Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Ordet är fritt > Kalimerahörnor > Fysimeras naturhörna

 
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Prev Föregående inlägg   Nästa inlägg Next
  #1  
Gammal 2013-03-14, 09:58
Fysimeras avatar
Fysimera Fysimera är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2011
Ort: Kreta / Rethymno
Inlägg: 691
Standard Vårvandring på Samos

Under fjortondags tid har vi vandrat på den vackra ön Samos, följt vårtecken – sett små blad växa i lövträden, letat efter nya orkidéer och förundrat grönskan som breder ut sig överallt. Många soliga dagar då det räcker med t-tröja och sedan regn som aldrig på Kreta: från morgnar till kvällar och nätter igenom har regnet forsat ner, sikten försvinner, vattnen flödar överallt. Gudinnan Heras tempelområde nära stranden, byggd över två och ett halvt tusen år sedan, hotas att spolas i havet. Dessa översvämningar har visats i tv-nyheter på rikskanaler och man har gjort youtube-filmer av dem.

Byarna på Samos är byggda på sluttningar och en hel del trappor slingrar sig mellan husen. Regnvattnet flödar längs dessa trappor som sprudlande fontäner. I mitten av de stenbelagda gatorna har man klokt nog byggt en lägre ränna för dessa regn. Utan dem skulle de understa våningarna i husen fyllas med vatten. Och sedan kommer nästa morgon, solen går upp på ett molnfritt himmel, naturen har druckit och landskapet grönskar.

Vi bor i byn Pythagorio på sydöstra kusten, mitt i Samos fornhistoria. På dessa stränder byggdes under antiken med tyrannen Polykrates som primus motorn riktig stor stenpir, underjordisk vattenkanal, detta tempelområde för gudinnan Heras ära samt ståtliga försvarsmurar. Sten piren ligger fortfarande som grund under dagens cement pir, i vattenkanalen kan man ta en besynnerlig promenad under eftermiddagens heta timmar, överallt finns arkeologiska utgrävningar: tempel för Artemis och Afrodite, antika tiders torg Agora, badhus och teater från den romerska tiden. Lämningar från senare historiska tider representeras av tidiga kristna fornlämningar – stora kyrkoruiner och begravningsplatser. Här bland alla dessa minnesmärken blommar nu vårens första orkidéer, nästan som skogar av Barlia robertiana och gula fält av Ophrys phryganae.


Allt detta syns nu så tydligt, när bara lokalbefolkningen är närvarande. På sommaren kommer turisterna till denna by, segelbåtarna tar över bryggan. Just nu är vi nog de enda besökarna, som knackade på dörren och hittade ett vindrum att hyra i Fichermans house. På morgonen ser vi byns många fiskebåtar lämna kajenoch styra ut på havet. Fisket är en viktig del av byns näringsliv vid sidan om turismen på samma sätt som i så många andra byar på Samos. Även uppe i bergsbyar bygger man under vinterhalvåret tiometerlånga fiskebåtar.

På Samos odlar man även mycket vin. Överraskande stora vingårdar ligger högt uppe på bergskanten. Däruppe i den heta sommarsolen mognar muskatel-druvan som används för tillverkning av Samos berömda frisksöta efterrättsvin. Samma muskatel-druvan som växer på låglandet ger en pikant-grön smak till det vita vinet, även lokalbefolkningens favoritvin.

Men Pythagorion är bara en av alla historisk platser på denna intressanta ö. På andra ställen kommer fornlämningar från den sena medeltiden, det var bara områdena runt Pythagorio-viken som var bebodda under antiken. Överallt på Samos träffar vi sedan öns mest tilltalande sevärdheten – den grönskande naturen, urgamla vackert stenbelagda åsnestigar och de pittoreska byarna. Vi har vandrat på dessa stigar som korsar ön, vi har forskat rutter, intervjuat lokala människor, smakat på maten på bytavernor, suttit och pratat med lokala människor på bykafenion.

Klart vi ser på Samos ön med kretensiska ögon och upplevelserna ställs i jämförelse med dem på hem-Kreta. Fast Kreta är en grön ö, är Samos grönska med stora skogar nära byar och stränder så kraftfull. För att se Kretas skogar skall man resa till bergssluttninar eller vandra inne i de ståtliga ravinerna. På Samos täcker furuskogar stora delar av ön fast en hel del har försvunnit i stora skogsbränder på 2000-talet. Efter dem donaterade tyska Samos-vänner femtiotals brandbilar som tagits ur bruk i Tyskland. Man ser flera av dem i alla byar. Under sommarmånaderna är de bemannade. Då man på ön har 33 byar kan man ana hur många brandbilar det nu finns här!

Det finns något av Kretas ståtlighet i Samos natur, mest för de två höga bergsmassiven som reser sig mitt på ön, mjuka dalar som breder sig nära havsstränder med kristallklara vatten. Mellan branta strandklippor gömmer sig på Samos små trivsamma vikar med sand eller klappersten, man vandrar ner till dem på mjuka stigar under höga furuträden. Den som vandrar här i naturen märker snart en skillnad jämfört med den kretensiska naturen: på Kreta är vi vana att lyssna på får- och getbjällror och på djurens bräkning. På Samos har vi sett två getskockar vid huvudvägen. På stigarna består naturens ljudgobeläng av bäckens porlande vatten, fågelsång och trädens sus.

På Samos är naturen även överraskande. Cirka en mil från Pythagorio byn nära havsstranden finns en vinterinsjö –som torkar ut på sommaren men havsvattnet stiger här på på hösten när regnen har kommit, salthalten i havsvattnet bräcks något med regnen. I november anländer hundratals vita flamingos från Afrika för att övervintra i denna vattendamm. När de i juni fortsätter mot Spanien och mot Frankrike har de färgats rosa, kanske för den plankton de äter här. Vid vattendammen stannar även en del flyttfåglar på sina färder. Just där tyckte jag mig höra kvitter av svalor.

Samos har bjudit på underbara vandringsveckor, nu är det dags att fortsätta resan. På kvällen stiger vi ombord på båten som avgår från huvudstaden och senare på natten anländer vi på ön Ikaria. Vi stannar där ett par dagar och söker spår efter Ikaros vars olyckligt avslutade flykt från Kretas minoiska Knossos-labyrint gav namnet till den ön och till havet som omger ön.

Anna & Olle
Svara med citat
 

Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 14:36.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT