Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2006-08-07, 16:01
Arnes avatar
Arne Arne är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Umeå
Inlägg: 4 702
Standard Den goda Fetaosten!!!

Vi ha vid flera tillfällen å grekiska flygplatsers taxfree inhandlat dessa läckra enkilosklossar med fetaost. Mevgal är namnet. Klossarna kosta i runda slängar cirka 6€.

Den Mevgalfeta vilken saluföres här hemma förmenas icke hava särdeles mycket med originalet att göra. Avse de smala 200-grams bitarna. Klossosten är utomordentligt smakrik, dess konsistens är krämig och aromen icke av denna världen....

Flera erfarenheter??


Arne och Hustru Birgitta
Svara med citat
  #2  
Gammal 2006-08-07, 16:05
Gita Gita är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Ort: Järfälla
Inlägg: 1 429
Standard Sv: Den goda Fetaosten!!!

Hur gör du med osten när du har öppnat paketet? (Man kan ju inte äta 1kg ost på en kväll...?) Den brukar väl inte hålla sig fräch så värst många dagar när vacumet väl är öppnat?
Svara med citat
  #3  
Gammal 2006-08-07, 16:13
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Den goda Fetaosten!!!

Personligen tycker jag Fage är bäst här hemma krämig och god.

Eva
Svara med citat
  #4  
Gammal 2006-08-08, 10:27
Elisalinns avatar
Elisalinn Elisalinn är inte uppkopplad
 
Reg.datum: nov 2005
Ort: Stockholm och Lefkas
Inlägg: 79
Standard Sv: Den goda Fetaosten!!!

Mina grekiska vänner gav mig rådet att lägga den i olja, dock inte olivolja, samt förvara i kylen, håller sig jättebra på det viset.
Svara med citat
  #5  
Gammal 2006-08-15, 14:48
Frappes avatar
Frappe Frappe är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Norra Sthlm, Nea Makri/ Nea Pendeli Athens Grekland
Inlägg: 1 712
Standard Sv: Den goda Fetaosten!!!

Citat:
Ursprungligen postat av Elisalinn
Mina grekiska vänner gav mig rådet att lägga den i olja, dock inte olivolja, samt förvara i kylen, håller sig jättebra på det viset.
Lägger du osten i olja tar fetan smak av den! så jag skulle inte göra det.
Feta i saltlag lägger du endast om du köper ost på lösvikt eller vakumförpackad och har då inget eget lag. Men en ost bit på 1/2kg äter man ganska fort upp så den klarar sig i kyl utan lag.
En ost bit på 1 kg brukar jag göra en lag med 1 L vatten och 1/2 dl salt.

Camilla
Svara med citat
  #6  
Gammal 2006-08-15, 15:53
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Den goda Fetaosten!!!

Citat:
Ursprungligen postat av Frappe
Lägger du osten i olja tar fetan smak av den! så jag skulle inte göra det.

En ost bit på 1 kg brukar jag göra en lag med 1 L vatten och 1/2 dl salt.

Camilla
Som mitt förslag då. Tror att den mängden salt är alldels perfekt. 2,5 dl salt som någon föreslog ger alldeles för hög salthalt till ost.

Eva
Svara med citat
  #7  
Gammal 2006-08-15, 16:10
yeasous avatar
yeasou yeasou är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 767
Standard Sv: Den goda Fetaosten!!!

Helt rätt enligt min mening som Frappe och Eva L skriver. 1 liter vatten och en halv dl salt ger rätt sälta! Exakt samma saltlake som jag har till lagen när jag ska röka Ål och andra fiskar. Vid denna sälta brukar en potatis eller ett ägg börja flyta!

Jag köper ofta Fontanas färdigförpackade ost på Coop här i stan. Smakar hur gott som helst. Finns i get eller fårmodell! Kan rekommenderas om man inte får tag på hel bit av gott märke!
MVH
OstYeasou
Svara med citat
  #8  
Gammal 2006-08-15, 17:08
Arnes avatar
Arne Arne är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Umeå
Inlägg: 4 702
Standard Sv: Den goda Fetaosten!!!

Yepp!!! Nu börjar det så snart komma till vår lag!!! Vi äro emellertid förtjusta i salt och därav bringa vi lagen en styrka på en liter vatten samt en deciliter grovt salt!!! Kunna förvisso för endel synas väl salt!!!

Men, salta efter behag!!!

Arne

(Som enligt Hustrun ävenså salta osmakat på stekt salt sill)
Svara med citat
  #9  
Gammal 2008-03-27, 17:13
litentuvas avatar
litentuva litentuva är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2008
Ort: Sthlm/järfälla
Inlägg: 1 795
Standard Sv: Den goda Fetaosten!!!

Får man ta med sig osten i handbagaget eller måste man checka in det? Tänkte på innehållet med vätskan samt att plåtburken ev kan klassas som mordredskap om man slår det i huvudet på någon... :0)
Eller förresten, du skrev inget om förpackningen ser jag nu, hur är det med den saken?
Svara med citat
  #10  
Gammal 2008-03-27, 17:19
litentuvas avatar
litentuva litentuva är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2008
Ort: Sthlm/järfälla
Inlägg: 1 795
Standard Sv: Den goda Fetaosten!!!

By the way...
Nån som kan tipsa om vart man köper den bästa fetaosten (på löstvikt) i Stockholm med omnejd? Har funderat på den i Hötorgets saluhall eller Östermalmshallen men tar tacksamt emot tips. Börjar tröttna på de små fnuttiga bitarna man köper på coop och även det dyra priset på dessa. Måste bli billgare att köpa på lösvikt och smarrigare kan jag tänka...?
Svara med citat
  #11  
Gammal 2008-03-28, 07:51
Frappes avatar
Frappe Frappe är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Norra Sthlm, Nea Makri/ Nea Pendeli Athens Grekland
Inlägg: 1 712
Standard Sv: Den goda Fetaosten!!!

Citat:
Ursprungligen postat av litentuva Visa inlägg
By the way...
Nån som kan tipsa om vart man köper den bästa fetaosten (på löstvikt) i Stockholm med omnejd? Har funderat på den i Hötorgets saluhall eller Östermalmshallen men tar tacksamt emot tips. Börjar tröttna på de små fnuttiga bitarna man köper på coop och även det dyra priset på dessa. Måste bli billgare att köpa på lösvikt och smarrigare kan jag tänka...?
Grekerna i mitten affären i Hötorget har god feta på lösvikt, sen kan du hitta på City Gross 2 kg feta av märket Dodoni för 190 pix, lite beroende på var du bor men många "invandrar affärer" säljer feta på lösvikt.


Camilla
Svara med citat
  #12  
Gammal 2008-03-28, 17:12
litentuvas avatar
litentuva litentuva är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2008
Ort: Sthlm/järfälla
Inlägg: 1 795
Standard Sv: Den goda Fetaosten!!!

perfekt, Dodoni är en av mina favoriter!
Svara med citat
  #13  
Gammal 2008-03-28, 07:48
Frappes avatar
Frappe Frappe är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Norra Sthlm, Nea Makri/ Nea Pendeli Athens Grekland
Inlägg: 1 712
Standard Sv: Den goda Fetaosten!!!

[QUOTE=litentuva;121878]Får man ta med sig osten i handbagaget eller måste man checka in det? Tänkte på innehållet med vätskan samt att plåtburken ev kan klassas som mordredskap om man slår det i huvudet på någon... :0)


Bäst att checka in får ju bara vara 1 dl vätska!

Camilla
Svara med citat
  #14  
Gammal 2006-08-07, 16:14
inkfishs avatar
inkfish inkfish är inte uppkopplad
 
Reg.datum: nov 2004
Inlägg: 8 500
Standard Sv: Den goda Fetaosten!!!

Fast jag tycker att Mevgal här hemma hör till en av de bättre man kan få här! Den, El Greco eller Fontana.
Svara med citat
  #15  
Gammal 2006-08-07, 16:31
JohanN JohanN är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Västerås
Inlägg: 8
Standard Sv: Den goda Fetaosten!!!

Själv tycker jag att Dodonis feta är bäst.
Svara med citat
  #16  
Gammal 2006-08-07, 17:24
Arnes avatar
Arne Arne är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Umeå
Inlägg: 4 702
Standard Sv: Den goda Fetaosten!!!

Nja!! Vi öppna genast efter hemkomst förpckningen samt nedsänka densamma i saltlag. (10/00) Där hålla sig osten fräsch samt vid god vigör allt emedan vi densamma i skivor skära att mumsa på!!!

Osten är mer än förträfflig!!! Så utsökt god att man nästan kunna Kungen på densamma bjuda....

Till denna excellenta fetaost passa de turkiska svarta smakrika oliverna som allra bäst!!!

Arne
Svara med citat
  #17  
Gammal 2006-08-08, 09:27
Gita Gita är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Ort: Järfälla
Inlägg: 1 429
Standard Sv: Den goda Fetaosten!!!

Prövade själv att koka saltlag denna sommar då jag tog med mig en färsk bit ost (i världens minsta kylbag), men hade inget recept, det blev till att höfta lite. Tidigare har osten surnat, blivit dålig väldigt fort om man inte ätit upp den direkt, men saltlaget gjorde att det höll sig tills osten var slut.

Osten jag köpte var den bästa jag ätit, lösvikt, taget ur en väldigt stor bit. Köpte också Fage, men det har vi inte öppnat än.

Någon som har recept på saltlag, de rätta proportionerna? Undrar hur länge man kan få en ost att hålla sig fräch genom detta?
Svara med citat
  #18  
Gammal 2006-08-08, 10:11
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Den goda Fetaosten!!!

Jag har recept på saltlag hemma men kan det inte utantill. Om ingen svarat kan du får det ikväll. Proportionerna är viktiga för bevarandet och för att det inte skall bli för salt.

Eva
Svara med citat
  #19  
Gammal 2006-08-08, 10:50
Gita Gita är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Ort: Järfälla
Inlägg: 1 429
Standard Sv: Den goda Fetaosten!!!

Citat:
Ursprungligen postat av Eva L
Jag har recept på saltlag hemma men kan det inte utantill. Om ingen svarat kan du får det ikväll. Proportionerna är viktiga för bevarandet och för att det inte skall bli för salt.

Eva
Tack Eva, det vore mycket trevligt. Det finns ju feta att köpa i storbit här hemma också, ibland till extrapris.
Svara med citat
  #20  
Gammal 2006-08-08, 12:03
ciakoohlers avatar
ciakoohler ciakoohler är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Bjuv
Inlägg: 1 007
Standard Sv: Den goda Fetaosten!!!

Ja jag har nyligen köpt en två kilosförpackning på Citygross i saltlag ,så den håller ett tag
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 16:48.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT