|
#1
|
||||
|
||||
Vrouves
Vrouves är en av de många gröna växter som man gillar att koka och äta här i Grekland. I går kom min man hem med en stor kasse full, som han fått av en kvinna vars symaskin han fixat.
Först tyckte jag att det var oerhört mycket, men jag vet ju att det blir avsevärt mycket mindre efter tillagningen. Det är ju mest vatten i grönskan. Eftersom de var tagna direkt från trädgården fick jag förstås skölja och skära bort jordiga delar. Ingen snigel hade kommit med. Jag provsmakade en del bitar från roten, det smakade som en mix av pepparrot och roka (rucola), gott att tugga på. Under tiden jag rensade kokade vatten och salt upp i en stor kastrull. Ner med de väl sköljda växterna och en halvtimmas kokning, ungefär- och nu ska vi pressa citron och strila över + olivolja och mer salt för den som så vill. Lite friterad potatis och kanske en ostbit till. Gott! Chorta, horta, är som ni vet,( förstås, alla greklandsälskare som läser det här,) mycket populärt och ingår i basmaten hos familjerna här. Jag önskar att jag visste bättre vad man kan plocka själv, eller odla under nät så att inte katterna förlägger sitt dass dit. Det enklaste är ju att köpa av de otaliga fruktförsäljarna här på ön. I Sverige blev makens Jaja alldeles till sig när hon såg maskrosorna komma upp på våren, Jag har ett foto där hon och vår flicka, tre år då, plockar maskrosblad på en äng i Västerås. Två konsumkassar fulla, minns jag, och grannfruarna tyckte att gumman var bra konstig. Nu ska jag äta vrouves! |
#2
|
|||
|
|||
Sv: Vrouves
Det är alltid med förväntan jag klickar fram dina kåserier om livet på Kalymnos och, inte minst, Livet sådär i allmänhet. Alltid intressant, alltid välskrivet. Tack för alla trevliga stunder!
|
#3
|
|||
|
|||
Sv: Vrouves
Det är inte utan jag håller med Janne om kamera .vore skojigt att se bilder ,Säger jag som inte ens kan lägga in bilder fr kameran .Såg en bild på ett forum där barnet 2 år i blöjor och telefon säger : Men mormor det förstår du väl att du måste dubbelklicka på den ikonen.Så känner jag mig.
|
#4
|
||||
|
||||
Sv: Vrouves
Tack för ännu en trevlig läsning! Idag på ett "loppis" träffade jag en svensk/grekisk familj som tillbringar somrarna på Kalymnos - där mannens släkt finns. Om det var ett kafé eller en taverna minns jag inte. Inte heller namnet. Kan det hetat Poppis ... Minnet är bra men kort! Men vi hade i alla fall en en trevlig pratstund.
|
#5
|
||||
|
||||
Sv: Vrouves
Minns du hur de smakade? Vad tyckte Jaja?
|
#6
|
||||
|
||||
Sv: Vrouves
Janne, det minns jag inte. Man ska givetvis ta de färskaste innan bladrosetten blir för träig. Lite beska är de nog, som många andra chorta. Du får väl testa!
|
#7
|
||||
|
||||
Sv: Vrouves
Ja, jag kanske måste göra det.
Eller så ska jag inte göra det. |
#8
|
||||
|
||||
Sv: Vrouves
...men alla världens kossor och andra betande djur kan inte ha fel: maskros ÄR gott. Den skulle bara ha ett vackrare namn, taraxacum vulgare heter den den visst. eller om det är taraxacum officinale.
|
#9
|
|||
|
|||
Sv: Vrouves
Jo men ta bladen tidigt innan de blir djupgröna. På ön där vi vistas sommartid plockar vi också nässlor ,brännässlor,och gör soppa på .Vidare använder vi Ramslök som växer vilt .den blir jättegod i salladen.Här på Kreta är det en högtidsstund att följa med någon ut och plocka vildsparris och alla varianter av gröna bladväxter.
|
#10
|
||||
|
||||
Sv: Vrouves
Maskrosblad används ofta i sallader i Frankrike och Italien. Den franska maskrossalladen med fläsk hetter pissenlit au lard. Pissenlit betyder kissa i sängen. Maskrosblad är urindrivande, så man kanske ska äta med måtta.
Karin |
#11
|
|||
|
|||
Sv: Vrouves
Vår greklärare Georgios från Chania, brukade under våra greklektioner i Östersund på 90-talet, tala sig varm för Sveriges fantastiska sallad, maskrosor. Jag plockade en gång en stor kasse, kokade av den 2 ggr och beredde den som vanlig xorta dvs. med citronsaft, olivolja och salt. Den tog jag med från Sverige och lämnade över till Pelagia. Jag förväntade mig en kommentar, men den uteblev! Jag själv tyckte den var alltför besk. Den maskrosliknande sort
som finns i Grekland är inte lika besk, men går inte att äta rå tycker / Jannis |
#12
|
|||
|
|||
Sv: Vrouves
...once in a lifetime (and never again) tenkte jeg da vår italienske nabo inviterte til vårfest. Det smakte beskt, bittert eller litt merkverdig. Men det var lenge før vi her i Norge fikk tilgang på 'utenlandske' grønnsaker, i dag hadde jeg kanskje tenkt at det var ypperlig. Naboen hadde generelt stor ekspertise på saker vi var ukjente med. Som det å bruke det naturen gir oss på en fornuftig måte, deriblant olivenolje som body lotion. |
#13
|
||||
|
||||
Sv: Vrouves
Det låter jättegott Monoca. Men Arne skulle stanna vid dörren. Spenat som spenat!
Birgitta. |
|
|