#21
|
|||
|
|||
Sv: Saluhallen i Chania
Det ÄR väl fårskallar som finns på en av mina bilder???? det har jag liksom tagit för givet
Lissi |
#22
|
||||
|
||||
Sv: Saluhallen i Chania
På Voss i Norge, er fårskalle, eller "Smalahoved" som det kalles, en delikatesse!
|
#23
|
||||
|
||||
Sv: Saluhallen i Chania
[quote]
Yes ! (men det var inte meningen) Kom sent en gång till Loutra Edipso på Evvia. Måste ut och äta. De flesta tavernorna hade släkt ned. Det fanns en som va öppen , den tog vi ! Ingen meny , bara ut i köket i skum belysning , där grillen gick på sparlåga. Det spordes på Grekiska om det på grillen behagades ? Givetvis svarade vi. Tyckte det såg ut som grillad smågris i skumrasket. Döm om vår förvåning när det serverades . Då såg vi att det var fårhuvud !!! Såg oss omkring , upptäckte att personalen studerade oss intensivt. Dom hade säkert slagit vad om att vi skulle äta dyligt. Undertecknad åt det lilla som var ätbart, men det kändes tjockt i mun. Bad hustun att i alla fall låtsas äta och gilla läget. Som uppskattning att vi "gillade" det på frågan dom gav, fick vi vars ett bakat äpple som var himla gott ! / Tom |
#24
|
||||
|
||||
Sv: Saluhallen i Chania
Det är en delikatess även på Kreta. På påsk är det alltid fight om vem som skall få huvudet.
Är man känslig så visst kan se lite otrevligt ut innan det är färdiglagat men sen är det ok och smakar bra. Vi äter ju grishuvud och grisfötter i Sverige så varför inte fårhuvud i Grekland. Kanin, som Uffe nämner, är ju jättegott och kan tillagas på många sätt. Påminner en del om kyckling och är ett mycket fint kött, som dessvärre nästan försvunnit i Sverige. Man får ta seden dit man kommer, ät, drick och var glad. Kali oreksi!. lars Kriti stin kardia mou |
#25
|
||||
|
||||
Sv: Saluhallen i Chania
Vi äter ju grishuvud och grisfötter i Sverige så varför inte fårhuvud i Grekland.
Man får ta seden dit man kommer, ät, drick och var glad. Kali oreksi!. lars Kriti stin kardia mou Visst, men hur många är det som egentligen äter grishuvud å grisfötter i Sverige. Bilden på fårskallarna kan få vem som helst att bli vegetarian. Att ta seden dit man kommer, vad då, ska man acceptera vad som helst då? /Marco |
#26
|
||||
|
||||
Sv: Saluhallen i Chania
Alla äter ju inte fårhuvud i Grekland heller!
Att acceptera eller ej är ju upp till var och en eller hur? Du vill väl inte att huvudena skall tas bort bara för att turister inte kan acceptera exponeringen. Det är ju lätt att titta bort om man känner obehag. Sen är vanans makt stor, vi är inte vana att se fårhuvud exponerade på detta vis i Sverige. På Kreta slaktar man ju själv sina får och getter både till vardags och till fest. lars Kriti stin kardia mou |
#27
|
|||
|
|||
Sv: Saluhallen i Chania
Citat:
Selv har jeg holdt meg unna. Det får være måte på hva man skal stappe i seg. Og da jeg leste på Wikipedia at "Det er særlig fettlaget rundt ørene og rundt øynene og tungen som regnes som delikatesser på et smalahove." - skal jeg love at jeg aldri skal spise et sauehode i mitt liv. (Dette hadde ingenting med markedshallen i Chania å gjøre, men jeg hev meg bare på de andre innleggene ) |
#28
|
||||
|
||||
Sv: Saluhallen i Chania
Har varit på ett par bröllop på Kreta där en av rätterna var fårhuvud, men de serverades i första hand till de äldsta närvarande gästerna bl. a min pappa. Ungdomarna vid vårt bord väntade på pappas reaktion, men han avböjde med ett leende och sa att han var mätt och inte orkade mer!
När jag frågade den grekiske killen bredvid mig om han åt fårhuvud, skakade han på huvudet och sa: "aldrig"! Det är kanske lite som med grisfötterna . Den yngre generationen har knappt hört talas om denna föda, och skulle aldrig ens tänka på att äta den, medan de äldsta har ätit, tyckt om och kommer att äta dessa igen om de får möjlighet!? Lena Senast redigerad av Nektaria den 2009-01-17 klockan 15:23. |
#29
|
||||
|
||||
Sv: Saluhallen i Chania
Hej
Åt helstekt lam på min dotters dop i Grekland inklusive skallen. Det smakade inte så dumt. Det är klart det blev ett och annat glas tsipouro, ouzo, öl. Åt div rester dagen efter, det var inte lätt när skallen låg där och ögat tittade på mig. Svärfar pillrade ut ögat och åt det med bröd och ett glas. Kanin är gott liksom anka. lolis |
#30
|
||||
|
||||
Sv: Saluhallen i Chania
Citat:
|
#31
|
||||
|
||||
Sv: Saluhallen i Chania
De äldste skall ha de finaste bitarna Lena.
Jag tror som du att den yngre generationen hellre kanske äter en kotlett men det beror också var man befinner sig. Kommer man utanför städerna, ut på landet och upp i bergen så äts det fortfarande av både gammal och ung och jag tror det gäller här i Sverige med. Många äter väl sylta av olika former och det är ofta grishuvudets kött som då användes och det smakar gott i mitt tycke och detta är ju mycket en fråga om tycke och smak, eller hur? lars Kriti stin kardia mou. |
#32
|
||||
|
||||
Sv: Saluhallen i Chania
Citat:
Däremot skulle jag idag inte gå och köpa dessa fötter och tillaga själv! Lena PS. Det finns ju annan mat som vi inte vet riktigt vad den innehåller. Vissa korvar till exempel.... DS. |
#33
|
||||
|
||||
Sv: Saluhallen i Chania
se nästa
Senast redigerad av lars den 2009-01-17 klockan 16:20. |
#34
|
||||
|
||||
Sv: Saluhallen i Chania
Citat:
lars Kriti stin kardia mou |
#35
|
||||
|
||||
Sv: Saluhallen i Chania
Nej Lars, den länken funkar inte!!!
Arne |
#36
|
||||
|
||||
Sv: Saluhallen i Chania
Nej och man får väl inte länka till youtube direkt?
Man kan ju alltid gå in där ändå och skriva in Chania market så finns där några klipp. Jag blir nog snart utslängd från Kalimera så det är bäst jag håller tyst ett slag. Kali nichta! lars Kriti stin kardia mou |
#37
|
|||
|
|||
Sv: Saluhallen i Chania
Citat:
Lissi |
#38
|
||||
|
||||
Sv: Saluhallen i Chania
Jomen, det är bara att länka.
|
#39
|
||||
|
||||
Sv: Saluhallen i Chania
Citat:
En kan bare göra så gôtt en kan, no one is perfect Lissi! lars Kriti stin kardia mou |
#40
|
|||
|
|||
Sv: Saluhallen i Chania
Citat:
Lissi - långt ifrån perfekt tack och lov |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|