Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Kafé Kalimera

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2019-11-13, 12:47
Spizemans avatar
Spizeman Spizeman är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2014
Ort: Gislaved
Inlägg: 800
Standard Olivtider nu på hösten

Igår var vi för första gången och plockade oliver. Vi har sett det många gånger men inte förstått det praktiska genomförandet. Det var väldigt trevligt att vara bland grekiska vänner och hjälpa till. Hustrun o jag plockade tillsammans ne nedre oliverna med våra små "krattor", ruskigt många oliver blev det tyckte vi.
Männen körde med sina elektriska vispar i toppen, och på en halv timma hade vi rensat ett träd.
När de sedan flyttade om näten, kapade grenar så skötte vi "skaken" o rensade och fyllde säckarna med ungefär 25 kg i varje.
Sedan blev det lunch, bröd, tomater, korv, ost, zipporo o öl. Så gemytlig stämning att sitta på marken, umgås o äta.
Idag har det regnat hela dagen, men imorgon vill vi tillbaka till olivlunden o fortsätta.
Svara med citat
  #2  
Gammal 2019-11-13, 19:47
nickelena nickelena är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2009
Ort: Lysvik
Inlägg: 917
Standard Sv: Olivtider nu på hösten

Kul att höra/läsa hur det går till
Lycka till på resten av oliv-jakten!
Lena
Svara med citat
  #3  
Gammal 2019-11-13, 19:56
Spizemans avatar
Spizeman Spizeman är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2014
Ort: Gislaved
Inlägg: 800
Standard Sv: Olivtider nu på hösten

Nu har det regnat i snart 24h, men i morgon är det sol igen. Men grenarna blir spröda, så vi kanske provar i morgon, men på fredag fortsätter vi skörden.
Vi vill så gärna få ihop 700 kg, så vi kan pressa vår egna olja innan vi åker hem på torsdag i nästa vecka
Svara med citat
  #4  
Gammal 2019-11-13, 20:54
piam piam är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jul 2006
Inlägg: 1 385
Standard Sv: Olivtider nu på hösten

Åhhh,ni fick zipporo,då måste plockningen gått som en dans efter det👍
Lycka till med fortsatt plockning.

Pia
Svara med citat
  #5  
Gammal 2019-11-14, 18:51
Masses avatar
Masse Masse är inte uppkopplad
 
Reg.datum: apr 2008
Ort: Kristianstad
Inlägg: 5 417
Standard Sv: Olivtider nu på hösten

Citat:
Ursprungligen postat av Spizeman Visa inlägg
Igår var vi för första gången och plockade oliver. Vi har sett det många gånger men inte förstått det praktiska genomförandet. Det var väldigt trevligt att vara bland grekiska vänner och hjälpa till. Hustrun o jag plockade tillsammans ne nedre oliverna med våra små "krattor", ruskigt många oliver blev det tyckte vi.
Männen körde med sina elektriska vispar i toppen, och på en halv timma hade vi rensat ett träd.
När de sedan flyttade om näten, kapade grenar så skötte vi "skaken" o rensade och fyllde säckarna med ungefär 25 kg i varje.
Sedan blev det lunch, bröd, tomater, korv, ost, zipporo o öl. Så gemytlig stämning att sitta på marken, umgås o äta.
Idag har det regnat hela dagen, men imorgon vill vi tillbaka till olivlunden o fortsätta.
Verkligen avis! Tänk vilken härlig upplevelse!

Masse
Svara med citat
  #6  
Gammal 2019-11-14, 19:31
Spizemans avatar
Spizeman Spizeman är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2014
Ort: Gislaved
Inlägg: 800
Standard Sv: Olivtider nu på hösten

Nu har vi plockat ytterligare en dag, det är lite kämpigt att raka ner oliverna, sedan rensa o packa i säckar. Vi är ju helt ovana.
Imorgon kommer familjens bror o då blir vi en till.
Vi ska försöka få ihop 700 kg o sedan pressa, vi åker hem på torsdag så tiden är knapp. Hoppas.... hoppas vi kan få smaka vår egen olja.
Svara med citat
  #7  
Gammal 2019-11-14, 21:48
anneli56s avatar
anneli56 anneli56 är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2006
Ort: vounaria/Peloponnesos
Inlägg: 1 150
Standard Sv: Olivtider nu på hösten

Visst är det härligt med olivplockningen

Är det Koroneiki oliver ni plockar?
Det blir ju en del olja på 700kg oliver!
Svara med citat
  #8  
Gammal 2019-12-09, 07:14
Spizemans avatar
Spizeman Spizeman är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2014
Ort: Gislaved
Inlägg: 800
Standard Sv: Olivtider nu på hösten

Vi fick ihop lite över 1000 kg, av blandade sorters oliver, som resulterade i 165 L olja.
Så gott med färsk olja !
Svara med citat
  #9  
Gammal 2019-12-12, 11:30
Kalimeras avatar
Kalimera Kalimera är inte uppkopplad
Admin
 
Reg.datum: nov 2004
Ort: Karlskrona
Inlägg: 34 781
Standard Sv: Olivtider nu på hösten

Citat:
Ursprungligen postat av Spizeman Visa inlägg
Vi fick ihop lite över 1000 kg, av blandade sorters oliver, som resulterade i 165 L olja.
Så gott med färsk olja !
Hur mycket olivolja fick ni?
Svara med citat
  #10  
Gammal 2019-12-12, 11:51
Spizemans avatar
Spizeman Spizeman är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2014
Ort: Gislaved
Inlägg: 800
Standard Sv: Olivtider nu på hösten

Citat:
Ursprungligen postat av Kalimera Visa inlägg
Hur mycket olivolja fick ni?
1050 kg oliver blev 165 liter olivolja
Svara med citat
  #11  
Gammal 2019-12-12, 21:48
Kajjas avatar
Kajja Kajja är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2015
Ort: Jönköping
Inlägg: 3 889
Standard Sv: Olivtider nu på hösten

Citat:
Ursprungligen postat av Spizeman Visa inlägg
1050 kg oliver blev 165 liter olivolja
Ojoj! Bra jobbat!
Skulle vara intressant att höra om det är mödan värt, rent ekonomiskt?
Ja jag förstår ju att det är ett levnadssätt, att man får ut mer
än pengar av själva sysselsättningen och allt runt omkring.
/ Kajja
Svara med citat
  #12  
Gammal 2019-12-12, 22:28
Spizemans avatar
Spizeman Spizeman är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2014
Ort: Gislaved
Inlägg: 800
Standard Sv: Olivtider nu på hösten

[QUOTE=Kajja;423585]
Skulle vara intressant att höra om det är mödan värt, rent ekonomiskt?

Nej, det är lika oekonomiskt som att plocka svamp eller bär i skogen hemma, eller att odla sin egen potatis. Men man gör det med glädje ändå.

Oliver är kultur, inte ekonomi för greker.
Svara med citat
  #13  
Gammal 2019-12-12, 22:34
Kajjas avatar
Kajja Kajja är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2015
Ort: Jönköping
Inlägg: 3 889
Standard Sv: Olivtider nu på hösten

[QUOTE=Spizeman;423590]
Citat:
Ursprungligen postat av Kajja Visa inlägg
Skulle vara intressant att höra om det är mödan värt, rent ekonomiskt?

Nej, det är lika oekonomiskt som att plocka svamp eller bär i skogen hemma, eller att odla sin egen potatis. Men man gör det med glädje ändå.

Oliver är kultur, inte ekonomi för greker.
/ Kajja
Svara med citat
  #14  
Gammal 2019-12-13, 10:22
Alalas avatar
Alala Alala är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2008
Ort: Finland
Inlägg: 6 204
Standard Sv: Olivtider nu på hösten

[QUOTE=Spizeman;423590]
Citat:
Ursprungligen postat av Kajja Visa inlägg
Skulle vara intressant att höra om det är mödan värt, rent ekonomiskt?

Nej, det är lika oekonomiskt som att plocka svamp eller bär i skogen hemma, eller att odla sin egen potatis. Men man gör det med glädje ändå.

Oliver är kultur, inte ekonomi för greker.
Att plocka svamp eller bär är väl inte oekonomiskt? Man kan sälja dem och resa till Grekland för pengarna.

/ Anne
Svara med citat
  #15  
Gammal 2019-12-13, 13:03
anneli56s avatar
anneli56 anneli56 är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2006
Ort: vounaria/Peloponnesos
Inlägg: 1 150
Standard Sv: Olivtider nu på hösten

Citat:
Ursprungligen postat av Kajja Visa inlägg
Ojoj! Bra jobbat!
Skulle vara intressant att höra om det är mödan värt, rent ekonomiskt?
Ja jag förstår ju att det är ett levnadssätt, att man får ut mer
än pengar av själva sysselsättningen och allt runt omkring.
/ Kajja
Det är inte ekonomiskt värt det arbete som man lägger ned vid plockningen.
Ännu mindre om man är en ekologisk olivbonde.
Det är ett hårt arbete.
Man ska minst 2000-3000 träd för att göra en inkomst

Det är brist på olivolja i år både i Grekland och Italien och ändå så får bönderna väldigt lite per kg när de säljer till presseriet. De flesta bönder gör ju det
Svara med citat
  #16  
Gammal 2019-12-13, 08:43
Kalimeras avatar
Kalimera Kalimera är inte uppkopplad
Admin
 
Reg.datum: nov 2004
Ort: Karlskrona
Inlägg: 34 781
Standard Sv: Olivtider nu på hösten

Citat:
Ursprungligen postat av Spizeman Visa inlägg
1050 kg oliver blev 165 liter olivolja
Jag tänkte mer på hur mycket olivolja ni fick med er hem till Sverige.
Svara med citat
  #17  
Gammal 2019-12-13, 11:41
Spizemans avatar
Spizeman Spizeman är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2014
Ort: Gislaved
Inlägg: 800
Standard Sv: Olivtider nu på hösten

Citat:
Ursprungligen postat av Kalimera Visa inlägg
Jag tänkte mer på hur mycket olivolja ni fick med er hem till Sverige.
Vi tog med oss 5 liter hem till Sverige, och lämnade kvar lika mycket till vårt grekiska kök. Vi hade som vanligt även med Ozou o zipporo ,vin, honung etc etc. Tror att det är Max 5 L per väska som gäller.
Svara med citat
  #18  
Gammal 2019-12-15, 16:30
Kalimeras avatar
Kalimera Kalimera är inte uppkopplad
Admin
 
Reg.datum: nov 2004
Ort: Karlskrona
Inlägg: 34 781
Standard Sv: Olivtider nu på hösten

Citat:
Ursprungligen postat av Spizeman Visa inlägg
Vi tog med oss 5 liter hem till Sverige, och lämnade kvar lika mycket till vårt grekiska kök.
Härligt, då har ni så att ni klarar er ett litet tag.
Svara med citat
  #19  
Gammal 2019-12-15, 18:06
Spizemans avatar
Spizeman Spizeman är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2014
Ort: Gislaved
Inlägg: 800
Standard Sv: Olivtider nu på hösten

Citat:
Ursprungligen postat av Kalimera Visa inlägg
Härligt, då har ni så att ni klarar er ett litet tag.
Eftersom det är "finolja" så använder vi den mest för sallader o dyl. och som present, 10 L räcker drygt ett år. Mest är det känslan att plockat och producerat egen olja som är grejen.
Svara med citat
  #20  
Gammal 2019-12-16, 11:13
Kalimeras avatar
Kalimera Kalimera är inte uppkopplad
Admin
 
Reg.datum: nov 2004
Ort: Karlskrona
Inlägg: 34 781
Standard Sv: Olivtider nu på hösten

Citat:
Ursprungligen postat av Spizeman Visa inlägg
Eftersom det är "finolja" så använder vi den mest för sallader o dyl. och som present, 10 L räcker drygt ett år. Mest är det känslan att plockat och producerat egen olja som är grejen.
Vi plockade oliver på Naxos för flera år sedan. Det var både roligt och jobbigt. Tyvärr fick vi inte med någon olivolja med oss hem. Det bästa med att plocka oliver var att äta lunch.

Här finns två blogginlägg från vår olivplockning på Naxos.

Plocka oliver och klappa killing på Naxos.

Plocka oliver på Naxos. Del 2.
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 17:57.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT