Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Off Topic > Andra länder > Europa

 
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Prev Föregående inlägg   Nästa inlägg Next
  #1  
Gammal 2009-01-15, 10:31
Mariannes avatar
Marianne Marianne är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Danmark
Inlägg: 2 498
Standard Tips från Rom!

Vi hade länge haft lust att resa till Rom, men det blev alltid Aten.
Förra våren lyckades det oss dock att välja Rom i stället. Vi blev imponerande av staden, vackra platser och byggnader, allt inom gångavstånd – och maten slog alla rekord. Vi föll pladask och ville gärna återvända.

Med alla kravaller i Aten den här vintern så bytte vi ut årets planerade januariresa till Aten med en tur till Rom igen. Inget dåligt byte! När det var 9 grader i Aten hade vi 12° i Rom och med den varma solen och goda värmelampor så var det inte bara vi som satt ute på alla möjliga tider av dygnet. Italienarna är lika glada för solen, ljuset, värmen och utelivet som vi. På den här resan var det inte många turister i staden, det var väldigt lagom, inga köer, men god plats.

På förra vårens resa hade vi sett påven på Petersplatsen, Colosseum, Palatinerhöjden, Forum Romanum, Trevi-fontänen, Pantheon, Rotundaplatsen, Navona med sina tre fontäner, Popolo, Borgheseparken, Spanska Trappan, Campo del Fiori, Trastevere och det judiska kvarteret San Angelo plus allt man ser på vandringarna mellan dessa platser. Det hade dock inte lyckats oss att komma in i Peterskyrkan trots hela tre försök – i slutet av april var det mycket folk i Rom.

På senaste resan nu i januari hade vi ett stort önskemål, och det var att komma in i Peterskyrkan. Det var heller inga problem. Vi kom dit på eftermiddagen och gick bara rakt in, inga väntetider, det var alldeles lagom med folk i kyrkan. Och besöket var höjdpunkten på resan, så otroligt vackert och imponerande – en storhet som jag inte kan beskriva.


Peterskyrkan – ett måste!

När vi nu hade uppnått detta målet, så gällde det sedan huvudsakligen att återse staden och alla vackra platser (piazza), njuta stämningen, äta god mat, gå från morgon till kväll och bara se och vara. Vi kände att denna resan var så annorlunda än den första, vi kände oss ”hemma”, visste var det var fint att gå och vilka områden vi prioriterade att besöka igen. Vi promenerade flera timmar i härligt solskensväder i Trastevere med sin mysiga ”Gamla Stan atmosfär” och fick vara med om ett barndop i den vackra S. Maria kyrkan (pojken döptes till Riccardo Giorgos).


Varenda litet café blev snabbt fullspikat – här i Trastevere.


Campo del Fiori – ingen marknad om söndagen.

Vi njöt färskpressad juice i solen på Campo del Fiori innan vi fortsatte 20 meter på den smala Pellegrino-gatan till nr. 21 (som ligger på vänster sida när man kommer från Campo del Fiori, ingången mellan nr. 19 och 44).


Pellegrino nr. 21-40 vid Campo del Fiori.

Ingången till gården hittar man här:


Ingången til Pellegrino 21.

När man sett den vackra gården bör man gå tillbaka till Campo del Fiori igen till andra sidan av torget, för att släntra i ”jack-gatan”, Via dei Giubbonari, med massor av små affärer och läckra delikatessbutiker (ligger i bortre ändan om man kommer från blomstertorget).


Marknad på Campo del Fiori – marknad som i Aten?


Nej, inte helt.

Ett annat område som vi tyckte var jättemysigt att gå i och som det var lätt att förvilla sig bort i, det är Ponte Parione med massor av smala gränder, gågator, restauranger och caféer. (Lite som Psirri i Aten, men dock en annan klass.) Här känner vi att italienarna trivs och att lite färre turister söker in, i alla fall om man jämför med den långa gågatan som går mellan Pantheon och vidare förbi Trevi-fontänen – även om vi som turister också tycker att denna har sin charm med många små butiker, caféer och restauranger.

Ska man verkligen power-shoppa, så rekommenderar vi ett par stora gator vi besökte, det var förstås Via del Corso från Piazza del Popolo ner till Capitol med den mycket vackra platsen Piazza d. Campidoglio, strax intill det judiska kvarteret S. Angelo, Forum Romanum och Colosseum. Men även den stora, breda shoppinggatan Via Cola di Rienzo som går mellan Piazza del Popolo och Vatikanen är värd ett besök och då vill jag helt specielt rekommendera delikatessbutiken CastroniVia Cola di Rienzo nr. 196 med all världens läckerier, pasta, pesto, kaffe, kryddor, specialiteter. Se till att du har GOD PLATS i resväskan till hemresan!


Tibern med Castel San Angelo.

Ett par platser som vi har sparat till nästa besök är Castel San Angelo och det vackra konstmuseet Galleria Borghese (vartill man lär behöva beställa plats). Hinner du med dessa besök, så berätta gärna vilket du prioriterar mest.

Vi bodde båda gångerna på Adriano, som ligger några få minuters promenad norr om Navona och Pantheon i den inre kärnan av Rom. Perfekt läge, men det finns också många andra hotell i området, Genio ligger också bra – och det finns billigare också, Bed and Breakfast lär finnas men är säkert både populärt och svårt att få plats på om inte man beställer i mycket god tid. Läget tycker vi är alfa omega och vi har kunnat GÅ till allt!


Piazza Navona – en söndag mitt i januari.

Angående restauranger så lär det finnas 12.000 st., så att rekommendera en framför en annan är egentligen meningslöst, kanske går man över ån efter vatten... Alla upplever vi ju saker olika och stämningen kan vara som natt och dag från den ena dagen till den andra. Men kommer du i området strax norr om Navona och vill prova det italienska kökets förrätter (som vi är vana att äta meze i Grekland) så varför inte gå in på Ristorante L’Orso 80, Via del Orso 33 (stängt måndagar), öppet 13-15.30 och 19.30-23.30 och beställ Mixed Apetizer till en person, 15 euro.

Vi beställde till 2 personer och var tvungna att ta två bilder för att få med alla rätterna.


Italiensk ”meze”...


... eller rättare sagt Mixed Apetizers = 15 läckra smårätter.

Förutom att bo centralt är det viktigt att vara påläst och ha en bra karta. Vi hade köpt en mycket bra och detaljerad karta hemifrån, ADAC City Plan 1:8000 – det finns nästan ingen gata som inte är med på den kartan, hur liten gränd det än gäller (någon enstaka gränd fick jag söka upp på nätet och ritade in på kartan, men det var undantag). Kartan köpte jag i Nordisk Boghandel, Köpenhamn.

Just idag har jag bytt ut Dalaras, Parios och Alexiou med Eddy Napoli, Eros Ramazzoti och Dulce Pontes (även om hon är portugisiska) – ganska trevligt får jag säga!


Fontäner...


... fontäner...


... fontäner...


... fontäner...


... och fontäner i långa banor.


Pasta...


... pesto...


... torkad frukt...


... kryddor...


... och blommor – allt finns på Blomstertorget Campo del Fiori.
Svara med citat
 


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 13:39.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT