|
#1
|
||||
|
||||
Gillar du oliver?
Jag la ut en bild på oliver på vår Facebooksida och fick många hurrarop, men det fanns även de som inte gillade oliver. Jag älskar oliver och kan äta hur många som helst, och det spelar ingen roll hur de ser ut. Camilla däremot är skeptisk och äter bara några få sorter. Bra för mig för då får jag oftast äta hennes ranson också.
Här hemma köper jag oftast Kalamata eller Halkdiki. I Grekland vet man oftast inte vilken sort det är, men det spelar ingen roll för nästan alla är goda, tycker jag. Hur är det med dig? Gillar du oliver, och har du i så fall någon favorit? Marknaden i Nea Chora väster om Chania. Saluhallen i Chania. |
#2
|
|||
|
|||
Sv: Gillar du oliver?
PÅ Kreta hittade vi svarta oliver lite skrumpna i saltlag bl. annat de är jättegoda .Här i Sverige har vi hittat på Lidl ERIDANOUS svarta oliver med kärnor,Kalamataoliver i burk,360 gr Jättegoda.
|
#3
|
||||
|
||||
Sv: Gillar du oliver?
Är man på torsdagsmarknaden i Nea Chora eller går till saluhallen i Chania (vilket vi alltid besöker) kan man inte undgå att frossa i dessa oliver. Det är bara att välja och vraka för att lägga i bagaget hem.
Dom "skrumpna" oliverna från Kreta är bra för något. Jag kommer dock inte ihåg för vad. Det vet nog andra här på forumet. Men jag har en påse hemma och tar ett par varje dag. Förresten, ett billigt sätt att äta lunch är att ta en ouzo i saluhallen i Chania. Då får man alltid meze till. Ett par sorters ostar, torkad skinka, oliver, korv, något bröd, sniglar eller annat. Det fatet räcker för en lunch. Birgitta. |
#4
|
||||
|
||||
Sv: Gillar du oliver?
Jo, jag gillar oliver. Här hemma köper jag alltid Kalamata för att vara på den säkra sidan. Kan inte förstå folk som köper spanska eller vad det nu är för svarta oliver.... När vi är i Grekland och det är hett vill min man alltid ha oliver när vi stannar för en öl. Han behöver salt.
/ Anne |
#5
|
||||
|
||||
Sv: Gillar du oliver?
Citat:
Dit ska vi absolut och äta ouzolunch 2:a juni bär det iväg Nu har jag fått olivabstinens så jag måste knata bort till Lidl 👣 |
#6
|
||||
|
||||
Sv: Gillar du oliver?
Ja jag tycker mycket om oliver ...tycker oftast att jag får alldeles för få oliver på min grekiska sallad...
|
#8
|
|||
|
|||
Sv: Gillar du oliver?
De svarta skrynkliga oliverna (som jag tänker på och som vi har plockat en gång på Kreta), är inte inlagda i salt-och vinägerlag. De har fått falla ned och plockas direkt under träden dvs. mognat i sin egen olja.
Jag tycker bäst om de oliver jag plockat, rensat och smaksatt själv. Men det smakar inte lika varje år. Det egna jobbet betyder en del. Oliverna på korten ser ljuvliga ut, Janne! /Jannis |
#9
|
||||
|
||||
Sv: Gillar du oliver?
Elsker OLIVEN og "Kalamata" er favoritten
|
#10
|
||||
|
||||
Sv: Gillar du oliver?
Numer gillar jag oliver, sedan oliv- och vinprovning i Frankrike för snart 12 år sedan . Det var ju bara fel sorts oliver jag testat innan .
De här små, som vi serverades på tavernan vid Katsadia-stranden på Lipsi, var nog de godaste hittills . Abi |
#11
|
||||
|
||||
Sv: Gillar du oliver?
De oliver jag älskar rensas, tvättas och lufttorkas sen varvas de med billigt grovt havssalt i en hink och får stå men skakas om ibland.
Allt enligt proffset Kickie! |
#12
|
|||
|
|||
Sv: Gillar du oliver?
Citat:
Lissi - som snart ska frossa på Peloponnesos! |
#13
|
|||
|
|||
Sv: Gillar du oliver?
Grekiska oliver av alla sorter finner gärna vägen ner i min mage, men Kalamataoliverna vinner. När man köper oliver, inte minst i Sverige, gäller det dock att titta på innehållsförteckningen. Finns det något med E-nummer så är det konstgjort färgade oliver. Bättre fabrikat fuskar inte, men en del billigare innehåller E 579 som står för järnglukonat (ferroglukonat) och då är de omogna oliver som lagts i olika bad för att bli svarta.
|
#14
|
||||
|
||||
Sv: Gillar du oliver?
Nu finns det EU-regler som säger att det bara är oliver härifrån Kalamata regionen som får kallas för Kalamata oliver.Sorten heter Kalamon förresten!
Det är så tråkigt att det fuskas så mycket med oliver och olivoljan! Oliverna läggs i lut för att bli riktigt svarta! Extra Jungfru Olivolja från tex Grekland,Spanien exporteras till Italien, blandas med billigare olja och säljs som dyr Italiensk! Och om man läser det finstilta, kommer från ”länder inom EU” vet man inte ens vilket land det kommer ifrån! Det är inte bara konsumenter som blir lurade. Vi som små producenter som faktiskt framställer äkta vara har svårare och svårare att konkurrera med de billiga* fuskoljorna! |
#15
|
||||
|
||||
Sv: Gillar du oliver?
Citat:
Vi tittar efter ursprung så gott vi kan. |
#16
|
||||
|
||||
Sv: Gillar du oliver?
Citat:
Här i Finland brukar jag köpa en olivolja från Kreta som heter Knossos, extra virgin och ekologiskt odlad. Tycker det är den bästa oljan man kan få tag på i vanliga matbutiker här. Och sen köper jag bara Kalamataoliver förstås! / Anne |
#17
|
||||
|
||||
Sv: Gillar du oliver?
Jag kom och tänka på en sak. Ketchupen var slut så vi köpte en ny flaska på Ica, från Ica:s egna varumärke. Läste inte innehållsdeklarationen, och det borde vi ha gjort, för den var tillverkad i Turkiet, och det kändes onödigt lång bort för vi har en ketchupfabrik som ligger tre mil härifrån. Men den var god.
|
#18
|
||||
|
||||
Sv: Gillar du oliver?
Citat:
|
#19
|
||||
|
||||
Sv: Gillar du oliver?
Jag tycker också om oliver och då förstås från våra egna träd Jag lägger våra i ren olja,ibland smaksätter jag dem med oregano,timjan eller vitlök
Våra oliver är Kalamata oliver av sorten Kalamon. Omogna bordsoliver vilka ramlar ned vid plockningen tar vi okså hand om och lägger i lag av olja och smaksätter med citron. Men har även ätit jättegoda små svarta oliver på lilla ön Elafonissos. Även i Naousa åt vi väldigt goda oliver. Oliverna är väldigt olika på olika platser! |
#20
|
||||
|
||||
Sv: Gillar du oliver?
Citat:
Gör det och återkom sen med resultatet. |
|
|