#1
|
||||
|
||||
Det luktar gott...
...i köket, glögg står och drar. Vi är inga riktiga julfirare, men glögg åtminstone en gång vill vi gärna ha. Jag läser om alla som pyntar och bakar och står i, och undrar stilla hur man orkar hålla på så där. det är nog något fel på mig.
Jo, lite ljusgirlander har jag satt upp, för det tycker gubben om, och en stackars tilltufsad plastgran på 50 cm står på frysboxen ihop med en ljusstake som vi haft i säkert 40 år. Julen var så väldigt viktig när man var barn. Syskonbarnen kom från Uppsala så vi ställde in extrasängar och madrasser från vinden flera dar i förväg så att de skulle hinna bli varma. Julklappar fanns i en säck i mammas garderob. Julgranen högg vi förstås på egna skiftet och ställde den att tina av i mjölkkammaren i ladugården. Maten var klassisk dito, med hemgjord korv och riktig skinka med ben, grisfötter, tunnbröd, syltor och lutfisk, sötost och risgrynsgröt, förstås. Dagen efter fick man ris-a-la-malta...som jag aldrig tyckte om. Men det var då det. Mina egna barn har missat pressyltan och hemgjorda korven, för att inte tala om sötosten och grisfötterna... I Grekland saknar jag INTE allt det där stöket omkring julen, med julbord och lucia ( och , ja, du vet ju själv...vem ska vi fira hos i år, hur ska vi hinna...hur ska vi ha råd...) men det är ju fritt att välja hur man vill ha det. Att vi inte har "riktig" vinter hör säkert dit. Men lite glögg ...den blev jättegod, tack Tore för vinflaskan du kom med , den har nu förädlats ytterligare med kanel, kardemumma, kryddnejlika, brunt socker, en kluven mandarin och skalet av en apelsin... |
|
|