Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

 
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Prev Föregående inlägg   Nästa inlägg Next
  #1  
Gammal 2010-07-29, 10:59
Frappes avatar
Frappe Frappe är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Norra Sthlm, Nea Makri/ Nea Pendeli Athens Grekland
Inlägg: 1 712
Standard Äkta Moussaka enligt Camilla och Ulf....

Moussaka enligt Camilla & Ulf (Restaurangform 9,5 l 10-15pers)

5-6 Auberginer(1,5-2kg 3 l)
Fyllning sås(3,5 l)
1,2-1,5 kg färs(nöt/lamm/bland)
2-3 rödlökar(ej så kraftig löksmak)
1 hel vitlök(krossad el. pure 2 msk)
2 kg Krossade tomater eller färsk skuren i små bitar
3 msk tomatpuré
1-1 1/2 msk kanel
2-3 msk grovmalen svartpeppar
2-3 msk timjan(smaken avgör)
1 msk dragon(estragon)
1 msk (oregano)
3-4 tsk salt
1-2 msk paprikapulver
½ - 1 l vatten
Olivolja efter behov och smak

Bechamél sås(2,5 l)
150 gr margarin
1 dl idealmjöl(mjöl)
1,5 l mjölk
5-6 ägg(uppvispade med lite salt)
2 dl riven ost(med smak”västerbotten”)
200-400 gr fetaost(eller getost)
Salt och grovmalen svartpeppar efter behov och smak

How To:
Skär auberginen i skivor ½-1 cm tjocka. Fritera auberginen i omgångar på 130° ca: 4 min per sats, (det brukar bli 4-5 omgångar) låt rinna av, salta och slå i durkslag(minskar fett). Häll olivolja i formens botten och fyll på med ett lager med auberginer(täck formens botten). Under tiden kokas såsen. Med lamm kan den kokas i lite vatten(skummas av) annars så bryn av färsen och tillsätt den hackade löken mot slutet. Krydda med alla kryddor och smaka av(timjan skall framträda och kännas+den lilla kanelsmaken).
När smaken känns rätt tillsätts vitlöken och tomaterna. Detta får nu koka ca: 1-2 timmar(vätskereducering) och smakas sedan av(konsistens köttfärssås). När såsen är färdig hälls ca hälften över auberginerna och därefter ett lager auberginer till och resten av såsen. Koka bechamélsås enligt standard med bottenredning och när såsen kokat upp så tillsättes osten. Smaka av så det smakar ostsås med lite grekisk krydda(fårosten). När den är färdig så tillsätts de 5-6 uppvispade äggen och blandningen får inte koka mera(blir grynig). Slå blandningen överst i formen och sätt in den i 200° ugnsvärme 40-45-minuter.

Detta avätes med grekiska tillbehör såsom vitlöksbröd, oliver tomater tzatsiki.
Mums och detta är grekiskt(Katerina envisas med att steka auberginerna i ugnen i olivolja) efter kontroll.

Camilla och Ulf i samarbete.
Svara med citat
 


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 01:21.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT