#1
|
||||
|
||||
Rodia-tid
Granatäpplen, på grekiska ródia, har sin bästa tid nu. Runda och blanka, stinna av saftiga frön , inte speciellt söta, svåra att skala...en favorit hos oss.
Somliga är så fullproppade så att man inte tror det är sant att det kan rymmas så många frön helt hopträngda. Man får ta en bra liten fruktkniv och snitta rund polerna först och sen , försiktigt, snitta skalet i fyra elller fler longituder. Sen kan man bryta isär delarna och pilla loss fröna. Det finns andra sätt också förstås. Märkligt faktum: att några frön är missfärgade eller verkar dåliga hindrar inte att fröna intill är helt friska och fina. En del smakar faktiskt lingon. Somliga frön är djupt granatröda, andra bleka. Annat faktum: man får bruna fingrar och naglar av skalen. Min prilliga svärmor lade skalen under kudden i går natt. Resultat: bruna fläckar som inte gick bort trots 60 -tvätt med blekmedel. Nu börjar också mandarin-och-apelsinsäsongen. C-vitamin i stordos... Jo, jag kan sakna lingon, krusbär, smultron, rabarber, vinbär, blåbär...får nöja mig med citroner, fikon, lotus, kavafa, vindruvor, citrus och rodia. |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|