![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Hur många av er är det som brukar laga egen mat på semestern?
I september bär det återigen av till Paros, för vilken gång, tja kanske 12-13 ![]() ![]() Visst är det alldeles fantastiskt underbart att gå ut och äta på kvällarna. Men de sista resorna har vi på något sätt vridit lite på mat och sovklockorna. Det har blivit att vi har ätit en sen lunch, kanske vid 3-4 tiden och suttit länge till bords. Då har vi inte riktigt haft samma längtan att gå ut och äta på kvällen. Vi har uppskattat att sitta hemma på kvällen, med lite kallskuret och en flaska vin. Detta kan oxå ha sin förklaring i att vi de senaste åren valt att lägga lite extra på boendet, stora balkonger/altaner med fantastiskt utsikt är numera prio ett. Vad är era bästa tips på lättlagad kvällsmat, förrutom kallskuret och bröd, vilket självklart är fantastiskt. Vi kommer att ha tillgång till 2 plattor och det enklaste i köksredskap. Anna |
#2
|
||||
|
||||
![]()
En lätt kvällsmat tycker jag är att hårdsteka bacon samt steka ett par bananer till.
Eller göra en sallad på bacon. och avocado samt någon mer grönsak. Melon med pastrami eller något annat kallskuret, Kokta rödbetor med feta och vitlökssmör. Möjligheterna är många. Bigitta. |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Precis samma är det för oss. Sena långluncher med med mycket mat (dagens höjdpunkt!), gör att man knappt är hungrig på kvällen. Och precis som Anna, säger så är det boendet man lägger pengarna på (flygresan är bara billig transport), vilket gör att sena varma kvällar med en flaska vin och tilltugg smäller högre många gånger. Ibland beställer vi bara nån pizza att dela på.
Sen är det ju skönt att slippa svida om etc, bara för att gå ut och äta middag. ![]() Så visst "lagar" vi mat hemma, men det är inga avancerade grejer som hemma. Det ofta påvra köksattiraljerna, gör det jobbet bökigt ibland. Kan inte fatta egentligen. Vi bor nu i egen villa. ett fantastiskt boende med tre altaner och utsikt åt alla håll, bl a panoramavy över Souda bay. Allt är tipptopp och smakfullt inrett, men köket. För att skära något, så finns bara en mindre brödkniv, som eg bara kan användas till bröd. Tomater o lök trasas ju bara sönder. Märkligt att de inte ser detta? Jag har nu alltid med mig min fällbara vassa kniv (hängt med sen ryggsäckstiden) och den klarar jobbet galant. /Netwolf |
#4
|
|||
|
|||
![]()
MEN,på pyttelilla,fina Sikinos finns Maria,som har förstått ALLT! I hennes studios finns: Stor brödkniv,vattenkokare,öppnare,citronpress,djupa skålar,bra bestick,scotchbrite,handdukar osv osv. Helt underbart!
|
#5
|
||||
|
||||
![]()
Semlan, ett tips är att titta på Kalimeras huvudsida. Där finns tips på både huvudrätter och smårätter.
Exempel när det gäller smårätter: Stek och flambera i ouzo en ostsaganaki. Stek Zucciniplättar/bollar. Ostbollar.. Så enkelt att göra. Nu börjar jag längta efter Julias (Honeymoon Beach på Santorini) goda bollar! Birgitta. |
#6
|
|||
|
|||
![]()
Ouzoflamberade saganaki är väldigt gott,Men flambering är inget jag skulle pyssla med på ett hotell.
![]() |
#7
|
||||
|
||||
![]()
Känner så väl igen det. Frukosten blir ofta sen, lunchen mycket sen, långdragen och verkligen en av dagens højdpunkter. Hungrig till middag även om man äter sent? Nej, det räcker ofta med ett par smårätter, eller ev. något kallt hemma, men att stå och laga mat, steka, värma, flambera, nej det kan jag inte tänka mig.
|
#8
|
||||
|
||||
![]()
Tack Birgitta för tipset om rödbetor med feta, underbart gott!!
Håller med dig Athanasia att ouzoflamerad saganaki låter super, avstår nog dock från att göra det själv då boendet inte brukar ha någon fläkt ![]() Netwolf, vad skönt att höra att vi är fler som hittat samma lunk ![]() En bra brödkniv har vi alltid med oss, den är bra till mycket, såväl till att skära upp goda solmogna meloner och apriksoer med som att skära igenom stenhård brödskorpa med. Ja med de sista årens resor så har boendet börjat att prioriterats, till skillnad från för 15 år sedan. Nu önskas gärna sköna sängar och fin utsikt. I början på öluffartiden såg det inte riktigt ut så ![]() ![]() |
#9
|
||||
|
||||
![]()
Vi gör åxå mat men bara ett par gånger på en vecka som mest.
Kokar lite skuvmakaroner och gör en pastasallad med vitlök, olivolja, grönsaker och kryddior. Ibland köper vi två mumsiga kabanosskorvar på Lidl och har sallad till. Grillad kyckling räcker till några måltider och smaskiga baguetter. Omelett gör jag åxå. Även i denna familj finns en fällkniv som alltid är med. Nu blev jag så hungrig så det blir lite kvällsvickning här. / Kajja ![]() |
#10
|
||||
|
||||
![]()
Kul att läsa om hur olika våra vanor är. Ja olika och olika! De flesta som hittills skrivit i den här tråden är kanske inte så olika. Men jag känner att vi är det. För oss är halva lyckan, njutningen och glädjen med semesterresan just matupplevelserna. Och det har påverkat våra vanor under resorna.
Lunch blir någon enstaka gång på egen balkong om den befinner sig på behagligt promenadavstånd från stranden. Lite melon, skinka och en macka. Ett glas retsina mm. Men oftast är det för långt att gå hem och äta och då blir det något vid strandtavernan. Lite greksallad, fried succini, tzatsiki, bröd och retsina, eller något liknande. Och sen på kvällen, ....... efter lite förberedelse på balkongen, så är det VARJE KVÄLL ut för att äta middag. För oss är nästan en kväll i Grekland utan middag på taverna en förlorad kväll. Och som sagt, den grekiska maten är för oss halva resan. Självklart kan utrymmet i reskassan påverka matvanorna. Men i motsats till några av er andra så väljer vi nog för det mesta hellre att försöka avstå från de allra mest frestande boendena till förmån för att ha råd med lite mera god mat. Men i takt med att vi blivit äldre och bekvämare så blir givetvis den konkurrensen allt svårare. Ibland vill vi också kosta på oss ett något bättre boende. Sådana är vi! Lite annorlunda mot tidigare inlägg i tråden, men det finns säkert flera olika smak och tycke. Kul att läsa därom! ![]() Masse |
#11
|
|||
|
|||
![]()
Jag är ytterligare en som mer och mer gått över till att satsa mer på luncherna när jag är i Grekland. Stämmer mer med min dygnsrytm liksom(kan möjligen ha med åldern att göra). Men framför allt så gillar jag lunchmaten bättre. Dessa härliga långkok och andra gottigheter som man har att välja på på dagtid passar mej mycket bättre än kvällsmaten.
![]() |
#12
|
|||
|
|||
![]()
Åker vi ner en v så lagar vi inget hemma. Vill hinna med så många olika restauranger som möjligt. Tar dock ingen tung förrätt till lunch då typ saganaki så vi orkar middag. Åker vi 2 v och har kök så brukar vi äta hemma några kvällar. Förra året gjorde vi pasta aribiata hemma med färska tomater. I sommar tänker vi köpa hem asiatisk mat på take away, så stora portioner det räcker 2 ggr. Skönt på balkongen
|
#13
|
||||
|
||||
![]()
Vi äter alla måltider utom frukost på restaurang. Middagarna på taverna är heliga.
![]() ![]() När vi bodde i denna etagelägenhet i Anogia på Kreta åt vi ute de två första kvällarna. Dock var maten så enahanda att vi sedan lagade maten hemma. |
#14
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() ![]() ![]() Så mitt tips är: Omelett med härliga lokala grönsaker till. Till efterrätt vattenmelon. Krämig youghurt med timjanshongshonung till också om man inte blev helt mätt. Tuc-kex och vin till kvällningen. Chips med "rigani" - oregano. Kali orexi och jamas på balkongen! ![]() Nästa dag blir det dubbelt så kul att äta ute. ![]() |
#15
|
|||
|
|||
![]()
Vi fixar vår frukost, men äter både lunch och middag ute. Nästan alltid. Det är nog det vi gillar mest på våra resor. Alla matupplevelser.
Om lunchen blev väl påkostad, kanske det "bara" bli gyros på kvällen. Dock brukar vi inte lägga jättemycket pengar på boendet. Så tänker vi ![]() Lena |
#16
|
||||
|
||||
![]()
Som jag skrev ovan äter vi i regel hemma endast när vädret är dåligt. På Amorgos har vi gjort det flera gånger.
Så här såg det ut en gång när det stormade. |
#17
|
||||
|
||||
![]()
Jag håller med om att det där med att gå ut och äta på kvällen är en riktig högtidsstund. Maten har en stor plats i semestrandet.
Sitter ibland och och pratar om vart vi ska gå och vad vi vill äta redan vid frukosten ![]() Om vi gör mat "hemma" brukar det vara i slutet på vistelsen men absolut inte sista kvällen för dåååå ska det frossas...igen ![]() / Kajja ![]() |
#18
|
||||
|
||||
![]()
Reser oftast i augusti/september o då är det så varmt att matlusten minskar! Frukost fixar man själv, men lunch hoppar jag alltid över - får bli en flaska vatten, en näve Sultaninadruvor samt lite pistagenötter för att upprätthålla saltbalansen. På kvällen blir det alltid någon Taverna vid 22-23 tiden med rejäl middag o lite gott lokalt vin. De få kvällar som man möjligen känner sig för trött för att gå ut o äta tillåter inte lägenhetsköket någon mer avancerad kokkonst utan då brukar jag laga en fransk omelett, fylld med stekt grekiskt varmrökt bacon o några skivor ost. Går snabbt o lätt att fixa även med primitiv köksutrustning!
|
#19
|
||||
|
||||
![]()
Vi har oftast tagit med en liten platt campinggrill, eftersom vi när vi arbetade bodde 3-4 veckor i Grekland o gillar att sitta ute på "egna" altanen. Grillen slängde vi när vi åkte hem. Vi har bara bott på vanliga hotell någon dag under våra 25 år i Grekland. Nu har vi tillgång till modernt kök och äter ungefär samma som hemma. Bara det att alla råvaror är dagsfärska.
|
#20
|
||||
|
||||
![]()
Bor alltid studio, med kokmöjligheter. Laga frukost är ju en njutning, ett morgonbad, & o till bageriet o köpa bröd. Frukost med brödet, yoghurt, honung, frukt. Kaffe förstås. Plus annat som finns i kylskåpet, ägg, juice. Om vi är nära boendet vid lunch så gör v iden, ser ungefär likadan ut som frukosten . Är vi ute, på vandring tex. Så har vi matsäck med, är vi vid en strand så kan det bli en cantinalunch. Middag alltid ute, är ju en del av resans njutning, var ska vi äta ikväll?
|
![]() |
|
|