#1
|
||||
|
||||
Apelsintider
Nu börjar man skörda apelsiner här på Kalymnos. Lite överallt står försäljare med lådor och vagnar och bilflak med apelsiner. Det finns mandariner också, förstås, och grapefrukt och citroner. Mandariner finns det flera varianter av, dels de surare originalfrukterna, lite gulare, plattrunda, och så såna som kallas sötmandariner, det är väl satsumas , men jag är inte så kunnig i namnfrågan.
Apelsiner odlas framför allt i Vathy, som även sommarturisterna sett: ett hav av grönska och frukter i olika mognadsfas- oftast bakom höga murar...Inte ovanligt med apelsinträd i trädgårdar över hela ön heller. C-vitaminbrist behöver vi inte befara. Min man kom hem med en kasse apelsiner i förrgår, men de borde nog ha fått mogna några veckor till, sura och hårda...så jag gjorde marmelad i dag, och den blev otroligt god. Det är inte ofta man hittar köpe-apelsinmarmelad här i butikerna, kanske fler än jag gör sin egen variant. Jag skar apelsiner med skal och allt i fina strimlor, rätt kladdigt göra, och lät dem koka en timma ungefär (nu dog nog alla vitaminerna..) satte sen till rätt mycket socker och saft av pressade mandariner och en strimlad citron, och lät detta småkoka en timma till. Fyllde på rena burkar som nu står och svalnar i väntan på sin plats i kylskåpet,förutom den burk jag redan börjat ta ur, på en rostad macka med smör... Jag går och tar en macka till. |
|
|