#1
|
||||
|
||||
Kaponi
Från grönsaker till fisk...
Min man brukade fiska, som jag berättat åtskilliga gånger, med harpungevär, dyka och sitta och lurpassa nere i djupet...oftast fick han rätt stor fisk, halvkilos och mer, så jag har varit van att laga till 3-4 fiskar, det har räckt till många. Nu får han inte dyka mer säger läkarna, så nu har vi börjat proviantera hos fiskhandlarna på ön. Det är lite nya smaker och en del att lära sig. Vi har fastnat för kaponi, en rödvit fisk , vanligtvis 12-15 cm. Den heter Trigla på latin och har massor av varieteter, liknar flygfisk med stora fenor. Formen är liksom trekantig, det är en bottenfisk som har haktömmar som barbounin till hjälp att hitta maten, småräkor och sånt. Allt enligt min fiskebok. Enkel att rensa med en bra sax: jag klipper bara av stjärt och nackfena och huvud och bukdelar, det blir utmärkt soppa till katterna av det, hopkokt med lite småmakaroner . Inga fjäll. Rullar de runda bitarna som blir kvar i mjöl, steker/friterar -klart! Smakar som krabba, vitt och fast kött. Vi har vanligtvis lite sallad till , men det duger med några skivor bröd om man vill ta det enkelt. |
|
|