#1
|
||||
|
||||
Greker lever längre
Hörde på nyheterna i går kväll att grekerna äter betydligt nyttigare än vi svenskar och därför lever längre. Inte blev jag speciellt förvånad! Nu gäller det bara att övertyga övriga familjen om att vi ska äta mer grekisk mat hemma! Börjar nog med tzaziki ikväll gjord på yoghurt med 10% fetthalt!! Krämigt och gott!!
Trevlig helg! /Anette |
#2
|
|||
|
|||
Sv: Greker lever längre
Lite grekiskt blir det även här,paj med räkor och fetaost.
|
#3
|
|||
|
|||
Sv: Greker lever längre
Hemma äter/lagar vi nästan uteslutande grekisk mat. Och då menar jag äkta grekisk mat, inte den där "turistmaten" som många tror är typiskt grekiskt. Har förmånen att ha en grekisk sambo och hon har verkligen öppnat mina ögon för hur kvalitativ mat ska se ut. Man känner verkligen skillnaden!
|
#4
|
|||
|
|||
Sv: Greker lever längre
Det 'r olivoljan som 'r ledtr[den i allt.
Agapi |
#5
|
||||
|
||||
Sv: Greker lever längre
|
#6
|
|||
|
|||
Sv: Greker lever längre
Citat:
Idag blev det Spanakótirópitta. Yvonne |
#7
|
||||
|
||||
Sv: Greker lever längre
Citat:
Eva |
#8
|
||||
|
||||
Sv: Greker lever längre
Citat:
Skulle bara mycket tacksam för en noggran om än ej en komplett redovisning av skillnaden mellan "turistmaten" och äkta(?) grekisk mat. Erik Ambassadour of Ikaria |
#9
|
|||
|
|||
Sv: Greker lever längre
Citat:
Fast i vår "bya" kan man iaf få högkvalitativt grekiskt krubb (tills man storknar!) året om på så gott som alla tavernor/restauranger. Calle (som i dag tog en dubbel burgare på en skotsk restaurang här i malmö!) |
#10
|
||||
|
||||
Sv: Greker lever längre
Citat:
Vi äter ofta linser och bönor, t ex "fakés" linssoppa och "fasolada" bönsoppa. Oftast när vi lagar till kött blir det "kastrullmat", d v s kött och mängder av grönsaker blir tillagade i kastrull på en och samma gång. Inga såser och inga dressingar. De kryddor som används är enbart salt, peppar, citron och oregano. Olivolja istället för matfett. Mycket fisk. Ingen panering. Nästan alltid färsk eller fryst bläckfisk att rensa själv istället för panerade bläckfiskringar. I sallader och kokt kalla grönsaker används vinäger. Vi äter mycket av auberginer, zuccini, paprika, morötter, lök, både blad- och rotselleri, spenat, okra, storbladig persilja och mynta. Grönsaker köpes färska efter pris och säsong. Nästan inga halv- eller helfabrikat. Utöver detta mycket frukt. Vatten till måltiderna. Var ju egentligen inte svar på din fråga om skillnaden, men ger dig kanske ändå en liten fingervisning. De flesta restauranger och tavernor försöker ju tillmötesgå turisternas efterfrågan och det blir ju oftast mer ett internationellt stuk över det hela även om de kallar det "genuint grekiskt". Idag köper ju även tavernor in helfabrikat av både tzatziki, melitsanosalata och taramosalata - Även sådant gör vi själva med enkla råvaror. En av mina absoluta favoriter från det grekiska köket är risfyllda zucciniblommor En sak kom jag på så här i efterhand - Vi äter oftast inte enbart en rätt utan det brukar även finnas några småtallrikar med på bordet (feta, oliver etc) och är vi flera görs en riktig mezé, flera småtallrikar, där var och en sitter och plockar till sig under ganska lång tid. //Zanét Senast redigerad av Zanét den 2005-04-08 klockan 23:14. |
#11
|
||||
|
||||
Sv: Greker lever längre
Jag flyttar hem till er
Riitta |
#12
|
||||
|
||||
Sv: Greker lever längre
Citat:
|
#13
|
||||
|
||||
Sv: Greker lever längre
För vår del så är Grekiska kryddor viktiga. Det skall vara timjan, oregano och andra kryddor direkt från Kalymnos eller som förra sommaren från Karpathos.
Jag köpte några handroderade påsar med olika kryddor i byn Olympos. Öppnade timjampåsen förra veckan. Det doftade ljuvligt. Kalamata oliver, feta, och olivolja är ju ett måste också. Tyvärr har man inte tid på vardagarna och laga något som tar längre tid. Men på helgerna blir det Grekiskt lite då och då. Riitta |
#14
|
||||
|
||||
Sv: Greker lever längre
Citat:
Jag tror att de flesta nog vet ungefär vad "äkta" grekisk husmanskost och festmat är. Men för att återknyta till Eriks fråga som ju är 'rätt' intressant - så kan man väl snarare fundera på vad "turistmat" egentligen är. Själv har jag två känslor som på ett sätt tycks motsäga varandra: Å ena sidan en föreställning att turistmat är sterotypiserad, förenklad och snabblagad på halvfabrikat, för att så snabbt och billigt som möjligt tillfredställa okunniga turisters förutfattade meningar om vad grekisk mat är. Å andra sidan säger erfarenheten ofta motsatsen, dvs att när jag ätit i Grekland, både på turistiskt inriktade tavernor och på mer familjära (eller vilket ord jag nu ska välja) så tror jag att jag många gånger har fått mat som lagats på traditionellt vis och med utmärkta råvaror. Frågan är hur utbredd den så kallade turistmaten är? Och hur vet man egentligen att det är sådan som serveras/inte serveras??? |
#15
|
|||
|
|||
Sv: Greker lever längre
Tack Zanet!
Så äter vi också. Mycket grönsaker och kokta köttgrytor eller köttsoppor, youvarlakia, hönssoppa, fisk, bönor, linser, kikärter, olika rätter med zuccini och auberginer. Och jag ska erkänna att jag längtar tills de första maskrosbladen sticker upp i gräsmattan så att jag kan plocka in dem och göra sallad samt förvälla och lägga i frysen. Vi äter också mycket nässlor och kirchkål när de väl har kommit. Pumpablommor eller zucciniblommor äter vi också mycket av framförallt i Plastó eller pitta. Yvonne |
#16
|
||||
|
||||
Sv: Greker lever längre
Citat:
|
#17
|
||||
|
||||
Sv: Greker lever längre
Citat:
Citat:
//Zanét |
#18
|
||||
|
||||
Sv: Greker lever längre
Citat:
Eva |
#19
|
||||
|
||||
Sv: Greker lever längre
Citat:
Samarin och inkastare behövs men inga grekiska gäster syns till. Grekisk mat är väl lixom bara tvärtom ? //PO |
#20
|
|||
|
|||
Sv: Greker lever längre
Citat:
Bra definition !!!! epiros |
|
|