Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2007-06-08, 08:51
Mysans avatar
Mysan Mysan är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2006
Ort: Växjö
Inlägg: 322
Standard Baklava och någon röra. Recept nån?

Finns det någon som har ett recept på Baklava (översatt till svenska ingredienser)? Skulle gärna vilja prova på att göra denna goda efterrätt.

Sedan till röran; en rosa, slät röra. Serverades som tsatsiki, till olika bröd och maträtter. Vi kunde inte bestämma oss för vad den smakade men vi gissade på att rödbetor på något sätt var inblandade. Gott var det i alla fall! Någon som vet var det var och har ett recept?
Svara med citat
  #2  
Gammal 2007-06-08, 16:05
Siri As avatar
Siri A Siri A är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2007
Inlägg: 1 648
Standard Sv: Baklava och någon röra. Recept nån?

Här kommer rec. på baklava:


Baklava
Ca. 32 bitar

Påminner om wienerbröd men hundra gånger så gott.

½ kilo (1 paket) phillodeg
2 dl mandlar
125 gram smör
1 msk socker
1 msk kanel

Sockerlag:
3 dl socker
3 msk honung
2 dl vatten

Du behöver:
Plastpåse, kavel, skärbräda
Liten kastrull
Måttsats
Pensel
Långpanna
Bakplåtspapper
Vass kniv
Grytunderlägg

1. Ta ut phillodegen en halv timme innan du börjar.
Sätt ugnen på 175 grader.

2. Krossa mandeln med hjälp av plastpåsen, kaveln och skärbrädan.
Smält smöret på svag värme.
Lägg ett bakplåtspapper i långpannan.

3. Dela phillodegsbladen så att de passar i långpannan, blöt och vrid ur en
ren kökshandduk och lägg över degbladen så att de inte torkar.

4. Ta ett blad i taget, de är väldigt ömtåliga men det gör inget om de går
sönder lite, det är bara att pussla ihop. Lägg ett blad i långpannan, pensla
med smält smör och lägg och lägg på ett blad till. Fortsätt lägga ett blad
i taget och pensla tills du har sex blad lager i pannan. Strö över ett tunt
lager nötter och lägg på blad igen och pensla.

5. Fortsätt lägga blad för blad, det ska vara två blad emellan varje nötlager.
Avsluta med sex blad med smör emellan och en pensling smör högst
upp.

6. Skär kakan i trekanter med en vass kniv. Sätt in hela kakan i ugnen i 35-40
minuter, den ska bli gyllenbrun på ytan.

7. Under tiden gör du sockerlagen. Häll vatten, socker och honung i en
kastrull. Låt allt koka upp på medelhög värme, sänk värmen och låt det
puttra lite i 15 min. Ta av kastrullen från plattan.

8. När kakan är färdig i ugnen, ta ut den och ställ den på två grytunderlägg så
den står stadigt. Häll över sockerlagen, lite i taget.

9. Låt kakan stå och svalna i 1-2 timmar innan du skär upp bitarna och
serverar! Kakan håller sig i kylskåpet i flera dagar. Men ät den gärna
rumsvarm då den är godast!
Svara med citat
  #3  
Gammal 2007-06-11, 08:45
Mysans avatar
Mysan Mysan är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2006
Ort: Växjö
Inlägg: 322
Standard Sv: Baklava och någon röra. Recept nån?

MUMS!!!!!
Ska genast pröva på detta! Verkar ju inte vara något superkrångligt att få till.

Ingen som vet något om den rosa röran???
Svara med citat
  #4  
Gammal 2007-06-11, 13:53
Kanenna Kanenna är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2005
Inlägg: 149
Standard Sv: Baklava och någon röra. Recept nån?

Hej!
Den enda rosa röra jag känner till är Taramosalata (fiskromsallad). Kan det vara den du menar? I så fall hittar du en hel del att läsa här på forumet.
Här får du i alla fall ett recept från min grek. kokbok:

100 gr fiskrom
300 gr kokt potatis (kan ersättas av vitt bröd som fuktats)
1 tekopp olja
1 liten lök
juicen av 1 citron

Mosa de fasta ingredienserna i mixer tills det är krämigt.
Tillsätt olja och citron omväxlande.

Klart! Garneras efter behag.

Lycka till!

/K

Senast redigerad av Kanenna den 2007-06-11 klockan 14:29.
Svara med citat
  #5  
Gammal 2007-06-12, 11:20
Mysans avatar
Mysan Mysan är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2006
Ort: Växjö
Inlägg: 322
Standard Sv: Baklava och någon röra. Recept nån?

Citat:
Ursprungligen postat av Kanenna Visa inlägg
Hej!
Den enda rosa röra jag känner till är Taramosalata (fiskromsallad). Kan det vara den du menar?
/K
Om denna röra blir som löst vispad grädde och alldeles babyrosa så är det den.

Vad för fiskrom ska man använda?

Jag tyckte inte den smakade fisk men den smaken kanske försvinner med oljan och citronen.
Svara med citat
  #6  
Gammal 2007-06-15, 18:24
Frappes avatar
Frappe Frappe är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Norra Sthlm, Nea Makri/ Nea Pendeli Athens Grekland
Inlägg: 1 712
Standard Sv: Baklava och någon röra. Recept nån?

Citat:
Ursprungligen postat av Mysan Visa inlägg
Ingen som vet något om den rosa röran???
Jag skulle gissa att detta är Htipiti ( fåroströra)

Man river fårost och vispar den med visp, häller på yougurt, olivolja så att det blir krämigt och på slutet tillsätter röd chili eller pepperoni ( finhackad)

Camilla
Svara med citat
  #7  
Gammal 2007-06-12, 11:22
DonTino DonTino är inte uppkopplad
 
Reg.datum: sep 2005
Ort: I mitt hus??
Inlägg: 33
Standard Sv: Baklava och någon röra. Recept nån?

Citat:
Ursprungligen postat av Mysan Visa inlägg
Sedan till röran; en rosa, slät röra. Serverades som tsatsiki, till olika bröd och maträtter. Vi kunde inte bestämma oss för vad den smakade men vi gissade på att rödbetor på något sätt var inblandade. Gott var det i alla fall! Någon som vet var det var och har ett recept?
Det är inte "rödbets"-varianten av skordalia (pandzar-skordalia, rätt stavat?) Ni tänker på?

Tyvärr kan inte jag receptet (intas vid besök hos föräldrarna) men håller med att det är super-gott.

//Dontino
Svara med citat
  #8  
Gammal 2007-06-12, 19:51
Ioslinas avatar
Ioslina Ioslina är inte uppkopplad
 
Reg.datum: apr 2006
Ort: Västerås
Inlägg: 1 065
Standard Sv: Baklava och någon röra. Recept nån?

Om det är Taramasolata ni menar, finns det även fiskrom Tarama att köpa inne i Hötorgshallen.
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 07:20.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT