Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

 
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Prev Föregående inlägg   Nästa inlägg Next
  #1  
Gammal 2008-10-24, 17:33
UlfWimans avatar
UlfWiman UlfWiman är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2007
Ort: Agioi Apostoloi / Öjebyn
Inlägg: 1 349
Standard Lasagna

Detta är smarrig helgmat och uppskattat av barn.
Mama Rosetti var gift med en grek (skomakare) och bodde i Sthlm på söder när jag var liten. Lekte med hennes 2 pojkar och fick skäll när jag kom hem och luktade vitlök. Hon lärde mig att göra Lasagna på 70-talet. Efter det flyttade hon och gubben tillbaka till Grekland, inte Italien. Hon dog 92 år gammal men har färgat min matlagning med en mix av grekiskt och italiensk. Jag fick alltid mat när jag var där till mina föräldrars stora ogillande.
-Det var ju så konstig mat!
Idag är den inte den minsta konstig, men det var annat på 50 och 60 talet.
Här är i alla fall receptet.
Lasagna (enligt Ulf & Mama Rosetti)

Ingredienser:
1 kg köttfärs eller lammfärs (kan uteslutas och ersättas med morötter för vegitarisk variant)
3-4 stora hackade lökar i inte alltför små bitar.
2-3 förpackningar (á 5dl) med krossade tomater.

600 gr rotselleri grovriven
500 gr palsternacka grovriven
500 gr morötter grovriven (vid vegetarisk ersätt med vitkål)
5 klyftor vitlök (minst)
En skvätt olivolja (0,5dl)
Ostsåsen:
1 liter mjölk
50 gr marg/smör
1 dl idealmjöl
600 gr riven ost
Kryddor:
Salt
Grovmalen svartpeppar
Timjan
Oregano
Rosmarin
1,5 paket lasagneplattor (Barilla är godast)

Gör så här

Bryn köttfärs (morötter) och lök tillsammans i en stor gryta med olivoljan. Häll i tomater och de grovrivna grönsakerna samt vitlöken. Krydda av med oregano och rosmarin. Låt det stå och småkoka i ett par timmar. Salta och peppra när såsen är färdig, inte före.
Gör Bechamélsåsen under tiden och krydda den med timjan, svartpeppar, lite salt och smält ner det mesta av osten i såsen. Spara lite till topping. När allt verkar klart och smaken är rätt varva plattor med ostsås och köttfärssås avsluta med lite ostsås och toppa det hela med lite riven ost. Sätt in det i ugnen 200° i ca 40-70 minuter
Servera med en fräsch sallad som tillbehör.

Den är lika god med köttfärs som morötter och vitkål. Tar lång tid att göra och kräver stor form, men ni blir inte besvikna.

Uffe & Mama Rosetti (Italienska 92 år när hon dog)
Svara med citat
 


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 22:08.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT