|
#1
|
||||
|
||||
Ouzo, metaxa och rakomelo i mat
Grekiska drycker är inte bara goda att dricka de är också goda som smaksättare. Exempel på det är metaxaflamberad saganaki och ouzomarinerade lammracks, självklart används även vin i matlagningen.
Dock har jag inte sett att man använder raki i mat, men det kanske finns. Däremot vet jag att man använder rakomelo matlagning. Rakomelo är en kombination av raki och honung och olika örter och kryddor, det kan vara kryddnejlika eller kanel, och ibland även lokala örter. Rakomelo kan serveras både varm och kall och anses vara bra för matsmältningen. Jag gillar både raki och rakomelo, väldigt mycket faktiskt. På bilden ser ni rakomellomarinerade lammkotletter, och jag kan lova att det smakade himmelskt gott. Just denna åt jag på Restaurant Kalderimi i Chania. |
#2
|
||||
|
||||
Sv: Ouzo, metaxa och rakomelo i mat
Jag köper ouzo hem främst för att ha i matlagning. Jag fick himmelsk goda stekta champinjoner på ett cafe i Xilokeratidi, Amorgos. Svampen var stekt i olja och på slutet hade man hällt på ouzo (OBS! inte flamberad).
Ja, ibland använder jag ouzon som dryck också. Birgitta. |
#3
|
||||
|
||||
Sv: Ouzo, metaxa och rakomelo i mat
Tack för tipset! Har en liten flaska rakomelo som jag har fått av någon. Gillar inte att dricka den, men ska definitivt prova att använda den till marinad.
Karin som föredrar att dricka ouzo, men även en metaxa kan gå ner ibland. (Var det Arne som jämställde raki med raketbränsle? Jag kan definitivt hålla med honom om det. ) |
#4
|
|||
|
|||
Sv: Ouzo, metaxa och rakomelo i mat
Det vattnas i munnen på mig när jag tänker på den ouzoflamberade saganakin hos Katerina i Mirthos på Kreta
|
#5
|
||||
|
||||
Sv: Ouzo, metaxa och rakomelo i mat
Citat:
Har ni varit där sedan de bytt ägare? |
#6
|
|||
|
|||
Sv: Ouzo, metaxa och rakomelo i mat
Nej det har vi inte..nåt Italienskt eller..minns inte riktigt
|
#7
|
|||
|
|||
Sv: Ouzo, metaxa och rakomelo i mat
Jannis Zervakis sålde tavernan för några år sedan, som nu ägs av ett par Christof och Carla. De har inriktat sig mer mot italienska smaker. En del tycker det är bättre nu, men vi vet ju hur det är med smak och bak. Jag och Ylva var med då Taverna Katerina invigdes med präst och familjer och Jannis ser vi nu tätt som oftast i Koutsounari, där han också har ett hus. Han har ingen taverna, men lägger ut foton på maträtter han lagat på Facebook.
/ Jannis |
#8
|
||||
|
||||
Sv: Ouzo, metaxa och rakomelo i mat
Citat:
|
#9
|
||||
|
||||
Sv: Ouzo, metaxa och rakomelo i mat
Om du provar vore det intressant att höra hur det smakade.
|
#10
|
||||
|
||||
Sv: Ouzo, metaxa och rakomelo i mat
Det händer att jag också gör det.
|
#11
|
|||
|
|||
Sv: Ouzo, metaxa och rakomelo i mat
När det rörs ihop egen tzatziki hemmavid blandas det alltid i c:a en matsked ouzo tillsammans med det som ska vara i, samt dill. Det blir faktiskt på något sätt en liten extra "fräschör" och finess i och med detta.
/ Hasse |
#12
|
|||
|
|||
Sv: Ouzo, metaxa och rakomelo i mat
Citat:
Kerstin |
|
|