|
#1
|
||||
|
||||
Gröt
Vi kan ju inte bara prata om sjukdomar. Det finns ju allt möjligt annat i världen, till exempel gröt.
Som många av min generation är jag uppfödd på gröt. Hederlig, rejäl, mättande gröt, oftast av kornmjöl- det var den som dög till att ätas uppstekt nästa dag-eller av havregryn, mannagryn, risgryn, ibland potatismjölskulgröt...inte så ofta rågmjöl hos oss. Slätgröt av vetemjöl räknades inte som mat. Förgylldes gärna med lite lingonsylt eller socker, någon gång myltsylt eller annan delikatess, hallonsylt, vinbärssylt, en klick honung, en grop med smör i-och så fet mjölk från gårdens bortskämda fjällkor. Är ni med? Underbar kvällsmat alltså...men sex dagar per vecka? Så när jag småningom fick eget hushåll bestämde jag mig för att slippa diska grötkastruller och övergick till moderna flingor och liknande. Tills barnen kom. Åter till grötgrytorna. På sjuttiotalet var det populärt med halvfärdig röra-ihop-gröt på pulver, stackars barn. Måste dagens barn genomlida samma elände? Jag har läst någonstans att gröt är världens vanligaste mat. Har man bara en kastrull, en eld och lämpliga ingredienser blir det gröt till familjen, hirs, majs, tapioka,ja otaliga sorters sädesslag och annat krossbart lämpar sig. I och med att man kokar den dödas bakterier samtidigt. Och nu, med vår gamla Jaja, kokar jag gröt igen, men i en kastrull som är lätt att diska, och med intressanta saker i, som russin, solrosfrön och annat. Hon kan äta en jätteportion och mår uppenbarligen bra på grötfrukosten. En gårdfarihandlare som hette Amerikanska Andersson kom ibland till vår gård i Jämtland, och han sa alltid till den motsträviga fyraåringen: Var tapper i grötfatet! Det blev ett ordspråk hos oss. |
#2
|
||||
|
||||
Sv: Gröt
Vad bra att du slår ett slag för gröten, världens bästa frukost!
Jag älskar risgrynsgröt, men eftersom jag äter frukost VÄLDIGT tidigt köper jag en korv med risgröt. Och skam, jag värmer en tredjedel i micron varje morgon på grund av trötthet då. Nästan det enda jag använder micron till. Kanel och socker på samt lite grädde. Sen sitter man och njuter med en macka. Havregrynsgröt är inte hälften så gott, även med god sylt. Birgitta. |
#3
|
||||
|
||||
Sv: Gröt
Jag är periodare vad gäller gröt. Långa stunder tänker jag inte ens på gröt, men ibland slår det till. Då kan det bli grötfrukost flera veckor i rad.
Känner att jag nu fick det där suget... /Netwolf |
#4
|
||||
|
||||
Sv: Gröt
Gröt är gott säger de flesta och jag blir ibland lite avundsjuk på dom som kan äta denna, förlåt, "klibbiga gegga" . Har alltid föredragit müsli framför gröt... men fick en gång tipset att göra gröt på müsli (kan verkligen rekommenderas) och det var faktiskt riktigt gott . Så ska det vara någon gröt ska den vara gjord på sån där müsli med allt möjligt i och framförallt ska det finnas lite tuggmotstånd kvar!
|
#5
|
||||
|
||||
Sv: Gröt
Jag är också en periodare när det gäller gröt. Just nu äter jag det inte. Det kan bero på att Stellas gröt, som jag skrev om här, efter ett tag stod mig upp i halsen, trots att jag älskade den i början.
|
#6
|
||||
|
||||
Sv: Gröt
Kornmjölsgröt med sirap. Eller "bryta" - hårt tunnbröd som bröts i bitar och serverades i en djup tallrik med lingonsylt och mjölk från morfars fjällkor. Vilka barndomsminnen ... dina Monica från Jämtland och mina från mormor och morfar i Ångermanland.
|
#7
|
||||
|
||||
Sv: Gröt
Smolaneri! Åt jag varje dag innan skolan!
|
#8
|
|||
|
|||
Sv: Gröt
Ja nog är det mången tallrik med smolanedi som även jag har ätit👍
Idag äter jag helst fiberhavregrynsgröt med solrosfrön,lite russin och eller torkade tranbär och sen rårörda lingon uppepå.Äsch då nu blev jag hungrig😱 Monica😍 |
#9
|
||||
|
||||
Sv: Gröt
Smolaneri ...
|
#10
|
||||
|
||||
Sv: Gröt
Ja, tunnbröd som man smolar ned i tallriken. Hälller sylt o mjölk på.
|
#11
|
||||
|
||||
Sv: Gröt
Det kallade vi sull, men lika gott förstås. Dåtidens flingor.
|
#12
|
|||
|
|||
Sv: Gröt
Citat:
Monica😎 |
#13
|
|||
|
|||
Sv: Gröt
Bryta var det i mina trakter(Umeå)..Mor från Åsele .Far från Överkalix
|
#14
|
||||
|
||||
Sv: Gröt
Citat:
Å när vi ändå är inne på tunnbröd. Jag kommer ihåg Blöta. Uppblött tunnbröd i (varm) buljong eller mjölk. Åsså, en stor smörklick på det. Oj, va gott det var /Netwolf |
#15
|
||||
|
||||
Sv: Gröt
Kärt barn har många namn.
Bryta även för mig, som är uppvuxen i Skellefte. Och TUNNBRÖD från en bagarstuga är alltid gott (framför allt till surströmming)! Birgitta |
#16
|
|||
|
|||
Sv: Gröt
Min favorit just nu är gröt efter detta recept. Äts kall: 3/4 dl havregryn, 1 msk chiafrön, 1 msk linfrön och 1krm vaniljsocker som blandas I skål. På detta hälls 1dl mandelmjölk och 1 dl färskpressad apelsinjuice. Rör om och ställ I kyl 4 tim eller över natt. Serveras med hallon eller blåbär på samt några valnötter. Gott och mättande som start på en bra dag....
Lissi |
#17
|
||||
|
||||
Sv: Gröt
Detta är ju underbart, grötens kalimeravänner...
|
#18
|
||||
|
||||
Sv: Gröt
En liten grötanekdot, jag läste om en gång
En gammal rik amerikansk ungmö som levde på slutet av 1800-talet, åt gröt varje dag. Varm varannan och kall varannan - dvs rester från dan innan. Detta åt hon varje dag och unnade sig i övrigt ingenting. Hon var känd för att vara riktigt riktigt ekonomisk. Eller snål som f-n, om man vill säga så. När hon dog hade hon byggt upp en ansenlig förmögenhet, men hade bara en arvinge. En brorson som hon aldrig hade haft nån kontakt med och som dessutom var en riktig slarver. Han blev i ett huj mångmiljonär. I dagens läge multimiljadär. På bara ett par år hade han slösat bort rubbet och var nere på noll igen. Så till vilken nytta käka tanten gröt hela sitt liv för? /Netwolf - lite offtopic men ändå |
#19
|
|||
|
|||
Sv: Gröt
Vi har till och med lyckats få Nifiko (vår lantbrukarvän i Koutsounari) att göra havregrynsgröt. Hon frågade oss, vad vi brukade äta till frukost. Vi själva brukar periodvis äta grekisk yoghurt och ksinogala (syrad mjölk), men sedan vi hittade havregryn i affären blir det ibland havregrynsgröt. Gröt på havre var ett okänt morgonmål för Nifiko och hon verkar ha återgått till den vanliga brödsullen och kikärtspurén med honung.
När jag var ensamstående med två söner, brukade de få gröt till frukost varje skoldag. Gröt på havre, korn, råg, manna och ris (på fredagen) och vi blev aldrig less på födan. / Jannis |
#20
|
||||
|
||||
Sv: Gröt
Igår sände det eminenta radioprogrammet Meny ett program om bara gröt. Det heter "Grötens renässans", och finns att lyssna på här.
|
|
|