin og kylling souvlaki, men ikke der. - kun to av våre middager passerte 40 euro, den ene var i Kos by (45), ellers spiste vi for 35 - 37 euro og enda mye billigere da Gyros/Gyrosplate sto på menyen. T i l maten bestillte vi en stor flaske vann + 3 cola + et glass vin til meg ![]() |
#12
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Som JohnS er inne på, så er det også endel mat igjen etter vi har spist ferdig, sånn sett kunne nok våre 35 euros-måltider ofte vært nok til tre personer. Men det er viktigere å ha et godt utvalg retter enn å vokte hver en euro, synes vi. Med andre ord: Vi kunne sikkert blitt mette ved å kjøpe mat for ca 25 euro også, dersom målet var å bruke minst mulig penger. Men 10 euro er 80 norske kroner, og det er for oss ikke noe problem å betale det ekstra for å få et deilig, variert måltid som passer vår smak. Senast redigerad av Admirala den 2013-09-30 klockan 08:13. |
#13
|
|||
|
|||
![]()
Som oftest havner regningen på +/- 20 for hovedrett, et glass vin eller øl, stor flaske vann og gjerne en kaffe. Bestilles flere retter, eks. tzatsiki eller salat som tilbehør, blir dessverre halvparten (minst) stående igjen, jeg har bare 'en mage'
![]() Eva's 50-70 euro for 3-4 personer høres slett ikke dyrt ut. Blir mer overrasket over at noen betaler veldig mye mindre per person for b å d e mat og drikke. Prøvde forresten gyros i år. Fylt med tzatsiki, salat og prefabrikert hakket karbonade. Billig. Tzasikien var god ![]() |
#14
|
|||
|
|||
![]()
Visst är detbra priser i Grekland om man jämför med Sverige,det är väl därför jag inte fokuserar så mycket på vad det kostar och inte heller lägger jag det på minnet.Bara äter och njuter..
![]() |
#15
|
||||
|
||||
![]()
De kan ju knappast vara någon lönsamhet i affärerna om man tar bara några euro för så mycket mat! Det kostar ju och handla in varorna och så kanske man har några anställda också!
Riitta ![]() |
#16
|
||||
|
||||
![]()
Det högre priset i mitt exempel var när någon liten fiskrätt ingick. Jag tycker att det är helt normalt att det kostar 50 euro eller däröver om man är fyra personer.
Speciellt om någon get eller lammrätt ingår. Eva |
#17
|
|||
|
|||
![]()
Nu när vi var iväg så blev det oftast middag med 3 smårätter samt tomatsallad, ett halvliterskrus med vin samt vatten. Notorna slutade oftast på ca 25 €. Smårätterna var då typ ugnsbakad aubergine med fetaost, tomatplättar och fennelballs...Man blir mätt på detta garanterat! Ibland även stekt sqash.
Billigast åt vi i Batsi på Andros där vi åt på en taverna med egenodlade grönsaker från ägarens gård. "To steki tou Leonidas" Där åt vi den godaste och största saganakin jag nånsin ätit. Tomat/gurka/lök/olivsalladen hade räckt till fyra liksom den stekta auberginen. Ett halvliterskrus till det + en flaska vatten och olivoljestekt bröd. Pris 13€! Gott som tusan och härlig miljö. Dessutom ett halvkrus vin till när man betalt! En kväll tog vi dessutom var sin vegetarisk pitagyros och då kostade allt 15€ inkl ett extra krus vin ![]() Det var ett ställe där en avdelning var för "hämtmat" och med TV för de som ville och en del var tavernadel. annorlunda och mysigt men ingen utsikt över Batsi utan bara en vägg med grönska åt det hållet. Vi tycker att vi ätit riktigt billigt denna gången. Dyraste notan (fast jättebilligt ändå),var när vi bjöd Nikoleta och hennes man Markos på Malamatenia på Tinos. Då beställde vi in horta, kalamares, ugnstekt aubergine, ostpajer (deras egna), saganaki ,tomatplättar stekt potatis,samt vin och vatten. Det var så olidligt varmt så vinet räckte med 1/2 liter. Vatten gick åt det tredubbla! Notan 39€ (exl dricks som blev riklig) Till det bjöds vi på ett stort fat med läskande honungs-och vattenmelon. Det enda vi upptäckte blivit dyrare var grekisk sallad och ölen som båda ökat i pris med 50 cent sen i våras. Det är sannerligen lätt att äta billigt och gott på Tinos och Andros. Rethymno är också ett ställe vi ätiti jättebilligt och gott på, på MÅNGA ställen! Konkurrensen kanske? Lissi |
#18
|
|||
|
|||
![]()
På Kalymnos och Tilos har vi ätit de billigaste middagarna, allt från 20 - 35 euro för två. De billigaste middagarna brukar vara när vi tar en eller ett par smårätter (fava, tsatziki, saganaki, zucchiniplättar, auberine i tomatsås, garides saganaki etc) och en eller ett par dagens special, ofta get eller lamm i ugn. Tar man fisk, så blir det dyrare. Jag tar dock gärna gavros, det är ganska billigt för att vara fisk. Lammkotletter brukar kosta "mycket för lite mat", så det lagar vi hemma. Feta och oliver äter vi som "mellis" på balkongen, så det äter vi inte på taverna. Nästan aldrig efterrätt, orkar inte! Dessutom så brukar man ju få melon, druvor, joghurt eller dyl "on the house".
Dagens special brukar ofta vara gott, ha bra pris och det är alltid "hemlagat" och traditionell grekisk mat. Vi undviker allt som är markerat "fryst" och tex moussaka frågar jag alltid om det är lagat av mamma eller om det är färdigköpt, djupfryst. Kickie har lärt mig att om moussakan är i runda keramikskålar, så är det djupfryst, köpt färdigt. Tänk på det! Mammas moussaka lagas ofta i långpanna... |
#19
|
||||
|
||||
![]()
Håller helt med dig Gita lammkotletterna kan man undvara men långkoksdelarna av lammet vill jag gärna ha. Åt en underbart god lammrätt där fettet och de kryddor som lammet lagats till med sakta fått droppa ner över potatisen. Behöver jag säga mer. En moussaka för mig ska helst vara tillagad av lammfärs och innehålla både potatis och kanel.
För många år sedan fanns det en restaurang som hette Stefanos i Rethymnons gränder där en av deras lammrätter fick beröm i den svenska tidskriften Allt om Mat. Ute i Misira låg O´Fotis där kryddträdgården inte var av den här världen. När ägarna blev för gamla gick den dock i graven. Mer närliggande matminnen har jag från Paros där jag ätit mitt livs godaste kaningryta med varma kikärter till och från Folegandros där maten i Chora inte gjorde mig besviken en enda gång. Den dansk/grekiska familjen serverade en Stifado som tillagats med finess. Matkoperativet i Petra spelade också i en högre division med utmärkta råvaror och grekisk kokkonst när den är som bäst. Kanske vi borde starta en tråd om alla härliga matminnen och strunta i vad det kostade för det finns ju ofta i minnets skrymslen. Eva |
#20
|
|||
|
|||
![]()
En lyckad matupplevelse har många komponenter - hunger, sällskap, råvaror, omgivning, kryddning...
![]() Måste tillägga att bland det godaste jag ätit denna sommar var ugnstekt lamm med mos gjord av potatis och vitlök som hade mojsat sig i ugnen med lammet. Och sås med sky, rödvin, balsamvinäger, örter. Hos Sakis i Parga, för en billig penning. Vilket matminne! |
![]() |
|
|