Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2016-11-24, 12:30
yanniss avatar
yannis yannis är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Umeå
Inlägg: 4 860
Standard Ouzokokta champinjoner

Ouzo smakar inte alls lika gott hemma som i Grekland.
Vad gör man då med en medhavd flaska Plomari hem?

När vi var i Katapola på Amorgos i höstas blev jag erbjuden en lätträtt på ett cafe. Det var champinjoner kokta i ouzo. Rätten var underbar, så det var anledningen att vi köpte en flaska på senaste resan. Och idag har jag tillrett min egen. Smaken är underbar! Äter den i afton tillsammans med en krämig kycklingfile från ugnen är det tänkt.

Så här gjorde jag:
Stekte 250 gram champinjoner lätt i olivolja.
Därefter hällde jag i 1 dl ouzo samt kryddade med timjan och rosmarin från Naxos. Lite svartpeppar samt havssalt från lokal producent (getaherde) från Loutro. Jag lät det småkoka i 15 minuter. Då hade ouzon kokat in. På slutet kastade jag i lite gröna oliver.

Nu blev det en hel del ouzo över, men eftersom både Arne och jag är lätt förkylda, så tar vi ett glas var imorgon. Ouzo lär ju bota allt!

Birgitta.
Svara med citat
  #2  
Gammal 2016-11-24, 16:49
nickelena nickelena är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2009
Ort: Lysvik
Inlägg: 917
Standard Sv: Ouzokokta champinjoner

Spännande! Måste provlagas, ouzo och champinjoner finns ju alltid hemma...

Tack! /Lena
Svara med citat
  #3  
Gammal 2016-11-24, 17:53
Alalas avatar
Alala Alala är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2008
Ort: Finland
Inlägg: 6 213
Standard Sv: Ouzokokta champinjoner

Låter riktigt gott! Även om jag tycker att ouzo smakar gott hemma också, men det kan ju bero på att det är 2 år sen jag var i Grekland.

/ Anne
Svara med citat
  #4  
Gammal 2016-11-24, 18:16
Lissi Lissi är inte uppkopplad
Avslutat medlemskap på egen begäran
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 12 984
Standard Sv: Ouzokokta champinjoner

Låter gott! Dock föredrar jag ouzo utan champinjoner

Vi har njutit god ouzo på bla Brettos och Pame Xima och har givetvis köpt en liter hem att njuta av och att kurera förkylning med, varm med honung. Ouzo är bra till ALLT .

Lissi - på tåget från Kastrup till Kalmar.
Svara med citat
  #5  
Gammal 2016-11-24, 20:07
majis avatar
maji maji är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2007
Ort: Göteborg
Inlägg: 1 952
Standard Sv: Ouzokokta champinjoner

Citat:
Ursprungligen postat av yannis Visa inlägg
Ouzo smakar inte alls lika gott hemma som i Grekland.
Vad gör man då med en medhavd flaska Plomari hem?

När vi var i Katapola på Amorgos i höstas blev jag erbjuden en lätträtt på ett cafe. Det var champinjoner kokta i ouzo. Rätten var underbar, så det var anledningen att vi köpte en flaska på senaste resan. Och idag har jag tillrett min egen. Smaken är underbar! Äter den i afton tillsammans med en krämig kycklingfile från ugnen är det tänkt.

Så här gjorde jag:
Stekte 250 gram champinjoner lätt i olivolja.
Därefter hällde jag i 1 dl ouzo samt kryddade med timjan och rosmarin från Naxos. Lite svartpeppar samt havssalt från lokal producent (getaherde) från Loutro. Jag lät det småkoka i 15 minuter. Då hade ouzon kokat in. På slutet kastade jag i lite gröna oliver.

Nu blev det en hel del ouzo över, men eftersom både Arne och jag är lätt förkylda, så tar vi ett glas var imorgon. Ouzo lär ju bota allt!

Birgitta.
Låter jättegott Birgitta
Ska provlaga i helgen.
Jag tillhör dom som gillar Ouzo även i Sverige men visst smakar det bäst på plats!

//maji
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 12:34.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT