Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

 
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Prev Föregående inlägg   Nästa inlägg Next
  #18  
Gammal 2012-12-03, 16:25
Kalimeras avatar
Kalimera Kalimera är inte uppkopplad
Admin
 
Reg.datum: nov 2004
Ort: Karlskrona
Inlägg: 35 260
Standard Sv: Gigantes för första gången

Citat:
Ursprungligen postat av nilam Visa inlägg
Jag tar gärna receptet på gigantes också
Här kommer receptet.

Gigantes med fläsk
(Alla mått är cirka-mått)

800 g grytbitar av fläsk (t.ex. bog, sidfläsk)
0,5-1 dl vitt vin
500 g gigantes
4 lagerblad
10 hela korn peppar
Vatten
1 röd lök
3 klyftor vitlök
2-3 morötter
5 stjälkar bladselleri (inkl. bladen)
1 burk hela tomater
1-2 dl olivolja inkl. till stekning
2 msk tomatpuré
Ev lite honung
Ev hackad dill
Salt, peppar

Bönorna:
• Blötlägg bönorna i 12-24 timmar.
• Häll av vattnet och skölj bönorna noga i kallt vatten.
• Koka bönorna i 10-15 minuter. Häll av vattnet och skölj bönorna i kallt vatten. (Detta steg tar bort en del av de gasbildande ämnena som finns i bönorna.)
• Koka bönorna i nytt vatten med lagerblad och pepparkorn (inget salt, då blir skalet på bönorna hårt) i 45-60 minuter. Bönorna ska var mjuka men fortfarande ha motstånd.
• Häll av vattnet och skölj i kallt vatten, ställ åt sidan.

Tomatsås:
• Hacka lök och vitlök; skär morötter och bladselleri i bitar.
• Fräs grönsakerna i olivolja.
• Tillsätt tomaterna och finfördela/mosa dem lätt.
• Tillsätt tomatpurén, salt och peppar och 2-3 dl vatten.
• Puttra i 20 minuter och smaka sedan av om det behövs tillsättas lite honung.
• Tillsätt ca 1 dl olivolja (detta är troligen i underkant, är lite försiktigare med olivoljan än vad man är i Grekland).

Fläsk:
• Bryn grytbitarna i olivolja, salta och peppra.
• Häll över vinet och låt det koka in i köttet.

Gigantes:
• Fördela grytbitarna i en ugnsfast form.
• Blanda bönor och tomatsås och häll dem över köttet.
• Koka ur stekpannan för att ta tillvara på skyn från köttet och häll det över bönorna.
• Tillsätt eventuellt vatten.
• Ugnskoka i 200 grader i 45-60 minuter tills bönorna är mosiga i konsistensen.
• Rör då och då. Eventuellt kan man behöva spä med vatten (går att byta mot buljong) så rätten inte blir torr.
• Mot slutet, tillsätt dillen så den behåller sin fina färg.

Smaklig måltid!
Svara med citat
 

Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 16:03.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT