|
#1
|
||||
|
||||
Säg hej till verkligheten...
Landade fysiskt i måndags morse, hur lång tid det tar innan jag landar mentalt är svårt att säga. Fyra veckor i paradiset sätter sina spår. Sommarens resa var en av de bästa jag gjort, det brukar jag säga efter varje resa, antingen glömmer jag fort eller så blir Grekland bara trevligare och trevligare. Det sistnämnda ligger nog närmast verkligheten.
Vi började på Samos och besökte sedan i tur och ordning Agathonissi, Patmos, Lipsi, Leros, Symi, Tilos och Rhodos. Agathonissi och Symi var nya öar för oss, båda föll oss i smaken, speciellt lilla Agathonissi där vi kunde ha stannat till pensioneringen. Samos var bra som alltid, Patmos var ett positiv återseende och Lipsi blir bara bättre och bättre för varje gång. Leros blir vi inte kloka på, förra gången vi var där gillade vi delar av ön, men kunde inte förstå dem som älskar ön. Nu satte Leros myror i skallen på oss, tänkte mycket på ön under resten av resan. Något satte sig och vi kommer definitivt att åka tillbaka. Mycket tack vare många fina möten med lokalbefolkningen. Symi var som många sagt en varm och delvis ganska dyr ö (dock inte överallt). Att ”byn” var fin visste vi sedan tidigare, men att det var så sinnesjukt vackert hade ingen sagt! Ska dit igen. Tilos var ett kärt återseende. Alldeles för kärt. Måste dit å det snaraste igen. Rhodos fick också en större plats i våra hjärtan, har kört runt hela ön och sett det mesta. Bäst är som vanligt gamla stan – och vårt fantastiska boende! Vi åt extremt god mat oavsett vilken ö vi var på. Priserna var lägre än vad vi förväntat oss, på sina ställen lika billigt som förr om åren. Det var tre år sedan vi var i Dodekaneserna, det kommer inte dröja lika länge till nästa gång. Lugnare, billigare och trivsammare än Kykladerna. Och lättare att få kontakt med folk, bättre båtförbindelser och inte alls lika mycket turister. Heja Doddarna! Nu ska jag gå igenom alla liggande mejl, publicera en mängd resebrev och svara på inlägg. Senare kommer en utförligare rapport om resan, med många nya bilder. Slog nytt rekord i antal bilder – runt sex tusen! Kanske fler, har ingen riktig koll. |
#2
|
||||
|
||||
Sv: Säg hej till verkligheten...
Det låter som en kanonsemester! Ser fram emot bilderna!
/Ulrika |
#3
|
|||
|
|||
Sv: Säg hej till verkligheten...
Ja välkommen hem då. Vi har själva varit hemma i drygt 10 dagar och börjar väl så smått att anpassa oss efter 3 ½ veckor med besök på Antiparos-Santorini(Oia)-Folegandros-Antiparos, igen-Aten.
Ser fram emot dina uppdaterade iaktagelser från Dodekaneserna. Har själv väldigt dåligt samvete för att jag inte tar mig tillbaka dit, eftersom det var där jag fick min grundkurs i Greklandsresande i slutet 70-talet/början av 80-talet, krönt med en sommar som reseledare på Kos 1982. |
#4
|
||||
|
||||
Sv: Säg hej till verkligheten...
"Leros blir vi inte kloka på, förra gången vi var där gillade vi delar av ön, men kunde inte förstå dem som älskar ön. Nu satte Leros myror i skallen på oss, tänkte mycket på ön under resten av resan. Något satte sig och vi kommer definitivt att åka tillbaka"...
Se där, Janne ! Jag bara visste att du förr eller senare skulle börja gilla Leros. Kanske du tillochmed kommer att älska ön lika mycket som vi gör? Men vad detta "något" är, som satte sig, det har jag efter tjugo år fortfarande inte fått kläm på. Människorna? Maten? Livsstilen? Har ingen aning, men det känns som att "nu har jag kommit hem"... R |
#5
|
||||
|
||||
Sv: Säg hej till verkligheten...
Jaha, nu blev man ju sugen på Dodekaneserna igen!
Välkommen hem, Janne, och jag ser fram mot resebreven. /Netwolf - med 30 dagar kvar innan Kreta nås! |
#6
|
||||
|
||||
Sv: Säg hej till verkligheten...
Är det verkligen sant Janne att maten var extremt god överallt eller vill du bara vara positiv? Kanske du känner många av öarna så väl att du direkt vet var den bästa maten finns. Själv fick jag allt leta en del och kan nog inte betrakta årets resa som någon kulinarisk höjdpunkt. Dock en trevlig resa på många andra vis. Klart bäst var den lilla, lilla tavernan på en av Fournis stränder där mor och gammelmor? lagade suveränt god husmankost. Den varma potatis och zuccinirätten med doft av citron, örter och lagom mycket olivolja är ett minne att plocka fram i vintermörkret. Ovanligt god grekisk mat har jag annars vid tidigare resor ätit på väl utvalda ställen på Folegandros, Paros, Naxos, Karpathos, Sifnos, Amorgos och Kreta där jag tror att den bästa grekiska maten finns.
Välkommen hem till den vackra svenska sommaren nu när den är som bäst. Eva |
#7
|
||||
|
||||
Sv: Säg hej till verkligheten...
Välkommen hem Janne
Väntar med spänning på alla bilder du har att visa |
#8
|
||||
|
||||
Sv: Säg hej till verkligheten...
Välkommen hem!
Det låter väldigt trevligt med Dodekaneserna. Vi har inte varit där sedan 2000, då på Symi, Chalki, Tilos o Rhodos. Kos har även fått ett tidigare besök, men Samos m fl återstår ! Abi, som kom hem 26/6 från Syros, Tinos, Mykonos o Andros. |
#9
|
||||
|
||||
Sv: Säg hej till verkligheten...
Citat:
|
#10
|
||||
|
||||
Sv: Säg hej till verkligheten...
Hej och välkommen hem till Svedala.
Jag är mycket impad ca: 6000 bilder ni taget på 4 veckor vilket ger 1500 per vecka alltså ca: 200 bilder per DAG och ca:10 per timme osv..... Ser fram emot bilderna och resebreven... Ha de 14 dagar, 21 timmar, 10 minuter, 48 sekunder... Nicke |
#11
|
||||
|
||||
Sv: Säg hej till verkligheten...
Välkommen hem Janne!
Det ska bli roligt och intressant att läsa om era upplevelser i den Dodekanesiska övärlden. Dodekaneserna var vår första kontakt med Grekland 1979, och vi har sedan inte varit där sedan 1988. Har många fina minnen därifrån och det var ju där vår kärlek till Grekland föddes. På Leros mötte vi människor som gav ett djupt bestående intryck; En liten farbror blev så förälskad i vår yngsta, då 2-årige, son att han följde med oss en hel förmiddag, hållandes honom i handen. Han plockade kryddor till oss uppe i bergen och när vi skulle lämna Leros kom han ned till kajen för att vinka av oss. En taxichaufför vi åkte med stannade vid ett bageri på vägen för att handla bröd med sig hem, när han kom tillbaks till bilen hade han köpt en påse bröd även till oss som han ville vi skulle ha. Och att "landa" när man kommit hem tar tid, vi har inte gjort det än mentalt - fast vi gjorde det fysiskt i mitten på juni. Ann-Kristin. |
#12
|
||||
|
||||
Sv: Säg hej till verkligheten...
Citat:
Ingen blir gladare än jag om jag har fel om den grekiska matens utveckling för det bådar i så fall gott inför framtida resor. Tyvärr fick jag en hel del medhåll i min matkritik under den senaste resan ex av värdinnan på Pension Sunshine som tyckte att hennes landsmän numera dränkte maten i olja och att ungsbakad kyckling och potatis blivit en sällsynthet på tavernorna för att ta några ex. Eva |
#13
|
||||
|
||||
Sv: Säg hej till verkligheten...
Ugnsbakad kyckling har jag också misslyckats med att hitta på senare tid och det är ledsamt. (Däremot vet jag att Janne lyckades).
Det grekiska kökets utveckling generellt skulle jag aldrig våga uttala mig om, den överblicken har jag definitivt inte. Men jag vet att Janne hittat sällsynt god mat på lite ovanligare ställen under den här resan, t ex på Samos och på Symi. |
#14
|
||||
|
||||
Sv: Säg hej till verkligheten...
Citat:
Eva |
#15
|
||||
|
||||
Sv: Säg hej till verkligheten...
Det finns nog ingen som skulle kalla vidbränd zucchini och stifado med menlös ost för "extremt god mat"
Janne, det ska bli spännande att läsa mer om maten! Jag har ju fått lite delrapporter och jag blev jätteinspirerad till att att börja leta på ställen som inte liknar de vanliga bondtavernorna som jag brukar gå på. |
#16
|
||||
|
||||
Sv: Säg hej till verkligheten...
Citat:
När vi var i Sporaderna förra året blev vi glatt överraskade av den goda maten. Kunde inte tro att något skulle slå den resan, men denna resa slår allt. Det roligaste var att vi hittade ett ”nytt” grekiskt kök, många av tavernorna vi åt på hade ”utvecklat” det grekiska köket, som bläckfisk med pesto och parmesan (Symi) bara för att nämna en maträtt. Vår kulinariska resa började redan på Samos, vi tänkte att här är det bäst att passa på att äta gott, sedan blir det den gamla vanliga maten. Så fel vi hade. Det blev bara bättre och bättre. Bäst mat åt vi på Samos (heja Miachalis!), Agathonissi (getmums!), Lipsi (där åt vi rätter vi aldrig tidigare ätit, bland annat Ambelourgou som är lamm i yoghurt insvept i vinblad som serverades i lergryta), Leros (ojojoj vilken mat!), Symi och slutligen Rhodos. Det var alla öar utom Patmos där vi åt mycket god mat, men kom inte upp i samma skithöga nivå som övriga öar. Rhodos var något utöver det vanliga (även på denna kulinariska resa), skulle vi stannat längre på Rhodos hade vi fått flyga hem i lastutrymmet! Tips på tavernor och maträtter kommer senare... |
#17
|
||||
|
||||
Sv: Säg hej till verkligheten...
Citat:
|
#18
|
||||
|
||||
Sv: Säg hej till verkligheten...
Låter mycket spännande med maten ser fram mot dina tips och beskrivningar. Lamm i yoghurt serverad i lerkärl har jag ätit några gånger på en taverna där dottern jobbade en sommar. Jag överger gärna den traditionella tavernan för ett ställe med nytänkande och utveckling om bara maten är god och jag slipper dansk fetaost.
Eva |
#19
|
|||
|
|||
Sv: Säg hej till verkligheten...
Citat:
Peter |
#20
|
||||
|
||||
Sv: Säg hej till verkligheten...
Citat:
|
|
|