![]() |
#18
|
||||
|
||||
![]()
Här kommer receptet.
Gigantes med fläsk (Alla mått är cirka-mått) 800 g grytbitar av fläsk (t.ex. bog, sidfläsk) 0,5-1 dl vitt vin 500 g gigantes 4 lagerblad 10 hela korn peppar Vatten 1 röd lök 3 klyftor vitlök 2-3 morötter 5 stjälkar bladselleri (inkl. bladen) 1 burk hela tomater 1-2 dl olivolja inkl. till stekning 2 msk tomatpuré Ev lite honung Ev hackad dill Salt, peppar Bönorna: • Blötlägg bönorna i 12-24 timmar. • Häll av vattnet och skölj bönorna noga i kallt vatten. • Koka bönorna i 10-15 minuter. Häll av vattnet och skölj bönorna i kallt vatten. (Detta steg tar bort en del av de gasbildande ämnena som finns i bönorna.) • Koka bönorna i nytt vatten med lagerblad och pepparkorn (inget salt, då blir skalet på bönorna hårt) i 45-60 minuter. Bönorna ska var mjuka men fortfarande ha motstånd. • Häll av vattnet och skölj i kallt vatten, ställ åt sidan. Tomatsås: • Hacka lök och vitlök; skär morötter och bladselleri i bitar. • Fräs grönsakerna i olivolja. • Tillsätt tomaterna och finfördela/mosa dem lätt. • Tillsätt tomatpurén, salt och peppar och 2-3 dl vatten. • Puttra i 20 minuter och smaka sedan av om det behövs tillsättas lite honung. • Tillsätt ca 1 dl olivolja (detta är troligen i underkant, är lite försiktigare med olivoljan än vad man är i Grekland). Fläsk: • Bryn grytbitarna i olivolja, salta och peppra. • Häll över vinet och låt det koka in i köttet. Gigantes: • Fördela grytbitarna i en ugnsfast form. • Blanda bönor och tomatsås och häll dem över köttet. • Koka ur stekpannan för att ta tillvara på skyn från köttet och häll det över bönorna. • Tillsätt eventuellt vatten. • Ugnskoka i 200 grader i 45-60 minuter tills bönorna är mosiga i konsistensen. • Rör då och då. Eventuellt kan man behöva spä med vatten (går att byta mot buljong) så rätten inte blir torr. • Mot slutet, tillsätt dillen så den behåller sin fina färg. Smaklig måltid! |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|