#1
|
||||
|
||||
Sköna dagar mot söder - även när det blåser 8 beaufort
Hemma igen, nöjda och glada efter sensommarens tolv dagar i Grekland.
Med flyget var flera Kalimeramedlemmar, gamla som nya. I stolen bredvid oss satt f.d. medlemmen Bengalov. Jens fick en härlig musik- och Greklandssnack i tre timmar. Så glada vi blev när vi landade på Atens flygplats och såg att man fått sortering av soporna. ”De har t.o.m. kommit längre med miljön än vi har” sa någon i ressällskapet. STOR var besvikelsen när vi såg en man komma med sopkvast, skyffel och en stor plastsäck - och tömde dessa plastpåsar med händerna. Innehållet samlades bara ihop i en och samma stora plastsäck. Sopsortering i Grekland år 2006. Men fint ser det ut på Athens nya, flotta flygplats! Från flygplatsen delade vi taxi med Peter och kompis, resan tog ½ timme och kostade 35 euro till Lavrio där vi köpte biljetter till Paros resp. Naxos. Vi hade egentligen satsat på Syros, men båten var avlyst. Spelade nu ingen roll, för vi hade bestämt att luffa helt utan reservationer eller fasta planer. Paros var mer än OK för oss. I Lavrio hittade vi en taverna inom få minuter. Urvalet på tavernan var inte stort, men de hade en sagolik ”shrimp saganaki” i tomatsås och naturligvis både ouzo och retsina så timmarna till avgången flög lika snabbt som resan till Paros på dryga två timmar med en modern Nel Lines färja och endast få passagerare. När vi kom till Paros hade vi valet mellan att åka med Blue Star till Koufonissi 3-4 timmar senare eller åka bussen ner till Alyki 3-4 minuter senare. Vi valde det sista! – och i Alyki fick vi favoritrummet nr. 10 hos Manolis med underbart vacker utsikt över hamnen, stranden och solnedgången. Den rätta Greklandskänslan infann sig direkt! Detta blev starten på dagen de förjande tio dagarna: De följande dagarna besökte vi olika platser på hela ön bl.a. ”bergsbyn” Lefkes mitt på ön. Vi besökte Parikia och Naoussa… och vi åt lunch i friska vindar på hamnen i Piso Livadi på östkusten. Ville man bada så var havet så här lugnt och fint: Vi badade helst vid vår favoritstrand Piso Alyki, få minuters promenad ”runt hörnan” från vårt boende. Piso Alyki är MIN favoritstrand i Alyki. Det är bara en smal sandstrandsremsa, utroligt Koufonissi-klart turkos vatten och endast några få andra greker på stranden någon timme ibland. Här ser vi stranden med Kaptain Pipinos Taverna längst bort - godare mat ska man leta efter: Sådana här desserter blev vi bjudna på hos Pipinos vid flera tillfällen. Inte så konstigt att man får gå på smalkost när man kommer hem. Men GOTT, det var det! Och vad sägs om detta tilltugg när vi skulle testa ett lokalt ouzo-märke: …. och medan det blåste 8 beaufort och vågorna var höga runt omkring i Grekland badade vi på Farangas-stranden med en liten ”kantina” i högsäsongen, en ½ timmes promenad från Alyki. Härligt att bada här även när det stormar nordliga vindar med vågor många andra ställen: Spegelblankt var havet när vi lämnade Alyki och Paros i lördags… glada över valet av härliga dagar på Paros södra kust: På färjan mötte vi Ann och Tommy, precis som på flyget på utresan. Världen är inte så stor… men stor nog till att Jens och jag njöt en god middag på en av våra favoriter i Aten, Taverna Londos i Thission med den här utsikten: … men det är nu inte så tokigt att komma hem i andra halvan av september och fortfarande gå med shorts och T-shirt – denna underbart härliga sommar 2006! … och nästa resa är bokad och betald. Planeringen kan börja… |
#2
|
||||
|
||||
Sv: Sköna dagar mot söder - även när det blåser 8 beaufort
Det där var nästan oanständigt.... Åh så härligt det ser ut! (Inte minst den där efterrätten )
|
#3
|
||||
|
||||
Sv: Sköna dagar mot söder - även när det blåser 8 beaufort
Var lite hungrig nyss,men nu är jag MYCKET hungrig
Skönt och höra att ni hade det så bra på Paros.Kände igen byn Lefkos också. Det är ju inte illa och komma hem till sensommarvärmen heller.Vi får njuta så länge det varar Atenbilden kändes i hjärtat också. 100 dagar kvar Riitta |
#4
|
||||
|
||||
Sv: Sköna dagar mot söder - även när det blåser 8 beaufort
Ååååh, vilka härliga bilder!
Har aldrig gett Paros en chans eftersom vi drog vidare efter bara en natt. Blev för mycket liv och rörelse efter stillheten på Sifnos. Men nu när jag ser dina bilder inser jag att det kan vara värt att åka dit igen och stanna lite längre. |
#5
|
||||
|
||||
Sv: Sköna dagar mot söder - även när det blåser 8 beaufort
Söker ni stillhet på Paros så tror jag att ni hittar den om ni åkder precis dit Marianne och Jens var - Alyki nere i södra änden. Undviker man grekernas egen semester är det mycket rofyllt där, en liten oas.
|
#6
|
||||
|
||||
Sv: Sköna dagar mot söder - även när det blåser 8 beaufort
Citat:
|
#7
|
||||
|
||||
Sv: Sköna dagar mot söder - även när det blåser 8 beaufort
Vi var oxå på Piso Alyki. Döhäftig strand och Captain Pipinos. Sicket kanonställe! Visst kommer jag ihåg efterrätten man fick....den var himmelsk!!!
Står här mitt i middan nu, men matlagningen känns en smula torftig efter att ha sett dina härliga bilder. Nu LÄNGTAR jag tillbaka! Bara att sätta igång och boka! /Netwolf |
#8
|
||||
|
||||
Sv: Sköna dagar mot söder - även när det blåser 8 beaufort
Citat:
|
#9
|
||||
|
||||
Sv: Sköna dagar mot söder - även när det blåser 8 beaufort
Nej, det var inte syltade jordjubbar, men syltade plommon (och yoghurt, ja). Det smakade jättegott!
Den efterrätten fick vi inte hos Pipinos men på en taverna i Parikia. Vad heter syltade plommon på grekiska? Káno marmeláda apó damáskino??? Vill du ha jordgubbar, så klarar vi även det. Fruktsallad med färska jordgubbar fick jag i Naoussa: |
#10
|
||||
|
||||
Sv: Sköna dagar mot söder - även när det blåser 8 beaufort
Åh så gott!
Jag fick yoghurt med syltade jordgubbar på Karpathos, det såg precis ut som dina plommon. Yoghurt och bär är syndigt gott efter maten! |
#11
|
||||
|
||||
Sv: Sköna dagar mot söder - även när det blåser 8 beaufort
[QUOTE=Marianne]
Vad heter syltade plommon på grekiska? Káno marmeláda apó damáskino??? När det gäller gäller plommon heter det " Damaskina komposta" .Komposta görs av de flesta frukter och är vanligt att man serverar en sked till kaffet= mia koutalia komposta. Själv brukar jag göra på päron, mandarin, apelsin och körsbär! Camilla |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|